På svenska

LS 2022–2025

Lääkärien virka- ja työehtosopimus
  • Selaa sopimuksen lukuja AvaaSulje
    Terveyskeskusten lääkärien toimenpideluettelo

    Yleisohjeet

    1. Tässä toimenpideluettelossa on lueteltu tyhjentävästi ne toimenpiteet, joista maksetaan lääkärisopimuksen mukaan toimenpidepalkkio terveyskeskuksen lääkärille.
       
    2. Toimenpidepalkkiot maksetaan lääkärin henkilökohtaisesti suorittamista toimenpiteistä riippumatta siitä, missä lääkäri on tehnyt toimenpiteen (esim. vastaanotolla, vuodeosastolla tai neuvolassa).
       
    3. Jokainen operatiivinen toimenpide siihen säännönmukaisesti kuuluvine lisätoimenpiteineen käsittää kokonaisuuden, mistä syystä lisätoimenpiteistä ei makseta erikseen palkkiota. Samoin mikäli tutkimuksen, hoidon tai toimenpiteen suorittamiseen säännönmukaisesti liittyy toinen tutkimus, hoito tai toimenpide, palkkio maksetaan toimenpidekokonaisuuteen sisältyvän korkeimman toimenpideryhmän mukaan.

    Esimerkki

    Näin ollen ehkäisykierukan vaihto on vain yksi toimenpide riippumatta siitä, mitä muita siihen liittyviä toimenpiteitä vaihdon yhteydessä tehdään.


    1. Eri toimenpiteistä, vaikka ne kuuluisivat samaan palkkioryhmään, maksetaan palkkio jokaisesta erikseen. Useista samoista toimenpiteistä (esim. kahden haavan ompelu) maksetaan vain yksi palkkio.
       
    2. Toimenpiteistä tai tutkimuksista, jotka suoritetaan joukkotutkimuksina, ei makseta palkkiota (esim. silmänpaineen mittaus tai mammografia).
       
    3. Ao. erikoislääkärin virassa toimivalle lääkärille ei makseta palkkiota ao. erikoislääkärin perustutkimuksiin kuuluvista toimenpiteistä.

    Soveltamisohje

    Esim. toimenpiteistä 101 ja 102 maksetaan erikoislääkärille palkkio vain, jos kyseessä on perustutkimuksia olennaisesti laajempi ja vaativampi tutkimus.


    1. Radiologisista toimenpiteistä RU I 101–RU I 106 ja RU II 201 maksetaan palkkio muille terveyskeskuksen lääkäreille paitsi röntgenerikoislääkäreille. Radiologisista toimenpiteistä RR I 101–RR III 305 maksetaan palkkio vain terveyskeskuksen röntgenerikoislääkäreille.

    Soveltamisohje

    Toimenpiteet RU I 101–RU I 106 kuuluvat joko röntgenerikoislääkärien perustutkimukseen (ks. edellä kohta 6) tai sisältyvät röntgenerikoislääkärien omaan RR-luokitukseen.


    1. Johtavan lääkärin tulee ohjata ja valvoa toimenpidejärjestelmän käytännön soveltamista ja tarvittaessa informoida virkaehtosopimuksen sopijapuolia.