På svenska
Tiedote

Kansalaisten henki ja terveys on vaarantumassa

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on erittäin huolissaan potilasturvallisuudesta Tehyn ja SuPerin ilmoittamissa lakoissa. KT:n sairaanhoitopiireiltä saamien tietojen mukaan järjestöt kieltäytyvät antamasta tarvittavaa henkilöstöä potilasturvallisuuden takaamiseksi.

– Kansalaisten hengellä ja terveydellä tehdään nyt kovaa edunvalvontaa. Kenenkään henki ei saa lakon vuoksi vaarantua. Edellytämme neuvottelukumppaneilta vastuullisuutta, vaatii toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Hoitoalan järjestöt Tehy ja SuPer ovat aloittamassa 14 vuorokauden lakon 1. huhtikuuta kuudessa sairaanhoitopiirissä. Järjestöt ovat lakkoilmoituksissaan lupautuneet antamaan suojelutyötä. Suojelutyöllä rajataan työtaisteluiden ulkopuolelle kiireellinen ja välittömässä hengenvaarassa olevien potilaiden hoito.

Suojelutyöstä sopiminen ei etene

Annettujen lakkoilmoitusten jälkeen sairaanhoitopiirien ja palkansaajajärjestöjen neuvotteluissa ei kuitenkaan ole päästy sopimaan suojelutyöstä. 

– Lakot ovat alkamassa perjantaina, mutta saatujen tietojen mukaan Tehyn keskuslakkolautakunta on osoittanut yksipuolisesti annettavan, täysin riittämättömän suojelutyöresurssin. Mistään neuvottelusta ei voi puhua, kertoo neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas

– Työntekijöillä on oikeus osallistua lakkoon. Lakkojärjestön vastuulla on kuitenkin osallistua suojelutyöhön, jotta kansalaisten hengen ja terveyden kannalta tärkeät palvelut turvataan. Järjestöjen lakkoilmoituksessa antama lupaus suojelutyön antamisesta ei ole toteumassa, ja tällä voi olla erittäin dramaattisia vaikutuksia potilaiden hoitoon, sanoo Nybondas-Kangas.

Suojelutyön lainsäädäntöä uudistettava

KT pitää suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä erittäin puutteellisena. 

– Suojelutyön tekeminen on pelkästään ammattiyhdistyksen hyvästä tahdosta kiinni, sanoo Markku Jalonen.

Aiemmat työtaistelut ovat osoittaneet työrauhan ja potilasturvallisuuden tärkeyden. Palveluiden sekä kansalaisten hengen, terveyden ja omaisuuden turva on oltava turvattuna myös työtaistelujen aikana. Vuonna 2007 jouduttiin säätämään tilapäinen potilasturvalaki. 

Näkemyserot palkankorotuksista lakon taustalla

KT:n mukaan kunta-alan henkilöstö on palkankorotuksensa ansainnut, mutta sopimusratkaisun on oltava myös taloudellisesti kestävä. Julkisen sektorin sote-henkilöstön palkat ja niiden korotukset maksetaan kaikkien suomalaisten yhteisestä kukkarosta, joko veroilla tai velalla. 

– Kestävästä korotusten tasosta on nyt osapuolilla kovin erilainen näkemys. Tämän mittakaavaeron vuoksi olemme nyt valitettavasti lakkotilanteessa, sanoo Markku Jalonen. 

Lisätiedot

Markku Jalonen, toimitusjohtaja, p. 040 547 7710
Henrika Nybondas-Kangas, neuvottelupäällikkö, p. 050 357 4233

 

 

Henrika Nybondas-Kangas

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2100
Matkapuhelin:
+358 50 357 4233
Sähköposti:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT