Suomeksi
Nyhet

SHM och FM begär utlåtanden om lagutkast som gäller vård- och landskapsreformen

Social- och hälsovårdsministeriet och Finansministeriet skickade den 31 augusti utkastet till regeringspropositionen om vård- och landskapsreformen på remiss till kommunerna. Utlåtanden begärs av kommunerna, samkommunerna och andra centrala aktörer senast 9.11.2016.

Centrala lagar i propositionsutkastet är landskapslag

  • lag om ordnandet av social- och hälsovård
  • lag om införande
  • lag om landskapens finansiering
  • lag om statsandel för kommunal basservice

Utlåtandena är offentliga och samlas in via en elektronisk enkät där det även finns gott om plats för fritt formulerade kommentarer.

Tidtabell för beredningen

Lagarna offentliggjordes i form av utkast den 29 juni. Den 30 juni offentliggjordes dessutom en del av konsekvensbedömningarna. Det har inte gjorts några betydande ändringar i lagarna under sommaren. Till utkastet till regeringspropositionen har bifogats en konsekvensbedömning som är en sammanställning av de bedömningar som gjorts. I den ingår också en bedömning gjord ur grundlagsperspektiv.

Efter remissbehandlingen i november–december publicerar ministerierna ett sammandrag av utlåtandena. Därefter fattar regeringen beslut om den slutgiltiga propositionen och överlämnar den till riksdagen.

Utkastet till regeringspropositionen om klientens valfrihet och förenklingen av flerkanalsfinansieringen blir klart och skickas på remiss under slutet av år 2016 och överlämnas till riksdagen våren 2017. Sålunda kan det behandlas parallellt med regeringspropositionen om vård- och landskapsreformen. 

Mer på webben

Begäran om utlåtande, utkastet till regeringsproposition och annat material har publicerats på webbsidan alueuudistus.fi >>