På svenska
Uutinen

Aikataulut henkilöstösiirtoihin valmistautumisessa myöhentyivät

Maakunta- ja sote-uudistuksen lait ovat eduskunnan käsittelyssä. Uudistuksen lykkääntyminen vuodella muutti henkilöstösiirtoihin valmistautumiseen liittyviä kansallisia aikatauluja.

Markku Jalonen puhui maakuntafoorumissa 19.9.2018

– Asia on nyt eduskunnan käsissä, millä aikataululla päätöksiä tulee. Henkilöstön siirtoihin liittyviä valmistelutoimenpiteitä on aikataulutettu uudelleen yhdessä VM:n kanssa, kertoi työmarkkinajohtaja Markku Jalonen Maakuntafoorumissa Kuntatalossa 19. syyskuuta.

Alustava selvitys siirtyvästä henkilöstöstä on tehtävä huhtikuun 2019 loppuun mennessä. Siirtoa koskeva yhteistoimintamenettely on tehtävä luovuttavissa organisaatioissa syyskuun 2020 loppuun mennessä. Lopullinen selvitys siirtyvästä henkilöstöstä tulisi olla valmis joulukuussa 2020.

– Tämän aikataulutus on tehty olettamalla, että sote-lainsäädäntö tulisi voimaan marras-joulukuussa. Tuolloin aloittaisivat työnsä maakuntien väliaikaiset valmisteluelimet.

Toteutuessaan maakunta- ja sote-uudistus muuttaa kunta-alan sopimus- ja neuvottelujärjestelmää. KT edustaa uudessa neuvottelujärjestelmässä myös maakuntatyönantajia.

– Neuvottelut uudesta sopimusjärjestelmästä on jo aloitettu. KT ja kunta-alan järjestöt ovat sopineet, että maakunnissa noudatetaan kunta-alan sopimuksia, kunnes maakunnille on luotu neuvottelujärjestelmä ja heillä on käytössään omat sopimukset.

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusten 2018–2019 kausi päättyy maaliskuussa 2020. Kesäkuussa päivitetyn aikataulun mukaan henkilöstö ja toiminnat siirtyisivät maakunnille vuoden 2021 alussa.

– Viime sopimuskierroksella pääsimme tavoitteeseemme, että sopimukset ovat voimassa yli työnantajavaihdoksen. Uudistuksen aikataulun myöhentymisen vuoksi meillä on tämä sama haaste edessä tulevissa neuvotteluissa, sanoi Jalonen.

Tukea maakuntavalmisteluun

KT perusti vuoden 2016 lopulla valmistelun tueksi HR-vastuuvalmistelijaverkoston, johon muutosjohtajat nimesivät osallistujat. Verkosto toimii yhteistyössä STM:n ja VM:n kanssa.

– Verkostossa valmistelemme HR-työvälineitä maakuntavalmistelun tueksi. Uusia työnantajaorganisaatioita perustettaessa on tarkoituksenmukaista tehdä yhteistyötä ja jakaa kokemuksia, kertoo neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas verkoston toiminnasta.

Henkilöstö siirtyy maakuntiin liikkeen luovutuksella. Työmarkkinahistorian suurin liikkeen luovutus edellyttää työnantajayhteistyötä henkilöstöään luovuttavien ja henkilöstöä vastaanottavien organisaatioiden kesken.

– Maakuntavalmistelussa tarvitaan tietoa henkilöstöstä. Verkostossa on valmisteltu muun muassa yhteistä ohjeistusta tietojen keräämiseen ja yhteistoimintamenettelyyn. Ohjeistus on valmiina sitten, kun sitä tarvitaan.