Uutinen

Suomalaisten mielestä kuntatyöntekijöiden palkat riittäviä

Kunnallisalan kehittämissäätiön tekemän tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa kuntatyöntekijöiden palkkojen säilyttämistä ennallaan. He ovat sitä mieltä, ettei palkkoja pidä korottaa tai laskea parhaillaan käytävissä sopimusneuvotteluissa.

Äänetäjä täyttää kyselylomaketta, joissa vaihtoehtoja voi kannattaa tai vastustaa tai säilyttää entisellään. Kuva: Pexels.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksessa enemmistö eli 56 prosenttia vastaajista kannatti kuntatyöntekijöiden palkkojen säilyttämistä nykyisellään. Mielipiteet vaihtelivat kuitenkin sen mukaan, minkä ammattiryhmän palkankorotuksista oli kyse. Enemmistö ei ollut valmis korottamaan toimistohenkilökunnan tai terveyskeskuslääkärien palkkoja, kun taas sairaanhoitajien, lastenhoitajien ja siivoojien palkkojen korottamiseen suhtauduttiin suopeammin.

Mielipiteet ovat muuttuneet jonkin verran syksystä 2017 ja huomattavasti keväästä 2016, jolloin kansalaisten näkemyksiä myös selvitettiin. Nyt aiempaa useampi olisi halukas korottamaan palkkoja.

Vastaajan puoluekanta vaikuttaa siihen, miten hän suhtautuu tuloneuvotteluihin ja palkankorotuksiin. Kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja muiden puolueiden tukijat suhtautuvat korotuksiin varauksellisemmin kuin vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden kannattajat.

Kantar TNS Oy kokosi tutkimusaineiston 1.–5.12.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 098. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.