På svenska
Uutinen

Koronaepidemian torjunnassa oltava edelleen valppaana

Kansalaisten uutisväsymys saattaa johtaa välinpitämättömyyteen koronaepidemian torjunnassa. Vaikka koronaa koskevassa uutisoinnissa huippu on ohitettu, epidemiahuippu on vielä edessä. Sen vuoksi epidemian torjuntaa on jaksettava jatkaa.

Nuori mies katsoo televisiouutisia ja käyttää tietokonetta samaan aikaan.

NayaDaya Oy analysoi yhteistyössä Mediatalo Keskisuomalaisen ja muiden asiakkaidensa kanssa koronavirusepidemian vaikutuksia suomalaisten tunteisiin ja käyttäytymiseen. Niiden keräämä data Mediatalo Keskisuomalaisen kaupunki- ja maakuntalehtien kaikista verkkouutisista paljastaa, että tunteet ovat yhteydessä koronavirusepidemian kulkuun sekä taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. 

Tunteet ovat aaltoilleet voimakkaasti epidemiaan liittyvien tapahtumien yhteydessä. Kriisin alussa pelko kasvoi nopeasti, mutta tunne on hiipunut viime viikkoina. Uutisia kohtaan ilmaistu pelko on korreloinut ja heijastunut muun muassa tartuntoihin, pörssikursseihin, lomautuksiin ja työttömyyteen. 

Rajoitusten asteittainen purkaminen ei tarkoita, että epidemia on ohi

Viikoittaisten koronavirustartuntojen vähentyessä uutisten herättämien tunteiden määrä on tasaantunut. Myös koronaa koskevan uutisointi on vähentynyt ja media on etsinyt tasapainoa koronauutisten ja muiden uutistapahtumien välille.

Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) odottaa epidemiahuipun olevan kaukana edessäpäin, uutisoinnin koronahuippu on ainakin toistaiseksi ohitettu. Koska epidemia ei ole ohi, kansalaiset kaipaavat kuitenkin edelleen tietoa ja ohjeita koronasta. 

Uutisoinnissa on vältettävä ylikuormitusta, joka voi johtaa kyllästymiseen, välttelyyn ja jopa viruksen torjunnan vaikeutumiseen. Jos kansalaiset väsyvät koronavirusuutisiin ja kokevat, ettei fyysiseen etäisyyteen ole enää yhtä painavaa syytä kuin epidemian alussa, riski tartuntojen lisääntymisestä voi olla todellinen.

Ymmärrys kansalaisten tunteista epidemian aikana mahdollistaa empatian päätöksenteossa, tiedottamisessa ja journalismissa.

Vaikka rajoituksia puretaan asteittain, on epidemia torjunnassa oltava edelleen tarkkana.