På svenska
Blogi
Aija Tuimala
Aija Tuimala

Etätyötä ja kehittymistä tiedossa vuonna 2021

Projektipäällikkö Aija Tuimala Kuntatalon ovella. Kuva: Eeva Anundi.

Uusi vuosi aloitetaan usein puhtaalta pöydältä. Minun vuoteni vaihtui juhlattomin menoin kotoillen flunssassa, mutta silti siihen liittyi juhlavaa tunnelmaa. Tänä vuonna en tehnyt uuden vuoden lupauksia useiden muiden vuosien tapaan, mutta pohdin kyllä, haluaisinko kuitenkin kehittyä jossakin.

Koronatilanteen jatkuessa ei voi kuin ihmetellä, miten 10 kuukautta on mennyt nopeasti ja kuinka sitä on jaksettu näinkin hyvin. Etätyöläisen arki jatkuu samankaltaisena päivästä toiseen, ja päivistä tai viikoista on vaikea pitää lukua.

Etätyöhön tottuu, mutta oikeita kohtaamisia on vaikea korvata

Etäkokoukset eivät ole enää uutta ja erilaista vaan arkinen työväline. Osaamme jo tauottaa kokouksia, ja itse olen oppinut oikomaan jäseniäni tai seisomaan palaverien aikana.

Ja vapaa-ajalla on tullut kokeiltua kotioloissa kaikenlaista uutta ja vanhaa, jotta olisi virikkeitä, koska nyt ei jumppiin tai kuoroon mennä.

Työasiat ovat solahtaneet alkujärkytyksen jälkeen uusille raiteilleen.

Etänä saamme hoidettua asioita kuten ennenkin. Työn sisällöt ovat kohdillaan, ja olen erittäin innostunut asioista. Siitä huolimatta haluaisin tavata ihmisiä, keskustella muustakin kuin asialistan asioista ja pohtia maailman menoa muutenkin.

Eri puolilla Suomea kulkemalla kuulee ja oppii myös asioita, joita etäkeskustelun rivien välistä on vaikea lukea. Elämänpiiri on kutistunut ihan valtavasti, yksityiselämässä olen viettänyt aikaa vain muutamien ihmisten kanssa.

Valitse, missä haluat kehittyä tänä vuonna

Kaiken koetun jälkeen mieleeni ei tullut haikailla kauniimman tai kunnollisemman itseni perään, mutta olen miettinyt, missä asioissa haluan kehittyä tänä vuonna.

Haluaisin olla pitkämielisempi ja positiivisempi poikkeuksellisten aikojen suhteen ja yhteisöllisempi näissä oloissa. Näiden lisäksi odotan innolla kehittymistä työelämässä.

Yhteistyö laajemmin niin työyhteisössäni kuin kentällä innostaa, saan niin paljon kohtaamisista ja haluan oppia uutta vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Mielestäni on parempi päättää kehittyä jossakin lupaamatta kuuta taivaalta.

Esihenkilötyöltä kaivataan perusasioita

Olemme keränneet Soteliiderit- ja Etänä enemmän – Sote-työ uudistuu -hankkeissa etätyökokemuksia kunnista ja kuntayhtymistä, ja kokemukseni vastaavat hyvin pitkälle monien muidenkin etätyökokemuksia.

Syksyn kääntyessä kohti joulua alkoi useampia vaivaamaan pitkäaikainen työskentely kotona erillään työyhteisöstä.

Työsuojeluammattilaiset ovat puhuneet vuorovaikutuksen merkityksestä, ja huoli psyykkisestä hyvinvoinnista ja jaksamisesta on kohonnut.

Esihenkilöillä on lähin kontakti tiimiensä jäseniin, joskin etäkontaktin avulla muun muassa hankalien asioiden käsittely on koettu haastavaksi.

Esihenkilötyöltä kaivataan kriisiaikoina perusasioita – selkeyttä, arvostusta ja tasapuolisuutta.

KT:n kevään webinaarit ja valmennukset tarjoavat tukea esihenkilöille

Me KT:ssa tarjoamme myös tukea kunta-alan johdon kehittymiseen ja vertaiskeskusteluihin sinulle, joka olet päättänyt kehittyä tänä vuonna näissä asioissa.

Vielä tämän kevään jatkuvat myös erityisesti sote-esihenkilöille tarkoitetut kriisi- ja etäjohtamisen webinaarit ja valmennukset, joissa käsitellään muun muassa vaikeita johtamistilanteita, itsensä johtamista ja työhyvinvointia.

Korona-ajan pitkittyessä varsinkin huoli henkisestä jaksamisesta on kasvanut. Näiden lisäksi tietoa on tarjolla muun muassa työvoiman saatavuudesta ja kansainvälisten työntekijöiden työllistämisestä, monista sopimuskysymyksistä ja
 muista tulevista aiheista.

Kesän korvalla saamme lisäksi koottua tietoa työn murroksesta sekä digitalisaatiosta kunnissa ja kuntayhtymissä.

Helsingin Sanomissa oli 23.1. artikkeli työkaverina kehittymisestä, ja se kolahti.

Positiivisuus ja huomion kiinnittäminen toisiin, toivat selkeästi yhteistä hyvää työpaikoille. Näistä asioista on helppo aloittaa kehittyminen.

Hyvää alkanutta vuotta 2021 ja menestystä sinun tavoitteillesi!

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa Soteliiderit- ja Etänä enemmän – Sote-työ uudistuu -hankkeen toimintaa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksella.

Tapahtumat on myös koottu KT:n esitteeseen.

Soteliiderien ja Etänä enemmän -hankkeen tapahtumat keväällä 2021 löytyvät KT:n tapahtumakalenterista.

 

Aija Tuimala

Aija Tuimala

Aija Tuimala on yhteysjohtaja, joka seuraa sopimusneuvotteluja viestinnän näkökulmasta.

Aijalla on pitkä kokemus kunta-alan uudistamisesta sekä työnantajan edustajana toimimisesta.

Aija Tuimala

yhteysjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2198
Matkapuhelin:
+358 40 869 6494
Sähköposti:
Aija.Tuimala@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta