På svenska
Uutinen

Suomeen tarvitaan lisää kansainvälisiä osaajia

Miten Suomi olisi kansainvälisille osaajille kutsuva ja vetovoimainen maa? Tätä selvitetään lokakuussa käynnistyneessä kansallisessa tutkimushankkeessa. Hanke palvelee sekä yksityisen että julkisen sektorin tarpeita. KT on mukana hankkeessa.

Maahanmuuttajat suomessa, kuvitus

Tutkimushankkeessa on mukana työmarkkinajärjestöjä, ministeriöitä, kaupunkeja ja eläkealan toimija. Hankkeessa haetaan vastauksia siihen, miten Suomesta voi tulla osaajia kutsuva, sitouttava ja vetovoimainen maa, jonne ulkosuomalaisen on mutkatonta palata tai ulkomaalaisen tulla töihin.

Lokakuussa käynnistynyt tutkimushanke päättyy maaliskuussa 2023. Tutkimus palvelee sekä yksityisen että julkisen sektorin tarpeita. Sen toteuttaa E2 Tutkimus, joka on monitieteinen yleishyödyllinen tutkimuslaitos.

Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan

Hanketta rahoittavat Elinkeinoelämän keskusliitto, Teknologiateollisuus, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, KEVA, Tekniikan Akateemiset, Teollisuuden palkansaajat, ulkoministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland, sekä Helsingin, Espoon, Tampereen ja Oulun kaupungit.

Työministeri Tuula Haatainen on tyytyväinen siihen, että tutkimuksen avulla saadaan tietoa siitä, miten koko maahanmuuttokokonaisuutta voidaan yhdessä kehittää. Osaava työvoima on tärkeä voimavara työllisyyden vahvistamiselle.

– Teemme ministeriössä nyt paljon töitä, jotta saamme maahanmuuttoon liittyvät prosessit sujuviksi ja koko järjestelmän toimimaan.
Kunta-alalla on pulaa osaavasta henkilöstöstä erityisesti sote-alan palveluissa.

– KT:lle on tärkeää olla mukana rahoittamassa tätä hanketta, jossa haetaan ratkaisuja muun muassa siihen, miten työperäistä maahanmuuttoa voitaisiin edistää. Tarvitaan nopeita toimenpiteitä ja tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, sanoo neuvottelupäällikkö Anna Kukka KT:sta.

Yksi hanketta rahoittavista kaupungeista on Tampere.

– Kaupungit tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Yritysten menestys on alueiden menestyksen edellytys. Siksi Tampere on mukana tässä hankkeessa ja tulee hyödyntämään tutkimustietoa päätöksenteossa, kertoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen syistä, miksi Tampere on mukana hankkeessa.

Muualla verkossa