På svenska
Uutinen

Hyvinvointialueilla vaikeuksia pysyä lastensuojelun mitoituksissa — mutta niitä ollaan kiristämässä lisää 

Asiakasmäärien mitoitus on kiristymässä lastensuojelussa vuoden 2024 alussa 35 lapsesta 30:een yhtä sosiaalityöntekijää kohden.  

Useilla hyvinvointialueilla on vaikeuksia pysyä lastensuojeluasioiden lainmukaisissa aikarajoissa ja asiakasmäärissä, selviää THL:n tuoreista tilastoista. Lastensuojelun sosiaalityöntekijäkohtainen enimmäisasiakasmäärä ylittyi 17 hyvinvointialueella huhtikuussa 2023. 

Lakisääteinen asiakasmäärä yhtä lastensuojelun sosiaalityöntekijää kohden on tällä hetkellä 35. Tämän määrän ylittäneiden sosiaalityöntekijöiden osuus kasvoi viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden huhtikuun välillä 14 prosentista 19 prosenttiin. Lisäksi lakisääteiset käsittelyajat ylittyivät aikaisempaa useammin. 

Palvelujen järjestämistä hyvinvointialueilla vaikeuttaa vastikään läpikäytyjen organisaatiomuutosten lisäksi se, ettei virkoihin ole hakijoita. Päteviä sijaisia ei ole tarjolla sijaisuuksiin, ja henkilöstön tiheä vaihtuvuus kuormittaa lastensuojelutiimejä. Sama rekrytointiongelma on jatkunut jo vuosia. 

— Henkilöstövaje vaikuttaa kasvukeskuksista haja-asutusalueille, kehittämispäällikkö Laura Yliruka kertoo THL:n tiedotteessa. 

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden vakansseista oli avoinna 13 prosenttia huhtikuussa 2023. Vaikka hyvinvointialueilla on vaikeuksia täyttää nykyisetkin mitoitukset henkilöstöpulan takia, mitoituksia ollaan kiristämässä entisestään. 

Lastensuojelun asiakasmäärien mitoitus kiristyi 1.1.2022 nykyiseen 35 lapseen yhtä sosiaalityöntekijää kohden. Mitoitus on kiristymässä entisestään vuoden 2024 alussa 35 lapsesta 30:een yhtä sosiaalityöntekijää kohden.  

—  Kiristys edellyttää useiden satojen sosiaalityöntekijöiden lisäystä tilanteessa, jossa nykyisiinkään tehtäviin ei ole hakijoita, sillä käytännössä kaikki pätevät sosiaalityöntekijät ovat jo töissä, KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho sanoo.  

KT vastustaa kuntien ja hyvinvointialueiden henkilöstömitoitusten kiristyksiä, koska niitä ei pystytä toteuttamaan henkilöstöpulan takia, jos alalle ei kouluteta selvästi lisää ammattilaisia.  

Juho Ruskoaho arvioi, että riskinä on pahimmillaan se, että osa perheistä ei saa tarvitsemaansa apua. Jos kiristyviä mitoituksia noudatetaan orjallisesti, kaikkia apua tarvitsevia lapsia ei pystytä ottamaan asiakkaaksi työntekijöiden mitoitusten tultua täyteen. 

— Tärkeintä on, että mitoitukset eivät nosta kynnystä päästä palveluihin. Palvelut pitää pystyä järjestämään niin, että tukea tarvitsevat lapset eivät rajaudu niiden ulkopuolelle mitoitusten täyttymisen takia, Ruskoaho sanoo. 

 

Lisätietoa: 

Useilla hyvinvointialueilla on petrattavaa lastensuojelun järjestämisessä - palvelujen organisoiminen on vielä monin paikoin kesken - Tiedote - THL

Henkilöstömitoitukset uhkaavat palveluiden saatavuutta - blogi

Juho Ruskoaho

pääekonomisti
Puhelin:
+358 9 771 2021
Matkapuhelin:
+358 44 532 8467
Sähköposti:
Juho.Ruskoaho@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT