På svenska
Tiedote

Kuntapalvelujen kilpailukykyä on yhä vahvistettava

KT Kuntatyönantajat pitää välttämättömänä, että kuntapalvelujen kilpailukykyä ja talouden pohjaa yhä vahvistetaan. Nyt on aika pienentää työnantajan sosiaalivakuutusmaksuja. Työnantajien ja palkansaajien työttömyysvakuutusmaksua vuodelle 2019 pitäisi alentaa ainakin 0,8 prosenttia.

Värikkäitä käsiä maalaismaiseman keskellä

– Tarvitsemme kaikki keinot käyttöön parantaaksemme kuntapalvelujen kilpailukykyä, totesi KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen Lappeenranta-seminaarissa.

Kunta-alan työmarkkinaratkaisut ovat edistäneet kuntatalouden vakautta, ennustettavuutta ja työllisyyttä. Kilpailukykysopimuksen perusteella kaikkien työnantajien eläkevakuutusmaksu alenee ensi vuonna 0,4 prosenttia, mutta kuntatyönantajien eläkevakuutusmaksu on yhä neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin yksityisillä työnantajilla.

– Työnantajan eläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen alentamista koskevat ratkaisut tarvitsevat jatkoa, Jalonen korosti.

KT katsoo, että kohentunut työllisyystilanne antaa tänä syksynä hyvät mahdollisuudet sosiaalivakuutusmaksujen alentamiseen ilman, että kunta-alan eläkevakuutuksen tai työttömyysvakuutuksen rahoituksen perusta vaarantuu.

Kuntapalvelujen uudistuminen ja kilpailukyky perustuvat keskeisesti hyvään johtamiseen ja henkilöstöjohtamiseen. Niillä voidaan saada aikaan parempaa tuottavuutta ja laadukkaampaa palvelua, jotka yhdessä työelämän kehittämisen kanssa vaikuttavat työnantajakuvaan ja henkilöstön riittävyyteen.

– Kunta-alalle on erittäin tärkeää, että saatavilla on riittävästi osaavaa työvoimaa, sanoo KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

Kuntapalveluiden työvoiman saatavuuden varmistamiseksi tarvitaan myös osaavan työvoiman maahanmuuttoa ja ulkomaalaistaustaisen työvoiman työllistämistä. Monimuotoiset työyhteisöt ovat yhä useammalle työelämän arkea, johon on jo valmistauduttava myös esimiestyön ja työyhteisöjen kehittämisen avulla.

KT kutsuu kunta-alan työnantajia ja henkilöstöä yhteistoiminnalliseen kehittämiseen palvelujen tuloksellisuuden parantamiseksi. Kunta-alan työmarkkinaosapuolten yhteisessä Kunteko -hankkeessa on jo menossa Tekoja tiskiin -haastekampanja, jonka avulla voidaan tehdä näkyviksi onnistuneita kehittämistekoja.

Lisätietoja:

valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen, puh. 040 570 5593
työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710