På svenska
Uutinen

Laittomat tukityötaistelut Turussa hankaloittavat kuntalaisten arkea

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti laittoman tukityötaistelun eilen 27. marraskuuta Turun kaupungilla. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty puolestaan ilmoitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta. Molemmat toimet ovat laittomia ja haittaavat kohtuuttomasti kuntalaisten arkea.

Työmatkalaisia bussissa. Kuva: Pixhill.

Tukityötaistelun ja ylityö- ja vuoronvaihtokiellon taustalla on Avaintyönantajat Avainta ry:hyn järjestäytyneen Arkea Oy:n päätös vaihtaa työnantajayhdistystä. Avainta on vaatinut työntekijäjärjestöjä luopumaan työtaistelutoimenpiteistä ja palauttamaan työrauhan.

JHL:n ilmoittama tukilakko alkoi 27.11.2019 klo 00.00 ja päättyy 29.11.2019 klo. 24.00. Tukityötaisteluun osallistuvat kaikki Turun kaupungin toimipisteissä työskentelevät JHL:n jäsenet. Lakko koskee kaikkia alkavia työvuoroja. Tukityötaistelun ulkopuolelle on rajattu ainoastaan työllistetyt, viranhaltijat sekä tehtäviä, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Jytyn ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee Turun kaupungin jytyläisiä työntekijöitä. Kielto alkoi 27.11. klo 00.00 ja jatkuu toistaiseksi.

KT on lähettänyt molemmille liitoille valvontailmoituksen, jossa se vaatii niitä keskeyttämään laittomat tukitoimet, joilla pyritään vaikuttamaan työnantajan työnjohto-oikeuteen.