På svenska
Tiedote

Laittomat paikalliset työtaistelut vaikeuttavat sopimusneuvotteluja

Viime viikkojen aikana kolmessa eri sairaanhoitopiirissä on ollut käynnissä Tehyn ja Superin ammattiosastojen järjestämiä laittomia työtaisteluita. Paikallisen toiminnan haittojen lisäksi lakot vaikeuttavat myös valtakunnallisia sopimusneuvotteluja, tuomitsee KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Kaikissa työtaistelujen kohteeksi joutuneissa sairaanhoitopiireissä ammattiosastot ovat ilmoittaneet kohtuuttoman lyhyellä varoitusajalla viikon pituisista ylityö- ja vuoronvaihtokielloista, joilla on haluttu vauhdittaa paikallisia sopimusneuvotteluja. KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kankaan mukaan työtaisteluja on järjestetty etuuksista, jotka eivät varsinaisesti vaadi paikallista sopimista tai asioista, joista neuvottelut ovat olleet vielä kesken.

– Laittomia työtaisteluja on järjestetty tilanteissa, joissa esimerkiksi paikallinen sopimus on päättynyt tai kesäkaudelta maksetut suuremmat korvaustasot esimerkiksi hälytysrahasta ovat päättyneet.

Työrauharikkomukset viedään työtuomioistuimeen

Henrika Nybondas-Kangas kertoo KT:n vievän kaikki työrauharikkomukset työtuomioistuimeen. Kyse on yksiselitteisesti laittomista työtaistelutoimista, jotka kohdistuvat työ- ja virkaehtosopimukseen työrauhan voimassa ollessa.Työtaisteluilla pyritään vaikuttamaan työnantajan työnjohto-oikeuteen.

–  Paikalliset ammattiosastot eivät ole yksin liikkeellä, koska niiden ammattiliitot ovat suhtautuneet lakkoihin joko välinpitämättömästi tai sosiaalisessa mediassa kannustaen.  Toiminta vaikuttaa keskitetysti johdetulta ja suunnitellulta, toteaa Nybondas-Kangas.

Kunta-alan uusi sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus) tuli voimaan syyskuun alussa.

– SOTE-sopimus ehti olla voimassa pari vuorokautta, kun sopimuksen ensimmäinen lakko alkoi. Paikallisen toiminnan haittojen lisäksi lakot vaikeuttavat valtakunnan tason neuvotteluja, tuomitsee Nybondas-Kangas.

Toimitusjohtaja Markku Jalonen katsoo laittomien työtaistelujen nakertavan sopimusjärjestelmän uskottavuutta ja vaikeuttavan valtakunnallisia sopimusneuvotteluja.

–Tehy ja Super halveksivat toistuvilla laittomilla työtaisteluilla suomalaista työrauhajärjestelmää. Järjestöjen toiminta tuottaa selvää haittaa myös potilaille ja asiakkaille, Jalonen harmittelee.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Henrika Nybondas-Kangas

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2100
Matkapuhelin:
+358 50 357 4233
Sähköposti:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT