På svenska
Uutinen

Pohjoismaiset kuntatyönantajat tekevät tiivistä yhteistyötä

Pohjoismaiden kuntatyönantajajärjestöjen johto kokoontui Kuntatalossa 21. syyskuuta. KT:llä on tiiviit yhteydet muiden Pohjoismaiden kuntatyönantajajärjestöihin.

Pohjoismaiden kuntatyönantajajärjestöjen johto Kuntatalolla 21. syyskuuta 2018

Kunta- ja aluehallinnon työnantajaedunvalvonnan järjestämisessä on paljon yhtäläisyyksiä Pohjoismaissa. Työnantajajärjestöjen edustajien tapaamisia järjestetäänkin säännöllisesti vuorotellen eri maissa.

Pohjoismaisten kuntatyönantajien työ- ja virkaehtosopimusten piirissä on yhteensä noin 2,5 miljoonaa palkansaajaa.

– On hyödyllistä käydä vuosittain läpi ajankohtaiset työmarkkinakuulumiset. Tällä kertaa kävimme läpi tehtyjä työmarkkinaratkaisuja ja muita ajankohtaisia kysymyksiä. Muissakin Pohjoismaissa pohditaan muun muassa työn murrosta, digitalisaatiota ja keinoja turvata työvoiman saatavuus. Työmarkkinamalleissamme on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös maakohtaisia erityispiirteitä, kertoo tapaamista isännöinyt työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

KT:n järjestämään tapaamiseen Kuntatalossa osallistuivat Henrika Nybondas-Kangas, Hege Mygland Norjasta, Kristian Heunicke Tanskasta, Agneta Jöhnk Ruotsista, Markku Jalonen, Tor Arne Gangsö Norjasta ja Signe Friberg Nielsen Tanskasta.

Kunta- ja aluehallinnon työnantajien edunvalvonta Pohjoismaissa

Ruotsissa Sveriges kommuneroch landsting (SKL) edustaa kuntia, maakäräjäkuntia ja alueita neuvotellen niitä koskevat työehtosopimukset.

Tanskassa Kommunenes landsförening (KL) edustaa kuntia ja Danske regioner (DR) alueita. Ne neuvottelevat kollektiivisopimukset itsenäisesti, mutta tiiviissä yhteistyössä.

Norjassa Kommunenes sentralforbund (KS) edustaa kaikkia kuntia ja alueita, ja tekee niissä sovellettavat työehtosopimukset.

Islannissa työnantajaedunvalvonnan hoitaa Samband íslenskra sveitarfélaga (SIS).


Muualla verkossa

Lue lisää Kuntatyönantaja-lehdessä 3/2016 julkaistusta artikkelista Kunta- ja aluehallinnon työnantajien edunvalvonta Pohjoismaissa >