På svenska
Uutinen

KT ja pääsopijajärjestöt suosittelevat kesäharjoittelun tarjoamista koululaisille

Hyvät kokemukset kunta-alan kesätöistä innostavat nuoria parhaassa tapauksessa hakeutumaan opintoihin, joiden avulla he voivat myöhemmin työllistyä kunta-alalle.

Kasveja kastellaan oranssilla kastelukannulla. Kuva: Pexels.

KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt suosittelevat, että kuntatyönantajat antavat kesällä 2020 koululaisille mahdollisuuden tutustua kunta-alan monipuolisiin työtehtäviin ja mahdollisuuksiin. Kesäharjoittelu antaa koululaisille myös omakohtaisia kokemuksia työelämästä, sen pelisäännöistä, työtehtävistä ja työpaikkojen toiminnasta.

KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt suosittelevat, että kahden viikon kesäharjoittelun suorittamisesta maksetaan kertakaikkisena palkkana 360 euroa vuonna 2020. Vuonna 2021 suositellaan maksettavaksi 365 euroa ja vuonna 2022 suositus on 375 euroa. Palkka sisältää vuosilomakorvauksen. Työsuhteissa noudatetaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusta (yleensä KVTES) muiden työsuhteen ehtojen suhteen. Palkasta maksetaan myös lakisääteiset sosiaaliturvamaksut henkilön iästä riippuen. Palkka maksetaan viimeistään työsuhteen päättymistä seuraavana palkanmaksupäivänä.

Kesäharjoitteluohjelmalla ei ole tarkoitus korvata normaalia kesätyötä. Ohjelman mukaan nuorelle tarjotaan yksi tämän suosituksen mukainen työhön tutustumisjakso samalla työnantajalla, jotta työkokemusta voitaisiin järjestää mahdollisimman monelle.

Koululaisen kanssa voidaan sopia myös pidemmästä työsuhteesta kesäharjoitteluohjelman jälkeen, mutta silloin kyseessä ei enää ole mallin mukainen työsuhde. Kesätyöntekijöiden palkasta on myös oma määräys KVTES:ssä.


Uutista on päivitetty 17.1.2020 lisäämällä tieto kesätyöntekijöiden palkoista sekä linkki sitä koskevaan ohjeeseen.