Uutinen

Joka toisessa kunnassa eläkeläisiä yli 40 prosenttia

Suomessa on noin 1 460 000 omaa eläkettä saavaa henkilöä. Lähes joka toisessa kunnassa eläkkeensaajia on yli 40 prosenttia. 29 kunnassa heitä on yli puolet väestöstä.

Tohvelit

Suomen eläkeläisvaltaisin maakunta on Etelä-Savo, jossa eläkkeensaajia on 42 prosentia väestöstä. Matalin eläkeläisten osuus on Uudellamaalla, 25 prosenttia väestöstä.

Keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna 1 632 euroa kuukaudessa, mikä on noin 20 euroa enemmän kuin vuonna 2015. Suurimmat keskimääräiset kokonaiseläkkeet maksettiin Uudellamaalla Kauniaisissa (3 014 euroa) ja pienimmät Etelä-Pohjanmaalla Isojoella (1 165 euroa).

Naisten eläke oli keskimäärin 79 prosenttia miesten eläkkeestä. Mitä suurempi keskieläke kunnassa on, sitä todennäköisemmin sukupuolten väliset erot eläkkeissä ovat suuret. Esimerkiksi Kauniaisissa naisten keskimääräinen kokonaiseläke on puolta pienempi kuin miesten.

Työikäisestä väestöstä työkyvyttömyyseläkkeellä on noin kuusi prosenttia, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2015. Reilussa neljänneksessä Suomen kunnista työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä ylittää kymmenen prosenttia.

Tiedot kuvaavat vuoden 2016 lopun tilannetta ja perustuvat Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhteistilastoon.