På svenska
Tiedote

Poliittinen työtaistelu on täysin kohtuuton kunta-alalle

Useat kunta-alan palkansaajajärjestöt ovat ilmoittaneet jäsentensä osallistumisesta ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon 26.–28. syyskuuta. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on ilmoittanut aloittavansa laajan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lähes kaikilla sopimusaloillaan lokakuun alussa. Työtaistelulla vastustetaan hallituksen esittämää lakia irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 hengen yrityksissä.

Kuvassa ensihoitajat ovat ambulanssin vieressä.

– Tämä poliittinen työtaistelu on täysin kohtuuton kunta-alalle. Valmisteilla oleva laki ei koske kunta-alan työpaikkoja. Näyttää siltä, että meneillään on itseään ruokkiva järjestöpoliittinen kierre, jossa kilpaillaan siitä, kuka pystyy eniten heikentämään kuntalaisten palveluita, ihmettelee työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Kunta-alalla jäsentensä osallistumisesta työtaisteluun ovat tähän mennessä ilmoittaneet Super, Tehy, Jyty, Talentia ja Terveydenhoitajaliitto. Viimeksi JHL ilmoitti osallistumisestaan. Poliittisiin työtaisteluihin eivät voi osallistua kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelevät virkasuhteiset.

– Kaikki järjestöt eivät ole rajanneet työtaistelun ulkopuolelle toimintoja, joissa on kyse kansalaisten hengestä, terveydestä ja turvallisuudesta. 

Työtaistelujen kohdentamista kunta-alalle on vaikea ymmärtää myös siksi, että kunta-alan työpaikat ovat turvallisia ja vakaita. Kukaan ei ole esittänyt muutoksia suurten työnantajien irtisanomisperusteisiin.

Jalonen vetoaa maan hallitukseen ja ay-liikkeeseen, jotta periaatteelliseen ja yhä kärjistyvään kiistaan löydettäisiin kompromissiratkaisu.

– Kuntatyönantajilla on kuitenkin vastuu palvelujen järjestämisestä myös työtaistelutilanteissa. Siksi työnantaja käyttää tarvittaessa työnjohto-oikeuksiaan turvatakseen palvelut ja potilasturvallisuuden.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT