På svenska
Uutinen

Työn imua koetaan muutospyörteissäkin

Yli kolmannes kuntien työntekijöistä oli kohdannut työssään viimeisen puolen vuoden aikana rakenteellisia muutoksia ja joka viidennen työn sisältö oli muuttunut. Silti kolme neljästä koki työn imua useita kertoja viikossa, käy ilmi Työterveyslaitoksen tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimukseen vastasi yli 10 000 kuntien työntekijää 34 kunnasta. Kyselyn perusteella henkilöstöllä on runsaasti osaamista, ylpeyttä ammatistaan ja työn voimavaroja, jotka kannattelevat työhyvinvointia muutostenkin keskellä.

Peräti 92 prosenttia vastanneista piti työpaikkansa tavoitteita tärkeinä ja kolme neljästä arvioi saavuttavansa työnsä tavoitteet. 79 prosenttia sanoi olevansa ylpeä työpaikastaan.

Työn imun kokemus oli selvästi työuupumusta ja työssä tylsistymistä yleisempää. Naiset ja vanhemmat työntekijät kokivat miehiä ja nuoria työntekijöitä enemmän työn imua. Suurissa kunnissa työn imua koettiin jonkin verran vähemmän kuin pienissä, mutta niissäkin työn imun keskimääräinen taso oli hyvä.

Nuorempi ikä ja korkeampi koulutustaso olivat vastaavasti yhteydessä työssä uupumiseen. Työuupumusoireita kuten kroonista väsymystä ja kyynistymistä ilmoitti kokeneensa vähintään viikoittain joka neljäs ja työssä tylsistymistä joka kuudes vastanneista.

Kyselytutkimus tehtiin Kuntaliiton koordinoiman ARTTU2-ohjelman osaprojektissa Henkilöstö strategisena resurssina. Osaprojektin toteuttavat Työterveyslaitos ja Vaasan yliopisto. Tutkimuksen ovat rahoittaneet ARTTU2-ohjelma, Keva ja Työsuojelurahasto.

Muualla verkossa