På svenska
  • Selaa sopimuksen lukuja AvaaSulje
    II Palkkaus

    Sovellettavat määräykset

    1 § HYVTESin palkkausluvun sovellettavat määräykset

    Tämän sopimuksen lisäksi sovelletaan HYVTESin palkkausluvun (II luku) ja siihen sisältyvien liitteiden seuraavia määräyksiä:

    HYVTES-
    pykälä

    HYVTES-
    asia

    Poikkeukset HYVTESin soveltamisesta

    1 §

    Viranhaltijan ja työntekijän oikeus palkkaan

     

    17 §

    Työnantajan edustajan palkka

     

    18 §

    Palkanmaksu

     

    19 §

    Palkan laskeminen kalenterikuukautta
    lyhyemmältä ajalta

    20 §

    Saatavan kuittausoikeus ja palkan takaisinperintä

     

    21 §

    Palkka virantoimituksesta
    pidättämisen ajalta

     


    2 § Palkkaukseen liittyviä keskeisiä käsitteitä

    Uraporrasjärjestelmä

    Uraporrasjärjestelmä määrittää sen, mitä palkkaa lääkärin/hammaslääkärin tehtävästä on maksettava. Uraporrasjärjestelmä sisältää portaita, jotka vastaavat uran kehitystä. Uraporrasjärjestelmässä palkka muuttuu portaittain mm. koulutuksen, tehtäväsisällön ja uran vaiheiden myötä.

    Uraporraspalkka

    Uraporraspalkka on tehtävästä maksettava palkka, joka määräytyy sovellettavan portaan mukaan. Sovellettava porras määräytyy tehtävässä vaaditun osaamisen ja vastuun (OSVA) perusteella. Uraporraspalkka on osa varsinaista palkkaa. 

    Liitteissä 1–4 on määritelty vähintään maksettavan uraporraspalkan euromäärä. Lääkärille/hammaslääkärille maksettavan uraporraspalkan suuruus määräytyy paikallisen palkkatason perusteella.

    Paikallisesta sopimisesta ks. 4 § soveltamisohje.

    Osaaminen ja vastuu OSVA

    Osaaminen ja vastuu (OSVA) ovat tekijöitä, joiden perusteella määritellään tehtävään sovellettava porras. Uraporrasjärjestelmän ulkopuolisilla (7 §) tehtävästä maksettava palkka määräytyy myös osaamisen ja vastuun (OSVA) perusteella.

    Tehtävälisä

    Tehtävälisä on palkkatekijä, jota maksetaan uraporraspalkan tai sitä vastaavan tehtävästä maksettavan palkan lisäksi tehtävistä, joita ei ole huomioitu uraporraspalkassa. Tehtävälisät on määritelty liitteissä 1–4. Ks. 6 §

    Tehtävästä maksettava palkka

    Tehtävästä maksettava palkka muodostuu uraporrasjärjestelmän piiriin kuuluvalla uraporraspalkasta ja mahdollisesta tehtävälisästä. Uraporrasjärjestelmän ulkopuolisella (7 §) tehtävästä maksettavalla palkalla tarkoitetaan uraporraspalkkaa vastaavaa palkkaa ja mahdollisia tehtävälisiä. 

    Kokonaispalkka

    Kokonaispalkalla tarkoitetaan yhtä palkkaa, joka sisältää kaikki lääkärisopimuksen palkkausluvun mukaiset palkanosat, jollei työnantajan asianomaista lääkäriä/hammaslääkäriä koskevassa päätöksessä ole erikseen muuta todettu tai työsopimuksessa erikseen muuta sovittu. Kokonaispalkkaa on mahdollista käyttää uraporrasjärjestelmän ulkopuolisissa ylemmissä johtotehtävissä. Ks. 8 § 

    Henkilökohtainen lisä

    Henkilökohtaista lisää maksetaan mm. työssä suoriutumisen ja muiden mahdollisesti paikallisesti määriteltyjen kriteerien perusteella. Ks. 9 §.

    Työkokemuslisä

    Työkokemuslisä perustuu palvelusaikaan. Ks. 10 §