På svenska
Tiedote

Kunta-alan sopimusneuvottelut keskeytyneet

Kunta-alan neuvottelut uusista virka- ja työehtosopimuksista ovat keskeytyneet. KT Kuntatyönantajat on odottanut kaikilta kunta-alan osapuolilta malttia ja vastuuntuntoa kunta-alan jo ennakolta vaikeiksi tiedetyissä sopimusneuvotteluissa.

Tehyn ja Superin viime päivien toiminta on kuitenkin osoittanut puutteita kriisitietoisuudessa.

Kaikkien kuntatyönantajien etu on säilyttää työrauha poikkeuksellisissa oloissa. Sen saavuttamiseksi KT on tehnyt kunta-alan järjestöille tarjouksen vuoden mittaisesta ja pelkistetystä, 1,3 prosentin korotuksen takaavasta sopimuksesta. Tarjous vastaa työmarkkinoilla tähän mennessä syntyneen niin sanotun yleisen linjan mukaista ensimmäisen vuoden korotusta.

Kunta-alan pikaisen ratkaisun avulla kunnat ja kuntayhtymät sekä niiden henkilöstöt pystyisivät rauhassa keskittymään poikkeustilanteen hallintaan.

KT on myös historiallisella tavalla valmis tekemään pitkän siirtymäajan varassa erillisen sopimuksen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstölle. Tämä on tarkoitus kytkeä valtakunnalliseen sote-uudistukseen.

Hoitajajärjestöt haluavat käyttää vakavaa tautitilannetta hyödykseen ja saamaan sen varjolla pysyvän, yli kymmenen prosentin palkankorotuksen. Sen suora hinta kuntien veronmaksajille olisi yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. Koko kunta-alalle levitessään hinta olisi jopa 1,7 miljardia euroa vuodessa.

– Epidemialla ei pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa. Kaikkien tulee kantaa vastuuta poikkeusoloista aiheutuvien haittojen estämiseksi. Järkevä ja vakavan tilanteen huomioiva sopimus edistäisi tätä, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan laskevan tänä vuonna 4–5 prosenttia. Kuntien verotulot putoavat jyrkästi samaan aikaan, kun kulut kasvavat huomattavasti koronaepidemian takia.

– Kunnat ovat entistäkin vakavamman taloudellisen kriisin edessä, KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen korostaa.

KT arvostaa hoito- ja muun kunnallisen henkilöstön vaativaa työtä aina ja erityisesti nykyisissä poikkeusoloissa.

Lisätietoja:

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen, puh. 040 570 5593
KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
 

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT