På svenska
Tiedote

KT kiirehtii potilasturvallisuuslain säätämistä

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat perjantaina työtaistelutoimien laajentamisesta. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pitää täysin tuomittavana sitä, että järjestöt ovat valmiita vaarantamaan ihmishenkiä palkkaneuvottelujen takia.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat perjantaina ilmoittaneet työtaistelutoimien laajentamisesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin. Tällä kertaa sulkulistalla on teho-osasto Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pitää ilmoitettuja toimia täysin moraalittomina sekä teho-osastojen potilaita että heidän läheisiään kohtaan.

– Olemme pettyneitä, joskaan emme yllättyneitä siitä, että työtaistelutoimia edelleen laajennetaan. Järjestöt ovat valinneet aseista järeimmän, teho-osastojen toiminnan lamauttamisen. Ilmoitetut lakot kohdistuvat juuri niihin potilaisiin, joiden henki on välittömässä vaarassa, KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoo.

– Jos järjestöjen toimet ovat tätä luokkaa, potilasturvallisuuslain säätäminen Suomeen on täysin välttämätöntä. Järjestöt eivät tunnu piittaavan lainkaan kansalaisten hengestä ja terveydestä, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo.

Tehyn ja Superin torstaina ilmoittamat työtaistelutoimet keskeyttivät neuvottelut Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa. Valtakunnansovittelija on kutsunut osapuolet sovintoneuvotteluun tämän viikon sunnuntaina 21.8.

Kunta-alan sovintoehdotus tarjoaisi hoitajille tuntuvat palkankorotukset

Kunta-alan kesäkuussa saavuttama sovintoehdotus tarjosi myös Tehyn ja Superin jäsenille poikkeuksellisen suuret palkankorotukset, mutta tästä huolimatta järjestöt eivät sitä hyväksyneet. KT:n mukaan sote-alalle muodostuva neljän palkankorotuksen malli olisi tässä taloustilanteessa ollut sote-alalle riittävä.

Kunta-alan kesäkuisen sopimusratkaisun mukaan työntekijät saavat vähintään yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ja lisäksi viisivuotisen palkkaohjelman, jolla parannetaan henkilöstön saatavuutta. Ohjelma korottaa kunta- ja hyvinvointialan palkkoja noin yhdellä prosentilla yleisen korotuslinjan päälle.

Kunta- ja kuntayhtymäkohtaisilla lisillä puolestaan korjataan palkkauksen paikallisia epäkohtia. Lisäksi palkkojen yhdenmukaistaminen eli harmonisointi muodostuvilla hyvinvointialueilla nostaa sote-henkilöstön yleistä ansiotasoa merkittävästi.

KT, JUKO ry ja JAU ry ovat kesäkuussa hyväksyneet sovittelulautakunnan sovintoehdotukseen perustuvan kolmivuotisen sopimusratkaisun. KT pitää kiinni syntyneestä sopimusratkaisusta.

Henrika Nybondas-Kangas

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2100
Matkapuhelin:
+358 50 357 4233
Sähköposti:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT