På svenska
Tiedote
KT ja OAJ:

Peruskoulun vuosityöajan kokeilumallista neuvottelutulos

Perusopetuksen opettajien vuosityöajan kokeilumallista on saavutettu neuvottelutulos. Asiasta on neuvoteltu pitkään OAJ:n ja KT Kuntatyönantajien kesken, tiiviimmin vuodesta 2014.

Peruskoulu vuosityöaikakokeilu

Ensi kertaa kuntatyönantajilla ja OAJ:lla on yhteinen, keskustasolla valmiiksi neuvoteltu malli, jota sovelletaan perusopetukseen. Ensi syksynä käynnistynee paikallisia kokeiluja, joista saatujen kokemusten perusteella on tarkoitus arvioida, kuinka työaikamalleja jatkossa tulisi kehittää.

– Vuosityöaikaa on kokeiltu paikallisesti joskus aiemminkin, mutta laajasti opettajistoon sovellettavaa mallia ei tuntunut kuitenkaan syntyvän. Niinpä KT ja OAJ ottivat keskustasolla vastuun asian edistämisestä, KT:n neuvottelupäällikkö Hannu Freund kertoo.

Vuosityöaikamallia on tarkoitus kokeilla elokuusta 2018 lähtien. Kokeilun käynnistyminen edellyttää paikallista sopimista.

Neuvottelutulos vuosityöajan kokeilumallista ei  ole osa ns. liittokierrosta, vaan siitä on neuvoteltu erikseen. Tulos osoittaa että kuntasektorilla opetusalan neuvottelujärjestelmä toimii – neuvottelut vaativat vain kärsivällisyyttä ja sitkeyttä.

– Kyseessä on koko opetusalaa ajatellen merkittävä uudistus. Ensimmäiset askelmerkit asiassa otettiin jo vuonna 1971, ja nyt vihdoin olemme kokeilujen kynnyksellä. Lainsäädännön muutokset ovat luoneet tarpeen järjestelmän kehittämiseen. Myös kokemus siitä, että opetusvelvollisuuksiin perustuva työaikajärjestelmä ei enää kaikilta osin vastaa opettajien nykyistä työnkuvaa, on muuttanut opettajien suhtautumista. Toki myös opetusvelvollisuusjärjestelmällä on kannatusta ja sillä on omat hyvät puolensa, OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen toteaa.

Kokeiluihin osallistuisi muutamia kouluja kustakin kokeilukaupungista. Osallistujat ovat ainakin aluksi suuria kaupunkeja.

Vuosityöajan tarkoituksena on saada kaikki opettajan tekemä työ luettavaksi työaikaan ja siten palkanmaksun perusteeksi. – Kokeilua ei toteuteta opettajien palkkapussin kustannuksella, Pankkonen tähdentää.

Kokeilun on tarkoitus olla kolmivuotinen, ja se on mahdollista irtisanoa tarpeen vaatiessa myös aiemmin. Ammatillisessa koulutuksessa vastaavat kokeilut käynnistyivät jo syksyllä 2017.

Lisätiedot:

neuvottelupäällikkö Hannu Freund, KT Kuntatyönantajat, puh. 050 572 6209
neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, puh. 040 767 1877

Hannu Freund

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2024
Matkapuhelin:
+358 50 572 6209
Sähköposti:
Hannu.Freund@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT