På svenska
Tiedote

Kansallista työriitaa ei ratkaista paikallisesti

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti 17.5. äänestysten jälkeen aloittaa neuvottelut pääsopijajärjestö Sote ry:n kanssa työrauhan saavuttamiseksi. Työriidan ollessa käynnissä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ei hyväksy menettelyä ja painottaa kansallisten sopimusten sitovuutta.

Historiallisen vaikeaan kunta-alan työriitaan haetaan ratkaisua valtakunnantason sovittelussa. Sopimusneuvottelujen aikana työnantajia sitovat edellisen kauden sopimukset. KT:n valtuuskunnan työvaliokunta käsitteli asiaa kokouksessaan tänään ja tuomitsi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toiminnan.

– Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ei pidä työriidan aikana tehdä paikallisia sopimuksia eikä suostua Sote ry:n kohtuuttomiin vaatimuksiin, painottaa valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Viimeksi kunta-alan työriitaa yritettiin ratkaista sovittelulautakunnan ehdotuksella. KT:n valtuuskunta hyväksyi 11.5. sovintoehdotuksen. Tehy ja Super hylkäsivät tämänkin sovintoehdotuksen.

– Sovittelulautakunnan ehdotus oli selvästi yleistä linjaa parempi eli taloudellisesti työnantajille kallis. Pitkän työrauhan vuoksi KT oli valmis sen kuitenkin hyväksymään. Palkansaajajärjestöistä vain Sote ry ei ollut tähän valmis, kertoo toimitusjohtaja Markku Jalonen.

– Jatkamme edelleen aktiivisesti ratkaisun hakemista. Neuvotteluja on mahdotonta käydä tilanteessa, jossa Sote ry ei hae aidosti valtakunnallista työrauhaa, Jalonen jatkaa.

– On ymmärrettävää, että työnantajat kokevat tilanteen hankalana. Paikallisia sopimuksia tehdään valtakunnallisen sopimuksen valmistuttua. Sote-työnantajien tulee toimia nyt yhtenä rintamana tulevat hyvinvointialueet huomioiden, painottaa neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.

Nybondas-Kankaan mukaan henkilöstön saatavuuteen tulisi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti eli palkkaratkaisun lisäksi myös muilla keinoilla. KT:n tavoitteena sopimusneuvotteluissa on ollut sekä kestävä talousratkaisu että työelämän kehittäminen pitkäjänteisesti palkansaajajärjestöjen kanssa. 

– Lain mukaan KT hoitaa tätä työnantajien kokonaisvaltaista edunvalvontatehtävää niin kuntien kuin hyvinvointialueiden puolesta, sanoo Jalonen.

Lisätiedot

Kirsi-Marja Lievonen, valtuuskunnan puheenjohtaja, puh. 040 570 5593
Markku Jalonen, toimitusjohtaja, puh. 040 547 7710
Henrika Nybondas-Kangas, neuvottelupäällikkö, puh. 050 357 4233

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT