På svenska
Tiedote

KT:n valtuuskunta hyväksyi kunta-alan neuvottelutuloksen

KT Kuntatyönantajien valtuuskunta hyväksyi tiistaina neuvottelutuloksen, jonka KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt saivat pitkien ja vaativien neuvottelujen jälkeen aikaan viime torstaina.

KT:n valtuuskunta hyväksyi neuvottelutuloksen

Valtuuskunnan puheenjohtaja, Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen pitää vaikeiden neuvottelujen jälkeen syntynyttä tulosta hyvänä.

– On valtaisan hienoa, kun saadaan aikaan sopu. Tällä neuvottelukierroksella pöydässä oli paljon perinteisten neuvottelukohteiden ulkopuolisia asioita.

Tavallisesti kunta-alan neuvotteluissa keskustellaan vain palkankorotusten tasosta sekä työ- ja virkaehtosopimuksissa olevista asioista. Nyt mukana oli muun muassa vaatimus saada kompensaatio lomarahaleikkauksista.

– Nämä tavanomaisesta poikenneet asiat olivat hirvittävän vaikeita sopia, Lievonen sanoo.

Lievonen pitää lomarahojen kompensaatiota kunnille ja kaupungeille vaikeana ja kohtuuttomana ajatuksena. Valtio vei kunnilta säästyneen henkilöstömenon osuuden valtionosuuksista, kun lomarahoja leikattiin kiky-sopimuksella.

– Täytyy olla tyytyväinen, että näistä pulmista huolimatta saatiin aikaan sopimus, Lievonen sanoo. – Hyvää on sekin, että lakot vältettiin.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen pitää tärkeänä, että vaikeista lähtöasetelmista huolimatta kunta-alan sopimusratkaisu on kustannustasoltaan niin sanotun yleisen linjan mukainen ja se sisältää paikallisesti neuvoteltavia eriä.

– Sopimus tuo kuntatyönantajille työrauhaa yli kaksi vuotta ja se huomioi myös sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulon.

Erillinen paikalliseen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä edistää tuottavuuden parantamista ja paikallista sopimista, korostaa Jalonen.

– Uskon, että kuntaratkaisun kanssa voidaan elää myös kuntatalouden tila huomioiden.

Video

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kertoo neuvottelutuloksen sisällöstä videolla.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT