På svenska
Uutinen

Lastentarhanopettajien palkoista ei ole kartellia

KT:n tekemän valvonnan ja selvityksen perusteella väite Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien keskinäisestä lastentarhanopettajien palkkakartellista on perätön. Kaupungit eivät ole keskinäisellä sopimuksella pyrkineet rajoittamaan lastentarhanopettajien palkkojen nousua.

Päiväkotilapsia pihalla. Kuva: Pixhill.

Jokaisella kaupungilla on omat paikalliset palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmänsä, jotka määritellään itsenäisesti ja kaupunkikohtaisesti. Kaupungit toki seuraavat sekä yleistä että muiden työnantajien palkkakehitystä, mutta se on tavanomaista työnantajatoimintaa.

Lastentarhanopettajien tehtäväkohtaiset palkat eroavat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla toisistaan. Kaupungit määrittävät ne kunta-alan sopimusten edellyttämällä tavalla tehtävän vaativuuden perusteella. Käytössä on myös toisistaan eriäviä palkan lisien osia.

Yksittäisen henkilön ansiotaso muodostuu eri tekijöistä, ei vain tehtäväkohtaisesta palkasta. Henkilökohtaisen palkan määrittely, mahdolliset tulospalkkiot ja muut lisät poikkeavat kaupungeissa oleellisesti toisistaan.

Myös palkoista päättäminen eroaa kaupungeittain.

KT Kuntatyönantajat on selvittänyt Jukon valvontapyynnön perusteella lastentarhanopettajien palkkojen määräytymistä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeissa.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Henrika Nybondas-Kangas

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2100
Matkapuhelin:
+358 50 357 4233
Sähköposti:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT