Uutinen

KT-lehti 4/2022 on ilmestynyt: Ratkaisuja työvoiman saatavuuteen

Tuoreessa KT-lehdessä 4/2022 keskitytään työvoiman saatavuuteen. Lehdessä kerrotaan, kuinka Jyväskylässä ja Espoossa etsitään työntekijöitä uusin keinoin. Jyväskylässä etsitään paluumuuttajia kampanjan avulla, ja Espoossa pyritään parantamaan korkeakoulutettujen maahanmuuttaneiden työllistymistä.

Jyväskylä bongaa paluumuuttajia 

Jyväskylässä tuumattiin, että kaupungin jo tunteva osaaja voisi olla helppo houkutella palaamaan. Toteutettiin Paluumuuttajat - kampanja, jolla markkinoitiin yritysten, Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin avoimia työpaikkoja. Kampanjan aikana oli auki 366 työpaikkaa ja selvityksen mukaan lähes 60 prosenttia yrityksistä rekrytoi uusia työntekijöitä.  Elinkeino- ja markkinointijohtaja Suvi Vuojolaisen mukaan jatkokampanja on tulossa ja siihen ollaan innolla osallistumassa. 

Tervetuloa Espooseen! 

Espoo on koti monelle korkeakoulutetulle maahanmuuttaneelle. Vuonna 2021 perustettu KOSKE-osaamiskeskus edistää heidän työllistymistään. KOSKEn projektipäällikkö Olga Silfver kertoo, miten maahanmuuttaneiden rekrytointiin saataisiin vauhtia. 

Hoitajapulaan tarvitaan monia lääkkeitä 

Hoitajapula uhkaa jo monin paikoin terveydenhuollon järjestämistä. KT katsoo, että tilanteen helpottamiseen tarvitaan monia konsteja. Kolme tärkeintä keinoa ovat kouluttaa lisää hoitajia, mitoituksia pitää lieventää ja hoiva-avustajien työtä tulee lisätä.

Economicus: Taloudessakin talvi edessä 

Taloudessa vallitsevat poikkeukselliset ajat. Koronapandemia, energian hintojen nousu ja Venäjän hyökkäyssota ovat näkyneet jokaisen kansalaisen taloudessa. Sumeat talousnäkymät mutkistavat myös työmarkkinaneuvotteluja, kirjoittaa KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho Economicus-kolumnissaan.  

KT:n hallitusohjelmatavoitteet 

KT julkaisi syyskuussa hallitusohjelmatavoitteensa uudelle hallituskaudelle. KT:n tavoitteena on, että tulevassa hallitusohjelmassa huomioitaisiin erityisesti kolme kunnille ja hyvinvointialueille tärkeää teemaa: julkisen talouden tasapaino, toimivat työmarkkinat sekä henkilöstön saatavuus. 

Kansainvälisiä osaajia tarvitaan 

KT on mukana Kansainvälisten osaajien Suomi –tutkimushankkeessa, jossa etsitään keinoja lisätä Suomen houkuttelevuutta ulkosuomalaisten ja ulkomaalaisten silmissä. Kunta-ala ja hyvinvointialueet tarvitsevat osaajia muun muassa sote-alalle, varhaiskasvatukseen ja opetukseen, kaavoitukseen ja rakentamiseen. Suomen houkuttelevuutta ja osaamista kansainvälisessä rekrytoinnissa on parannettava, kirjoittaa kehittämispäällikkö Sirpa Sivonen Pointti-kolumnissaan. 

Hybridityö muuttaa toimintakulttuuria 

Monessa kuntaorganisaatiossa laadittiin korona-aikana uudet etä- tai hybridityöohjeet, jotka on nyt otettu käyttöön. Tiimien rooli yhteisten toimintatapojen sopimisessa on hybridityön myötä noussut yhä tärkeämmäksi. 

Leimattujen puolella 

Stigma eli häpeäleima eristää ihmisiä yhteiskunnasta ja kasvattaa sairauskustannuksia. Tutkija ja sosiaalityön asiantuntija Essi Rovamo kannustaa ihmisiä tunnistamaan omia ennakkoluulojaan, sillä niistä stigmat kumpuavat. Hänen mukaansa stigmoja voi purkaa yllättävän vähällä vaivalla. 

Lue lisää

Mervi Itkonen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2160
Matkapuhelin:
+358 44 374 0025
Sähköposti:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT