På svenska
Blogi
Aija Tuimala
Aija Tuimala

Hybridimallilla historialliseen syksyyn

Sysksym marjoja ja sieniä torilla. Kuva: Eeva Anundi.

Sosiaalisen median kesälomapäivitykset ovat vaihtuneet työhönpaluutarinoihin. Kesällä taisin itse kertoa lähinnä koiranpennun odotuksesta perheeseemme, sillä etäajan jälkeen oli vaihteeksi mukavaa keskittyä sukulaisten, perheen ja ystävien live-tapaamisiin.

Töihin palatessa jouduin työstämään ajatuksiani syksystä, koska korona aaltoilee edelleen. Suhteellisen vapaan kesän jälkeen keskustelua käydään jälleen kiristyvistä koronarajoituksista ja rokotuksista. Lähiajan hybridimalli näyttää vaativan merkittävää etätyöskentelyn jatkoa, vaikka toivoin jo vahvempaa paluuta toimistoelämään. Epäselvää on, milloin ja missä kokoonpanoissa syksyn aikana voidaan kohdata.

KT tukee kunta-alan ja hyvinvointialueiden työnantajia sote-uudistuksen toteuttamisessa

Epävarmuuksista huolimatta olen kuitenkin innoissani historiallisesta syksystä, jolloin sote-uudistuksen toimeenpano alkaa. Soten asiakaspalveluja tarjotaan ja kehitetään kuten aiemminkin, mutta lainsäädäntö kirittää erityisesti alueellista hallinnon uudistamista sekä palvelujen tarkastelua.

KT tukee kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajatoimintaa uudistuksen toteuttamisessa. Edessä on monta erilaista vaihetta lyhyessä ajassa. Nyt lomien jälkeen hyvinvointialueilla järjestäydytään ja nykyiset sote-työnantajat valmistautuvat tulevaan. Ensi keväänä tiedetään siirtyvä henkilöstö, ja aluevaltuustot aloittavat toimintansa. Uusi organisaatio rakentuu asteittain, kunnes vuoden 2023 alusta hyvinvointialueet vastaavat sote-palveluista. Myös kunnat ovat tällöin uudessa tilanteessa sote-vastuun ja rahoituksen poistuessa.

Hyvinvointialueiden palvelut käynnistyvät HR-valmistelijoiden verkostolla

Heinäkuun alussa päivittyi sote-uudistuksen osana myös KT:ta koskeva lainsäädäntö. Mekin uudistamme palvelujamme vastaamaan uudistuksen jälkeistä kunnallista ja alueellista maailmaa.

Aloitamme hyvinvointialueiden palvelut konkreettisesti HR-valmistelijoiden verkostolla alkusyksystä. Edessä on paljon hankalia kysymyksiä, jotka on vain ratkottava. Yhdellä työnantajalla voi olla vain yhdet toimintaperiaatteet, joten alueilla on nyt merkittävä työ tehtävänään. Myös kunnille on luvassa tilaisuuksia ja tukea.

Korona-ajan hyvä viestintäosaaminen ja -kokemus luovat hyvän pohjan sote-uudistuksen muutosviestinnälle. Tiedon jakaminen ja vuorovaikutus organisaation sisällä tukevat jaksamista. Muutoksen johtamisessa ja esihenkilötyössä voi hyödyntää myös KT:n tukea ja verkostoja. Taakkaa kannattaa jakaa kollegoiden kanssa.

Työnantajien kokemukset ja näkemykset auttavat myös meitä palvelemaan entistä paremmin, joten toivon syksylle paljon kohtaamisia vähintäänkin etänä. Mielenkiintoista ja innostavaa syksyä meille kaikille!

Tietoa uudesta KT:sta ja syksyn tapahtumista

Aija Tuimala

Aija Tuimala

Aija Tuimala on yhteysjohtaja, joka seuraa sopimusneuvotteluja viestinnän näkökulmasta.

Aijalla on pitkä kokemus kunta-alan uudistamisesta sekä työnantajan edustajana toimimisesta.

Aija Tuimala

yhteysjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2198
Matkapuhelin:
+358 40 869 6494
Sähköposti:
Aija.Tuimala@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta