Suomeksi

AKTA 2022–2025

Allmänt tjänste- och arbetskollektivavtal för kommunsektorn
  • Bläddra i avtalets kapitel ÖppnaStäng
    Bilaga 16 Ersättningar för resekostnader

    Dagtraktamente

    Bilaga 16 om ersättningar för resekostnader har uppdaterats så att ersättningarna motsvarar dem som 11.12.2023 publicerats i KT:s cirkulär 28/2023.


    § 6  Förutsättningar för betalning av dagtraktamente

    mom. 1 

    Betalning av dagtraktamente förutsätter att tjänsteresan, uppmätt längs allmänt använd färdväg, sträcker sig längre än 15 km från tjänsteinnehavarens eller arbetstagarens bostad respektive tjänsteställe/arbetsplats, utgående från var tjänsteresan börjar och slutar.

    mom. 2

    Om tjänsteinnehavaren eller arbetstagaren med anledning av tjänste-/arbetsuppgifter undantagsvis eller på arbetsgivarens uttryckliga order blir tvungen att övernatta någon annanstans än i sin bostad under en tjänsteförrättningsresa, betalas dagtraktamente under de förutsättningar som nämns i mom. 1 såsom för tjänsteresa. För en tjänsteförrättningsresa som varar minst 10 timmar och sträcker sig in i en annan kommuns område på minst 150 km avstånd från ett tjänstgöringsställe av bestående natur och från bostaden betalas en ersättning som motsvarar partiellt dagtraktamente. I annat fall betalas inte dagtraktamente för tjänsteförrättningsresa.


    Tillämpningsanvisning

    Dagtraktamente betalas inte i sådana fall där övernattning sker på arbetsplatsen, t.ex. hos en familj där en hemvårdare arbetar, på en sommarkoloni eller på ett läger. Ersättning som motsvarar partiellt dagtraktamente kan bli tillämplig på t.ex. chaufförer. Angående definitionen av begreppet tjänstgöringsställe av bestående natur, se tillämpningsanvisningen för § 2 mom. 2.


    § 7 Resedygn

    Ett resedygn som används som grund vid fastställandet av dagtraktamente utgörs av en 24-timmarsperiod, som börjar när tjänsteinnehavaren eller arbetstagaren ger sig av från sitt tjänsteställe/sin arbetsplats eller sin bostad och slutar när den anställda återvänder till tjänstestället/arbetsplatsen eller bostaden.


    Tillämpningsanvisning

    Tjänsteresan anses ännu inte vara avslutad när den anställda återvänder till sitt tjänsteställe/sin arbetsplats endast för att lämna in eller byta arbetsredskap, ta emot nya tjänste- eller arbetsorder eller sköta andra jämförbara kortvariga tjänste- eller arbetsuppgifter, förutsatt att den anställda därefter omedelbart fortsätter tjänsteresan.


    § 8 Timgränser för partiellt och fullt dagtraktamente

    mom. 1  

    Partiellt dagtraktamente betalas när en tjänsteresa har varat

    1. över åtta timmar, eller
    2. över sex timmar, om mer än tre timmar av resan har infallit mellan kl. 16.00 och kl. 7.00.

    mom. 2 

    Fullt dagtraktamente betalas när en tjänsteresa har varat över 12 timmar.

    mom. 3 

    När en tjänsteresa har varat längre än ett resedygn, och den tid som åtgått till tjänsteresan överskrider det sista fulla resedygnet med över två timmar, betalas för detta ofullständiga resedygn ett nytt dagtraktamente i form av partiellt dagtraktamente om den överskjutande tiden uppgår till högst 12 timmar och i form av fullt dagtraktamente om den överskjutande tiden är mer än 12 timmar.


    Tillämpningsanvisning

    En tjänsteresa börjar på tisdag kl. 6.00 och slutar på torsdag kl. 15.00.

    Resedygnet räknas ut enligt följande:

    tis

    ons

    tor

    6.00–

    6.00–

    6.00–15.00

    Denna resa omfattade två fulla resedygn och ett ofullständigt resedygn som varade mindre än 12 timmar. För resan betalas två fulla dagtraktamenten och ett partiellt.

    § 9 Dagtraktamentets storlek

    Som fullt dagtraktamente betalas 51 euro och som partiellt dagtraktamente 24 euro för varje resedygn som berättigar till respektive dagtraktamente.

    § 10 Nedsatt dagtraktamente

    Om tjänsteinnehavaren eller arbetstagaren under något resedygn har fått eller hade haft möjlighet att få fri lunch och middag eller lunch och middag som ingår i färdbiljettens eller hotellrummets pris, betalas dagtraktamentet för detta resedygn minskat med 50 %. I fråga om partiellt dagtraktamente räcker det med en enda måltid för att dagtraktamentet ska minskas.


    Tillämpningsanvisning

    Dagtraktamentet minskas inte om det i priset på ett hotellrum eller i någon annan helpension ingår frukost, kaffe på dagen eller kaffe på kvällen.