På svenska
Tiedote

KT olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen

Kunta-alan työriidan osapuolet ovat antaneet vastauksensa valtakunnansovittelijan sovintoehdotukseen. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta ilmoitti vastauksessaan olevansa valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ehdotuksen. 

– Neuvottelukevät on ollut erityisen vaikea ja halusimme turvata työrauhan sekä palvelut kansalaisille. Sovintoehdotus olisi ollut riittävä kompromissiesitys, kertoo KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Sovintoehdotuksen mukaan kunta-alalle olisi sovittu kahden vuoden sopimus, jolla palkat olisivat nousseet ensimmäisenä vuonna yhteensä kaksi prosenttia ja toisena vuonna vähintään 1,9 prosenttia. Esitykseen sisältyivät myös paikalliset järjestelyerät. Palkansaajajärjestöjen esittämiä erillisiä, monivuotisia palkkaohjelmia esitys ei sisältänyt. 

– KT oli valmis yleisen edun nimissä hyväksymään valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen, vaikka ehdotus ei kaikilta osin ollut KT:n tavoitteiden mukainen, korostaa toimitusjohtaja Markku Jalonen.

– Sovintoehdotuksen palkankorotustaso olisi tukenut hyvinvointiyhteiskunnan palveluita ja taloudellista kestävyyttä sekä vähentänyt paineita korottaa kansalaisten verotusta, painottaa Kirsi-Marja Lievonen.

Sopimusjärjestelmän jakautuminen kahteen osaan heikentäisi työrauhaa

Sovintoehdotus sisälsi KT:n mukaan myös merkittävän valuvian neuvottelujärjestelmään. Sovintoehdotuksen mukaan kunta-alan ja hyvinvointialan neuvottelujärjestelmään tulisi kaksi erillistä pääneuvotteluryhmää. 

– Pääneuvotteluryhmän pilkkominen kahteen osaan ja kokonaisuuden hajottaminen olisi poikkeuksellisen vakava uhka jatkossa työrauhalle ja julkiselle taloudelle. Se lisäisi päällekkäistä työtä, epävakautta ja kustannusriskiä, sanoo Markku Jalonen.

Vuonna 2020 KT ja kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt sopivat yhtenäisen sopimusjärjestelmän säilyttämisestä hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen. Nyt tehty sovintoehdotus rikkoi aiemmin sovittua. 

KT on valmis jatkamaan neuvotteluita

Palkansaajajärjestöt eivät hyväksyneet sovittelijan ehdotusta.

Jalosen mukaan työtaistelujen laajeneminen on vastuutonta. KT on edelleen valmis jatkamaan sovittelua kestävän ratkaisun aikaansaamiseksi. 

Lisätietoja

Kirsi-Marja Lievonen, KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja, henkilöstö- ja konsernijohtaja, puh. 040 570 5593
Markku Jalonen, toimitusjohtaja puh. 040 547 7710

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT