Suomeksi
Blogginlägg
Aija Tuimala
Aija Tuimala

Distansarbete och utveckling i sikte år 2021

Projektipäällikkö Aija Tuimala Kuntatalon ovella. Kuva: Eeva Anundi.

Det nya året inleds ofta med ett rent bord. Hos oss firades nyåret utan fest, hemma och förkyld, men ändå i en festlig stämning. Det blev inga nyårslöften den här gången, men jag funderade nog på om jag kunde utvecklas på något sätt i alla fall.

Under den pågående coronakrisen kan man förundras över hur fort tio månader ändå gått och hur vi klarat det så pass bra ändå. Distansarbetarens dagar är sig lika och det är svårt att hålla ordning på veckodagar och veckor.

Man vänjer sig vid distansarbetet men riktiga möten är svåra att ersätta

Distansmöten har mist nyhetens behag, de har blivit vardag i arbetet. Vi har lärt oss att lägga in pauser i mötena och jag har börjat sträcka på mig eller stå under mötena.

Också på fritiden har man fått öva på olika saker man kan göra hemma för att pigga upp sig när gymmet och körsången är uteslutna.

Efter den första chocken har arbetet fallit in i en ny vardagslunk.

Vi sköter våra ärenden, precis som förr, fast på distans. Innehållet i arbetet är intressant och jag är mycket entusiastisk. Men trots det önskar jag att jag fick möta människor, tala om annat än det som står på agendan och fundera på världens gång i allmänhet.

När man reser runt i landet lär man sig dessutom saker som är svåra att läsa mellan raderna i ett samtal på distans. Livsmiljön har krympt enormt och på fritiden har jag inte träffat mer än några personer.

Välj i vad du vill utvecklas i år

Efter allt vi genomgått förra året drömmer jag inte om att bli vackrare eller ordentligare utan istället tagit mig en funderare på i vad jag vill utvecklas.

Jag önskar jag hade mera tålamod och kunde vara positiv i dessa exceptionella förhållanden och att jag hade mer vi-anda. Och jag ser fram emot att utvecklas professionellt.

Brett samarbete på arbetsplatsen och ute på fältet inspirerar, jag får så mycket av möten och vill lära mig mera om växelverkan med andra. Jag tycker att det är bättre att bestämma sig för att utvecklas i något utan att lova för mycket.

Grundläggande saker önskas av cheferna

Genom projekten Soteliiderit och Etänä enemmän – sote-työ onnistuu har vi samlat in erfarenheter av distansarbetet i kommuner och samkommuner, och min erfarenhet stämmer överens med många av dessa.

När hösten led mot jul var det många som började känna av de långa veckorna av hemmasittande, isolerad från arbetsgemenskapen.

Professionella inom arbetarskyddet har talat om betydelsen av växelverkan och oron över det psykiska välbefinnandet och orken har ökat.

Cheferna är de som står närmast sina teammedlemmar, även de har upplevt att det är utmanande att tala om bland annat jobbiga saker på distans.

I kristider väntar man sig grundläggande saker av cheferna – tydlighet, respekt och opartiskhet.

KT erbjuder cheferna stöd i vårens webbinarier och coaching

Inom KT erbjuder vi ledningen i kommunsektorn stöd i utvecklingen och erfarenhetsutbyte för dig som bestämt dig för att utvecklas den här våren.

Under våren fortsätter också ledarskap i kriser och på distans, webbinarierna som riktar sig till chefer inom social- och hälsovården, där man bland annat tar upp svåra ledarskapssituationer, självledarskap och arbetshälsa.

I och med att coronakrisen fortsätter ökar oron över det psykiska välmåendet. Utöver detta kommer vi att tala om bland annat tillgången på kompetent arbetskraft och sysselsättning av internationella arbetstagare, många avtalsfrågor och andra kommande frågor.

Före sommaren kommer vi att ge ut samlad information om förändringarna i arbetslivet och digitaliseringen i kommunerna och samkommunerna.

Artikeln om att utvecklas som arbetskamrat, Helsingin Sanomat 23.1 var träffande.

En positiv attityd och att lägga märke till andra ökade känslan av gemenskap på arbetsplatsen. När man börjar där är det är enkelt att fortsätta utvecklingen.

Jag önskar dig ett gott och framgångsrikt år 2021.

Social- och hälsovårdsministeriet finansierar projekten Sotediilerit och Etänä enemmän – Sote-työ uudistuu med hjälp av Europeiska socialfonden (ESF).

Man kan också läsa om evenemangen i KT:s broschyr.

Soteliiderien ja Etänä enemmän -hankkeen tapahtumat keväällä 2021 löytyvät KT:n tapahtumakalenterista.

 

Aija Tuimala

Aija Tuimala

Aija Tuimala är relationschef och följer med avtalsförhandlingarna ur kommunikationssynvinkel.

Aija har lång erfarenhet av förnyelse inom kommunsektorn och av att fungera som arbetsgivarrepresentant.

Aija Tuimala

relationsdirektör
Telefon:
+358 9 771 2198
Mobiltelefon:
+358 40 869 6494
E-post:
Aija.Tuimala@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Mer från denna bloggare