På svenska
Uutinen

Työkaluja monimuotoisten työyhteisöjen rakentamiseen

Suomi tarvitsee lisää osaajia, ja työyhteisöjen monimuotoisuutta kehittämällä voidaan tavoittaa uusia osaajia ja varmistaa, että kaikkien osaaminen saadaan käyttöön. Työelämän monimuotoisuusohjelma tarjoaa tukea ja työkaluja monimuotoisuuden johtamiseen.

Pula osaavasta työvoimasta on monilla aloilla ja alueilla kasvun este. Tämän vuoksi Suomi pyrkii lisäämään osaajien maahanmuuttoa merkittävästi. Tutkimusten mukaan maahanmuuttajat kohtaavat työmarkkinoilla kuitenkin edelleen syrjintää.

Työelämän yhdenvertaisuudesta ja monimuotoisuudesta on hyötyä kaikille. Monimuotoiset tiimit vaikuttavat positiivisesti esimerkiksi yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Hallitusohjelmaan kuuluva Työelämän monimuotoisuusohjelma tuo esiin monimuotoisuuden hyötyjä ja tarjoaa käytännön työkaluja monimuotoisten työyhteisöjen johtamiseen.

Interaktiivinen opas kokoaa parhaat vinkit monimuotoisuuden kehittämiseen

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) julkaisema Työelämän monimuotoisuusopas antaa tietoa ja työkaluja siihen, miten monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta voi edistää työpaikoilla.

Oppaasta löytyy vinkkejä esimerkiksi maahanmuuttajien rekrytoimiseen ja monimuotoisten työyhteisöjen johtamiseen. Se myös neuvoo, miten työntekijät saadaan sitoutumaan monimuotoisiin työyhteisöihin.

Opas soveltuu niin yksityisille kuin julkisille työnantajille ja se on on ministeriölle tuottanut Nordic Diversity Trainers.

IMAGO-valmennuspalvelu työnantajamielikuvan vahvistamiseen

IMAGO-valmennuspalvelu tarjoaa valmennusta monimuotoisten tiimien johtamiseen. Palvelu on ilmainen, ja sen avulla yritykset ja julkisen sektorin työnantajat voivat vahvistaa työnantajamielikuvaansa ja saada käytännön neuvoja monimuotoisten työyhteisöjen rakentamiseen.

Kevään ja syksyn 2022 aikana tarjolla oleva valmennuspalvelu koostuu kolmesta kahden kuukauden aikana toteutettavasta valmennusiltapäivästä. Valmennuksissa perehdytään vahvan työnantajamielikuvan ja yrityskulttuurin perusteisiin, osaajien löytämiseen ja houkuttelemiseen vaikuttavalla markkinoinnilla. Lisäksi valmennuksessa käydään läpi onnistuneen rekrytointiprosessin kulmakiviä.

Valmennukset toteutetaan yhteistyössä TE-toimiston, ELY-keskuksen ja Aava & Bangin kanssa.

Monimuotisuuskoulutusta julkiselle sektorille

Joulukuussa 2021 julkaistiin julkiselle sektorille suunnattu monimuotoisuuskoulutus eOppivassa: Monimuotoinen työelämä – tietoa ja työkaluja julkishallinnolle.

Kaikille avoin verkkokoulutus sisältää videoita, harjoituksia ja tietoa, jotka johdattelevat työyhteisön inklusiivisuuden lisäämiseen ja monimuotoiseen rekrytointiin julkisella sektorilla.

Organisaatioiden käyttöön on kehitetty monenlaisia työkaluja työelämän monimuotoisuuden, inklusiivisuuden ja kansainvälisen rekrytoinnin kehittämiseen. Ne liittyvät muun muassa monimuotoiseen rekrytointiin, yhdenvertaisuussuunnitteluun, kielitaidon kehittämiseen ja viestintään. TEM on koonnut niitä nettisivuilleen.

Jaana Näsänen

kehittämispäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2141
Matkapuhelin:
+358 50 384 1664
Sähköposti:
Jaana.Nasanen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT