På svenska
Uutinen

THL: Henkilöstömitoituksen toteuttamiseen tarvitaan lisäaikaa

THL:n seurannan mukaan vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon olisi rekrytoitava kevääseen mennessä 3 400 uutta hoitajaa, jotta lakisääteiseen mitoitukseen päästäisiin. Käytännössä tämä on mahdotonta, koska koulutettuja työntekijöitä ei ole saatavilla. KT:n mielestä hoivamitoituksen seuraavaa kiristystä on siirrettävä usealla vuodella.

vanhukset jumpaavat hoitajan ohjauksessa. Kuva: Pixhill:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seuranta osoittaa, että henkilöstömitoituksen nostamiseen tarvitaan lisäaikaa, koska koulutettuja työntekijöitä ei ole saatavilla. THL:n mukaan liian lyhyt siirtymäaika mitoituksen kiristyksessä voi lamauttaa palvelujärjestelmän.

Mitoituksen kiristäminen 0,7 työntekijään asiakasta kohden tarkoittaisi, että vanhuspalveluiden ympärivuorokautisiin yksiköihin olisi rekrytoitava 3 400 hoitajaa lisää huhtikuuhun 2023 mennessä. Yksiköillä on kuitenkin jo nyt suuria vaikeuksia löytää koulutettuja työntekijöitä avoimiin tehtäviin. Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon yksiköt raportoivat toukokuussa epäonnistuneensa noin 3 500:n vakituisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen rekrytoinnissa edellisen kuuden kuukauden aikana. Epäonnistuneiden rekrytointien määrä kasvoi yli tuhannella edelliseen vastaavaan jaksoon verrattuna.

KT:n mielestä hoivamitoituksen kiristämistä 0,7:ään pitää siirtää usealla vuodella.

– Myös THL toteaa seurannan tulosten perusteella, että mitoituksen nostamiseen tarvitaan lisäaikaa ja vuosi on lyhyt aika muutosten tekemiseen, KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho sanoo.

Henkilöstömitoitusta tarkasteltava kokonaisuutena

Henkilöstömitoitusta on nostettu asteittain. Vuoden 2022 alusta mitoitus on ollut 0,6 hoitajaa asiakasta kohden.

THL:n tietojen mukaan toukokuussa 0,6:n mitoituksen täytti 89 prosenttia ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä. Mitoitus oli saavutettu pääasiassa rekrytoimalla ympärivuorokautiseen hoitoon 900 hoiva-avustajaa.

Seurannan perusteella hoitajapula näkyykin lähi- ja sairaanhoitajien määrässä, joka ei ole vuoden seurannassa noussut ollenkaan. Mitoituksen nosto 0,7:ään edellyttäisi myös lähi- ja sairaanhoitajien määrän lisäämistä. Seurannan tulosten perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että kaikki yksiköt saavuttavat 0,7:n mitoituksen vuoden 2023 huhtikuuhun mennessä.

– Valviran ohjeistusta hoiva-avustajien käytöstä pitää päivittää niin, että hoiva-avustajia voidaan käyttää nykyistä enemmän, Ruskoaho painottaa.

Henkilöstön saatavuuden turvaamiseen tarvitaan konkreettisia toimia

THL:n mukaan hoitajien saatavuuden parantamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia.

Esillä ovat olleet muun muassa koulutuksen lisääminen ja työntekijöiden rekrytointi Suomen ulkopuolelta. Nämä ovat THL:n mukaan tärkeitä keinoja, mutta parantavat henkilöstön saatavuutta melko hitaasti. Mitoituksen nostamiseen tarvitaan riittävän pitkä lisäaika, jotta toimenpiteet toden teolla parantavat rekrytointitilannetta. On vaikea löytää toimenpidettä, joka korjaisi esimerkiksi vuodessa tilanteen.

– KT kannattaa lämpimästi THL:n esittämiä ratkaisuja. Sote- ja varhaiskasvatusaloilla tarvitaan riittäviä ja konkreettisia toimia henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi. Henkilöstön saatavuutta tulisi tarkastella kokonaisuutena, Juho Ruskoaho muistuttaa.

Muualla verkossa