Hyvinvointialueet työnantajina
Hyvinvointialueilla työskenteli 226 800 henkilöä helmikuussa 2024. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi siirtyi kunnista ja sairaanhoitopiireistä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Helsingin kaupunki vastaa edelleen itse sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä.
Hyvinvointialueille siirtyi noin puolet kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöstä. Kunta- ja hyvinvointialan palkansaajat muodostavat yhdessä noin viidesosan kaikista Suomen palkansaajista.
Hyvinvointialan henkilöstön eläköityminen
Yli puolet hyvinvointialueiden työntekijöistä jää eläkkeelle 20 vuoden sisällä. Kevan ennusteen mukaan hyvinvointialueiden työntekijöistä eläkkeelle jää vuosina 2025–2044 yhteensä 51,8 prosenttia.
Seuraavan viiden vuoden aikana 2025–2029 eläkkeelle jää alle 14,3 prosenttia henkilöstöstä. Luvut sisältävät vanhuus-, työkyvyttömyys- ja osatyökyvyttömyyseläkkeet. Prosenttiluvut kuvaavat nykyisten työntekijöiden arvioitua eläkkeelle siirtymistä.
Eläkkeelle siirtyvän henkilöstön osuuksissa on eroja hyvinvointialueiden välillä. Kainuussa eläköityvien osuus on suurin 5 vuoden ja 20 vuoden ajanjaksolla. Eläköityminen on vähäisintä Etelä-Suomessa Uudenmaan hyvinvointialueilla. Erot johtuvat henkilöstön ikärakenteesta.