På svenska
Uutinen

Toimistokävely vähentää istumatyön haittoja

Yksi toimistotyön suurimmista terveyshaitoista liittyy liialliseen istumiseen. Haittoja ei voi vähentää liikkumalla vapaa-ajalla, vaan liikettä tarvitaan työpäivään. Toimistokävely on tehokkain tapa tauottaa istumista.

Työterveyslaitoksen juuri päättyneessä SitFit-hankkeessa selvitettiin, miten istumatyön haittoja voidaan ehkäistä. Liiallisen istumisen terveyshaitoista on tiedetty jo pitkään, ja niistä on selvää tutkimusnäyttöä. Istuminen ja ylipäätänsä paikallaanolo ovat yhteydessä yleisimpiin elintapasairauksiin.

SitFit-hankkeen johtava tutkija Satu Mänttäri kertoi 24.3.2024 järjestetyssä webinaarissa, että toimistotyöläiset voivat istua lähes kaksi kolmasosaa työajastaan. Istumista voi kertyä 7–12 tuntia päivässä, jos vapaa-aikakin lasketaan mukaan.

Istumista ja paikallaanoloa työssä voi kuitenkin vähentää yksinkertaisilla keinoilla. Toimistokävely on tehokkain tapa tauottaa istumista, vinkkasivat webinaarin keskusteluun osallistuneet sekä hankkeen asiantuntijat.

Toimistokävely ja tauot parantavat työkykyä

Toimistokävely tarkoittaa parin minuutin rauhallista kävelyä puolen tunnin välein. Kävely lisää energian kulutusta ja vilkastuttaa verenkiertoa. 

Työterveyslaitoksen johtava tutkija Juha Oksa muistuttaa, että toimistokävely ei paranna vain fyysistä vaan myös henkistä työkykyä. Kun vireystila kohenee, parantuu usein työtehokin. Liike on hyväksi myös muistille, keskittymiskyvylle ja luovuudelle.

Askeleita voi ottaa vaikkapa kopiokoneelle tai kollegan työhuoneelle. Toimistokävelyä on vähintään yhtä tärkeää harrastaa etätyössä kuin toimistolla. Etätyö on lisännyt paikallaanoloa entisestään, kun työmatkat ja siirtymiset kokoustiloihin ovat jääneet pois. Kotitoimiston työergonomiakaan ei välttämättä aina ole paras mahdollinen.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Harri Helajärvi Turun yliopistosta kehui toimistokävelyn ylivertaisuutta webinaarissa. Hänen mielestään on hienoa, että jollain niin pienellä asialla voi tehdä jotain, joka on niin merkittävää terveyden ja työkyvyn kannalta.

Miten toimistokävelyn saisi otettua tavaksi?

Omien tapojen muuttaminen vaatii harjoittelua ja totuttelua.

Webinaarin asiantuntijat eivät halunneet tarjota täysin samanlaisia ratkaisuja kaikille, vaan neuvovat jokaista miettimään itselleen sopivia tapoja työn tauottamiseen. Alkuun pääsemisessä voi auttaa se, että laittaa intervalliajastimen muistuttamaan jaloittelusta.

Töitä voi suunnitella niin, että osa työvaiheista sujuu seisten. Voisiko esimerkiksi kaikki puhelut puhua seisaaltaan? Liikettä päivään saa myös käyttämällä portaita aina kun, se on mahdollista. Yksi keino lisätä askelia on kävellä kauimmaiselle kopiokoneelle vieressä olevan sijaan tai sijoittaa printteri käytävälle.

Oulun diakonissalaitoksen tutkija Anna-Maiju Leinonen pitää tärkeänä, että työkulttuuri tukee työn tauottamista. Hänen mielestään työn tauottamisesta ja työpaikan tavoista kannattaa puhua jo perehdytyksessä. On hyvä sanoa ääneen, että mikrotaukoja saa pitää ja kokouksissa voi jaloitella.

Joihinkin yhteyksiin sopivat kävelypalaverit ja joidenkin työpaikkojen palavereissa poljetaan kuntopyörää. Työpaikalla voidaan myös sopia, että iltapäivän kahvitauko vietetään pystypöytien ääressä seisten.