Uutinen

Pysyvä suojelutyölainsäädäntö on KT:n pitkäaikainen tavoite

KT haluaa selkeän lainsäädännön suojelutyöstä, koska sosiaali- ja terveydenhuollossa on turvattava kansalaisten henki ja terveys kaikissa oloissa.

Sairaalan ensiapuhuoneeessa hoidetaan potilasta kiireisessä tunnelmassa. Kuva: Mostphotos.

Pysyvän suojelutyösääntelyn saaminen lakiin on kunta- ja hyvinvointialan työnantajille tärkeää. Tämä on kerrottu muun muassa KT:n hallitusohjelmatavoitteissa, jotka julkaistiin jo ennen viime eduskuntavaaleja.

Asia on noussut esiin, koska suojelutyölainsäädäntö on paraikaa eduskunnan käsittelyssä. Tehy on tehnyt virkamiesvalmistelusta rikosilmoituksen. Asiasta uutisoinnin yhteydessä on julkistettu myös KT:n edunvalvonnallisia viestejä työ- ja elinkeinoministeriön suuntaan.  

KT korostaa, että lainsäädännön valmisteluun osallistuminen ja vaikuttamistyö ovat KT:n tehtäviä työnantajajärjestönä.

KT on ollut työnantajakeskusjärjestönä mukana lakia valmistelevassa kolmikantaisessa työryhmässä ja pitänyt yhteyttä ministeriöön. KT on julkaissut suojelutyön sääntelystä vuosien varrella myös useita lausuntoja ja tiedotteita.

Kunta- ja hyvinvointialalla on nähty kaksi vakavaa työtaistelua, joissa potilaiden ja asiakkaiden turvallisuus on ollut vaarassa äärimmäisten työtaistelukeinojen käytön takia. Nämä olivat Tehyn työtaistelu vuonna 2007 ja Tehyn ja Superin työtaistelu vuonna 2022. Vuonna 2022 työtaistelu-uhka kohdistui muun muassa tehohoitoon ja kotihoitoon. Suojelutyön saatavuudessa työtaistelujen aikana oli paikoin suuria vaikeuksia.

Hätätyö on esityksen mukaan viimesijainen keino

Hallitus antoi suojelutyötä koskevan lakiesityksen maaliskuussa eduskunnalle. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös työaikalain sääntelyä hätätyöstä.

KT huomauttaa, että hätätyön teettäminen on myös työtaistelutilanteessa viimesijainen keino vakavien henkilövahinkojen välttämiseen. Käsitteillä olevan lakiesityksen mukaan työnantaja voi turvautua siihen ainoastaan pakkotilaan rinnastuvassa akuutissa vaaratilanteessa, jolla voidaan estää sääntelyn piiriin kuuluvat perus- ja ihmisoikeuksien kannalta merkittävät vahingot. Hätätyötä saisi teettää vain, jos tällaisia vahinkoja ei voida välttää millään lakiesityksessä mainituilla tai muillakaan kohtuullisilla keinoilla.

KT:n näkemyksen mukaan ei ole vaaraa, että työnantajat käyttäisivät hätätyötä työtaistelujen perusteettomaan rajoittamiseen. Nykyisenkin lain mukaan työnantaja tai tämän edustaja voi joutua hätätyön perusteettomasta käytöstä jopa henkilökohtaiseen rikosvastuuseen.

Henrika Nybondas-Kangas

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2100
Matkapuhelin:
+358 50 357 4233
Sähköposti:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Yksikkö:
Johto