På svenska
Uutinen

Työturvallisuuden kehittämisessä tarvitaan uusia keinoja

Nolla tapaturmaa -foorumi jakoi tunnustusta työpaikoille, joissa on panostettu työturvallisuuden jatkuvaan parantamiseen. Tunnustuksia saivat myös kuntaorganisaatiot ja kuntaomisteiset yhtiöt.

Nosturit kohoavat rakennustyömaan ylle. Kuva: Pixhill

Työturvallisuuden tasoluokituksia jaettiin 92 jäsentyöpaikalle tai -yksikölle ympäri Suomen. Tavoitteena on tukea työpaikkoja työturvallisuuden pitkäjänteisessä kehittämisessä sekä nostaa esiin myönteisiä esimerkkejä.

Tasoluokitusta myönnettäessä tarkastellaan muun muassa työpaikan työtapaturmataajuutta ja tapaturmien vakavuutta. Lisäksi vaatimuksena on, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat kunnossa.

Uudet keinot tuottavat tulosta

Tasoluokituksessa menestyneillä työpaikoilla haetaan jatkuvasti uusia keinoja vaikuttaa työn turvallisuuteen ja terveellisyyteen. Näillä työpaikoilla kiinnitetään erityistä huomiota myös turvallisuusviestintään. Käytössä on esimerkiksi kuukausittain vaihtuvia teemoja, infotauluja ja uutiskirjeitä.

Henkilöstön osaamista vahvistetaan jatkuvasti turvalliskoulutuksilla. Hyvin menestyneet organisaatiot ovat järjestäneet koulutuksia muun muassa rutiinityön vaaroista ja turvallisuushavaintojen tekemisestä.

Lisäksi turvallisuustyö ulottuu oman henkilöstön lisäksi myös alihankkijayrityksiin.

Kuntaorganisaatiot menestyivät kaikissa kategorioissa

Nolla tapaturmaa -foorumin vuosittaiset tasoluokitukset perustuvat yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa luotuihin kriteereihin. Foorumin toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.

Luokitus on jaettu kolmeen tasoon, joista Maailman kärjessä -luokka on kaikkein paras.

Kaikista tasoluokituksista löytyi myös kuntaorganisaatioita ja kuntaomisteisia yhtiöitä seuraavasti:

I) Maailman kärjessä

Rauman Satama Oy

II) Kohti maailman kärkeä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Kemin kaupunki

III) Suuntana maailman kärki

Länsimetro-projekti