Uudet työ- ja virkaehtosopimukset uudistavat myös kieltä
Mitä tarkoittaa TATES ja mitä tekee luottamusedustaja? Kunta- ja hyvinvointialan uudet työ- ja virkaehtosopimukset muuttavat palkkojen ja palvelussuhteen ehtojen lisäksi myös kieltä ja tuovat käyttöön uusia termejä.

Kunnat, hyvinvointialueet ja KT:n yritysjäsenet ovat juuri saaneet uudet työehtosopimukset vuosille 2025–2028. Vaikka julkisuudessa on puhuttu eniten palkankorotuksista, myös monet työehdot päivittyvät. Muutoksia on valmisteltu sopimuskauden aikana useissa työryhmissä.
Päättyneellä neuvottelukierroksella syntyi uusia sopimuksia ja otettiin käyttöön uusia termejä. Tiedätkö jo, mitä seuraavat sanat tarkoittavat?
Uusia sukupuolineutraaleja nimikkeitä sopimuksiin
Kunta- ja hyvinvointialan sopimuksissa on jo aiemmin korvattu esimies-sana sukupuolineutraalilla esihenkilöllä. KT ja järjestöt jatkoivat uudistamista ja sopivat uusista nimikkeistä.
Luottamusedustaja ja pääluottamusedustaja ovat uudet sukupuolineutraalit nimikkeet, joita käytetään jatkossa luottamusmiehen ja pääluottamusmiehen tilalla. Kunta- ja hyvinvointialalla ei voida käyttää luottamushenkilö-sanaa kuvaamaan henkilöstön edustajaa, koska termi viittaa vaaleilla valittuihin kunta- ja aluepäättäjiin.
Työsuojeluyhdyshenkilö korvaa aiemmin käytössä olleen työsuojeluasiamiehen. Työsuojeluyhdyshenkilön tehtävät liittyvät pääosin välittömään työsuojelun yhteistoimintaan lähityöyhteisössä. Työsuojeluyhdyshenkilöiden valinnasta, oikeuksista ja tehtävistä sovitaan paikallisesti.
Uusia työaikoihin ja palkkaukseen liittyviä termejä
Imetystauko on lyhyt 15 minuutin tauko, jonka aikana työntekijä tai viranhaltija voi imettää alle 1-vuotista lastaan tai pumpata maitoa. Imetystauko on työaikaa. Imetystauko otetaan käyttöön 1.5.2025 kuntien ja hyvinvointialueiden soveltamissa sopimuksissa (OVTES soveltuvin osin). Imetystauko ei koske KT:n yritysjäsenten sopimuksia (YTES, OTES ja Vuokra-TES).
Tasopalkkajärjestelmä kuvaa kunta-alan uutta palkkausjärjestelmää, josta sovittiin jo joulukuussa 2024. Termi ei ole siis aivan uusi, mutta ei vielä kaikille tuttukaan. Tasopalkkajärjestelmää ollaan parhaillaan ottamassa käyttöön KVTESissä ja OVTESin osio G:ssä. Järjestelmä tulee työn vaativuuden arviointijärjestelmän tilalle. Tasopalkkaa maksetaan kaikille.
KT:n yritysjäsenet saivat uusia sopimusta
TATES on lyhenne uuden Kunta-alan teknisen alan työehtosopimuksen nimestä. Uusi sopimus korvaa siirtymäkauden jälkeen vanhat teknisen alan (TS) ja tuntipalkkaisten (TTES) sopimukset.
YTES on lyhenne KT:n yrityssektorin yleisestä työehtosopimuksesta. Sopimusta sovelletaan palvelualan yrityksissä AVAINTESin tilalla. Kuntien ja hyvinvointialueiden omistamat yritykset ovat voineet liittyä KT:n jäseniksi vuodesta 2021 alkaen.
Vuokra-TES on henkilöstövuokrausalan työehtosopimus. Siirtymäkauden jälkeen Vuokra-TESiä soveltavat KT:n jäsenyrityksistä niin Tempore, Onvire kuin Seurekin.
KT ja järjestöt sopivat yritysjäseniä koskevista pysyvimmistä rakenteista ja menettelytavoista ns. raamisopimuksessa.
Työehtosopimuksessa KT:n yrityssektorin työehtosopimuksista ja neuvottelumenettelyistä yritysten sopimukset jaetaan
- palvelualaan (YTES)
- sote-alaan (yrityssektorin HYVTES, SOTE-sopimus ja LS)
- opetusalaan (OTES) ja
- henkilöstövuokrausalaan (Vuokra-TES).
Raamisopimuksessa sovittiin myös muista KT:n yritysjäsenille yhteisistä määräyksistä. Lue lisää KT:n yritysjäsenten sopimuksista 15.5. julkaistusta uutisesta. >
Haluatko tietää, miten uusien sopimusten nimet ja muut termit käännetään ruotsiksi? Lue uutisen ruotsinkielinen versio.
Uutista on korjattu 3.6.2025 tarkentamalla imetystaukoon liittyviä tietoja.