Suomeksi
  • Bläddra i avtalets kapitel ÖppnaStäng
    Åtgärdskatalog för läkare vid hälsocentraler

    Åtgärdskatalog

    Åtgärdsgrupper R 0–R III

    Tillämpliga för samtliga läkare vid hälsocentraler med beaktande av de allmänna anvisningarna ovan

    R 0

    Ersättningsgilla åtgärder

    001

    Vårdanvisningar som läkaren ger patienten per telefon eller elektroniskt och sedan skriver in i journalsystemet

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden ersätter i regel ett besök på mottagningen. Åtgärdsarvodet betalas inte om patienten omedelbart efter samtalet söker vård. Åtgärden ersätts inte om anvisningen ges via en annan person, utom när patienten t.ex. på grund av ålder, förmåga att förstå, språkproblem eller handikapp inte själv förmår sköta sina ärenden. Med denna åtgärd avses inte intern konsultation mellan vårdpersonal.

    002

    Konsultation som läkaren ger till en annan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården i vilken ingår en vårdanvisning som ska skrivas in i journalsystemet.

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden ersätter i regel ett besök på mottagningen. Åtgärdsarvode betalas inte om patienten till följd av konsultationen omedelbart efter samtalet söker läkarvård. Man bör i journalen kunna finna konsultationssvaret och en anteckning om den konsulterade läkare som ersättningen betalas till. Användningen av åtgärdskoden grundar sig på förändringar i uppgifts- och arbetsfördelningen för yrkesutbildad personal inom hälso- och sjukvården. Förändringarna kan basera sig på lagändringar, organisationsreformer eller bättre utnyttjande av servicebehov och personalens kompetens för att service- och personalstrategier ska kunna genomföras.

    R I

    Ersättningsgilla åtgärder

    101

    Synundersökning med ögonbottenundersökning

    Tillämpningsanvisning

    Med undersökningen avses en synundersökning med ögonbottenundersökning som utförs av läkare. Undersökningen utgör en ersättningsgill åtgärd endast om patienten anför symtom i anslutning till synfel eller ögonsjukdom eller om den utförs med samma grundlighet som t.ex. vid årlig kontroll av diabetiker. Denna åtgärdskod används också när ett skriftligt utlåtande utgående från bilder av ögonbottnen ges.

    102

    Hörselundersökning jämte stämgaffelundersökning

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses en grundlig hörselundersökning utförd av en allmänläkare. Undersökningen utgör en ersättningsgill åtgärd då patienten anför symtom som hänför sig till fel på hörseln eller en öronsjukdom. I hörselundersökningen ingår konstaterande av otologisk status och kontroll med viskstämma eller tolkning av audiogram.

    103

    Grundlig neurologisk undersökning

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden innebär en grundlig neurologisk undersökning utförd av en allmänläkare. Undersökningen är ersättningsgill endast då den utförs efter att patienten klagat över neurologiska symptom eller då det är motiverat att misstänka att orsaken till patientens symtom kräver neurologisk utredning eller då undersökningen av någon annan orsak utförs med motsvarande grundlighet. Åtgärden är dock inte ersättningsgill när det gäller vägledande neurologiska undersökningar som utförs t.ex. i samband med undersökning för körkort.

    105

    Helhetsbedömning av kardiorespiratorisk status med laboratorieundersökning

    Tillämpningsanvisning

    Med undersökningen avses t.ex. årlig grundlig undersökning av en patient med hjärt- eller lungsjukdom eller årlig kontroll av blodtryckspatienter. Undersökningen är ersättningsgill endast när den också omfattar tolkning av EKG, thorax-rtg, lungfunktionstest och/eller laboratorieprov. Undersökningen är ersättningsgill även i sådana fall där man i ett akut skede måste utföra en grundlig klinisk undersökning av en patient som lider av en hjärt- eller lungsjukdom och ovan nämnda undersökningar kan utföras och tolkas.

    106

    Lätt kirurgi, revision och suturering

    Tillämpningsanvisning

    Bedömning av huruvida suturering av sår är en åtgärd som hör till R I 106 eller R II 206 görs från fall till fall med hänsyn till den tid som åtgår och åtgärdens svårighetsgrad. Om de ytliga operationerna helt klart gäller olika saker och det åtgår avsevärt med tid till att sköta dem och patienten t.ex. måste förberedas två gånger för åtgärden, kan två arvoden uppbäras för åtgärder inom denna grupp.

    Denna åtgärdskod används också när det gäller revision av bensår.

    107

    Incision i lokalbedövning

    108

    Avlägsnande av skräp ur ögat i lokalbedövning

    109

    Spolning och rensugning av örongång

    Tillämpningsanvisning

    Denna åtgärdskod används också vid spolning, rensugning och tamponering i samband med svår inflammation av ytterörat.

    110

    Paracentes

    Tillämpningsanvisning

    Paracentes räknas som en enda åtgärd, även om den utförs i båda öronen.

    111

    Maxillarpunktion

    Tillämpningsanvisning

    Maxillarpunktion utgör en enda åtgärd, även om den utförs på båda sidorna. För åtgärden uppbärs arvode också i de fall då en sköljning med lavationsspets görs på en antrostomipatient.

    113

    Nagel- och nagelvallsoperationer i lokalbedövning

    114

    Annan injektionsbehandling än i muskler eller under huden

    Tillämpningsanvisning

    T.ex. injicering av läkemedel i leder. Om en reumatiker på samma gång behandlas i flera små leder, är det fråga om endast en åtgärd. Också injektioner i mjukdelar för att t.ex. dämpa en infektion i ett senfäste är åtgärder som berättigar till ersättning.

    116

    Gipsning

    117

    Planerade terapibesök vid psykisk störning (t.ex. familjeterapi)

    Tillämpningsanvisning

    Med planerade terapibesök vid psykisk störning avses besök som i förväg avtalats med patienten för en viss målinriktad vård eller för planering av vård.

    118

    Konsultation jämte undersökning av patient

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses situationer där t.ex. en yngre och mer oerfaren läkare rådfrågar en äldre kollega om vården av en patient och den konsulterade läkaren själv utför undersökningen av patienten. Man bör i journalen kunna finna anteckningar om den konsulterade läkare som ska arvoderas samt konsultsvaret.

    119

    Implantation av medicinkapsel under huden

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärdskoden gäller närmast preventiv- och antabuskapslar.
    Att avlägsna
    t.ex. en preventivkapsel är också en åtgärd som räknas hit.

    120

    Inledning av intravenös vätskebehandling

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses beslut om att inleda intravenös vätskebehandling inklusive eventuell medicinering.

    121

    Koagulationsbehandling (gäller näsans slemhinnor, livmodermunnen, ytliga hudförändringar)

    123

    Gynekologisk undersökning inklusive cellprov

    Tillämpningsanvisning

    Med cellprov som hör till undersökningen avses i främsta hand pap smear. Cellprov vid screeningförfarande och cellprov som utförs rutinmässigt av mödravårdscentralerna ersätts dock inte inom ramen för denna kod. Cellprovet är en ersättningsgill åtgärd också då den utförs av läkare för att få GC-prov i sådana fall där läkaren också mikroskoperar provet.

    124

    Akupunktur

    126

    Ögontrycksmätning

    127

    Undersökning av stämbanden

    Tillämpningsanvisning

    Med undersökning av stämbanden avses t.ex. undersökning av stämbandens ställning, rörelser och struktur genom indirekt laryngoskopi.

    128

    Reposition av luxerad led

    129

    Inläggning av spiral

    130

    Tamponad (i näsan eller i örat)

    131

    Avlägsnande av polyp

    132

    Avlägsnande av främmande kropp ur kroppsöppning

    133

    Otomikroskopering med hjälp av öronmikroskop

    134

    Finnålsbiopsi

    136

    Blåspunktion

    137

    Ledpunktion

    139

    Grundlig undersökning av skelning

    141

    Icke operativ behandling av hemorrojder (ligatur, kryokirurgi, trombolytiska injektioner)

    143

    Utredning och bedömning av fysisk, psykisk och social funktionsförmåga samt planering av vården och uppgörande av vårdplan.

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden förutsätter i allmänhet att läkaren undersöker patienten. Åtgärden blir aktuell t.ex. vid bedömning och/eller planering av läkemedelsbehandling och övrig behandling som helhet för en person med flera sjukdomar, utredning och/eller planering av vårdplats/fortsatt vårdplats för en äldre patient och vid uppgörande av en vårdplan enligt patientlagen. Åtgärden resulterar i behövliga anmärkningar i journalen och/eller ett särskilt intyg/utlåtande.

    145

    Klinisk (rättsmedicinsk) undersökning av levande person

    Tillämpningsanvisning

    Undersökningen kommer i fråga t.ex. vid undersökning av yttre skador förorsakade av misshandel.

    146

    Första besök på rådgivningsbyrå för mödravård

    Tillämpningsanvisning

    Till besöket hör alltid en bedömning av patientens hälsotillstånd och bestämning av hur långt graviditeten framskridit. Ytterligare ingår vanligtvis en allmän kartläggning av riskerna i samband med graviditeten, upplysning om screening samt om tobak och alkohol, råd om kost och motion o.s.v.

    147

    Sista kontroll på rådgivningsbyrån innan ett barn börjar skolan

    Tillämpningsanvisning

    Kontrollen görs vid 4 års ålder och i den ingår en uppskattning av den psykiska och fysiska utvecklingsnivån samt de sociala färdigheterna och eventuell planering av nödvändiga stödåtgärder. Stöd ges för relationen mellan barn och föräldrar och för barnets frigörelse till självständighet. Vid uppfostringsproblem ges råd samt anvisas vård.

    148

    Kontroll som hör till skol- och studerandehälsovården jämte utlåtande

    Tillämpningsanvisning

    Kontrollen görs i slutskedet av skolgången. I samband med kontrollen kan ett grundat ställningstagande eller utlåtanden om elevens lämplighet för planerat yrkesval eller ett s.k. friskintyg för ungdomar ges.

    149

    Påbörjande av hormonell substitutionsterapi för kvinnor/män

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses ett besök under vilket det görs en klinisk undersökning för att utreda möjlig nytta och eventuella skadeverkningar av vården. Det görs upp en plan för vården och uppföljningen.

    150

    Undersökning av blodcirkulationen med dopplerultraljud

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärdskoden används t.ex. vid undersökning av artärpulsen hos en diabetiker eller bensårsetiologi.

    151

    Inledande av demensmedicinering för dement patient

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses ett besök där läkaren gör en klinisk undersökning av en patient med en demenssjukdom (Alzheimers sjukdom, demens associerad med Parkinsons sjukdom) som behandlas med läkemedel samt en utredning av eventuella indikationer av läkemedelsbehandlingen och eventuella fördelar och nackdelar med behandlingen. I åtgärden ingår även planering av vården och överenskommelse om den fortsatta uppföljningen.

    Till specialistläkare inom neurologi och geriatri ska för åtgärden ges ersättning i fråga om beslut som gäller inledande av läkemedelsbehandling. Denna åtgärdskod används dock inte om läkaren samtidigt skriver ett utlåtande om rätt till ersättning för läkemedelsbehandlingen (R II 225).

    Ersättning för åtgärden ska också ges till andra läkare vid hälsocentralen i samband med bedömning och beslut som gäller ändring av läkemedelsbehandling (intensifiering eller byte av behandling, inledande av kombinerad behandling, avslutande av onödig läkemedelsbehandling).

     

    R II

    Ersättningsgilla åtgärder

    201

    Utredning och bedömning av fysisk, psykisk och social funktionsförmåga samt anslutande vårdplanering

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses omfattande utredning av funktionsförmågan och av vårdbehovet samt uppgörande av anslutande vårdplan. Denna åtgärdskod används i motsvarande situationer som R I 143 när åtgärden till svårighetsgrad och tidsåtgång motsvarar åtgärden RII. Åtgärdskoden kan användas t.ex. då läkaren överväger att utfärda ett MT 1-utlåtande (observationsremiss M I) eller vid bedömning av eventuellt omhändertagande av barn.

    202

    Övergripande bedömning av rehabiliteringsbehov

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses en omfattande bedömning av patientens funktionsförmåga. I anslutning till bedömningen görs i allmänhet en rehabiliteringsplan upp med t.ex. annan rehabiliteringspersonal som hjälp. Undersökningar och utlåtanden som behövs för rehabilitering av krigsveteraner räknas till denna grupp, såvida de görs på grundval av anvisningar som utfärdats av en myndighet och om kriterierna för uttagning till sådan rehabilitering i första hand är medicinska. I annat fall används åtgärdskod R I 143.

    203

    Bedömning av arbetsförmåga

    Tillämpningsanvisning

    Med bedömning av arbetsförmåga avses en omfattande, grundlig bedömning av arbetsförmågan, oberoende av slutresultatet. Åtgärden kommer inte i fråga vid kort sjukskrivning med t.ex. läkarintyg A. Rutinmässig kontroll av nyanställda är inte heller en här avsedd åtgärd. Som åtgärd räknas inte heller t.ex. undersökningar för utredning av värnpliktigas tjänstgöringsduglighet eller för sedvanliga T-intyg. En bedömning av arbetsförmågan med ett E-intyg är en åtgärd som räknas hit endast om den kräver grundliga undersökningar och motiveringar.

    204

    Bedömning av operabilitet

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden kommer i fråga t.ex. i situationer då man av hälsocentralläkaren på förhand begär en bedömning av operabiliteten inför en ögonoperation.

    206

    Behandling av stora sår

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden avser situationer som gäller vård av sår med t.ex. svåra och arbetsdryga revisioner samt suturering skiktvis av djupare vävnadslager eller vård av sår som tar lång tid i anspråk.

    207

    Djupa biopsier eller subkutana operationer

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärdskoden kan användas t.ex. då tumörer under huden avlägsnas eller sug- eller provskrapning görs, om de inte sker i operationssal eller liknande, varvid åtgärdskoden R III 301 ska användas.

    208

    Arbets-EKG

    Tillämpningsanvisning

    Arbetsprov räknas som en här avsedd åtgärd i situationer då läkaren själv övervakar och tolkar undersökningen.

    210

    Allergiutredning

    Tillämpningsanvisning

    Läkares bedömning av allergiutredning jämte rekommendation för fortsatt behandling.

    211

    Benmärgspunktion

    212

    Utrymning av kroppshåla (gäller lungor, mage)

    216

    Hjärt-lungräddning

    Tillämpningsanvisning

    Alla läkare som deltagit i en återupplivning ska ersättas för åtgärden förutsatt att det finns anteckningar i handlingarna, åtminstone i återupplivningsberättelsen, om att läkaren deltagit i upplivningen. Denna åtgärdskod används också vid elektrisk rytmkonvertering.

    217

    Hudtransplantation

    219

    Insättning av tympanostomirör

    222

    Insättning av perkutan blåskateter

    223

    Reposition av parafimos

    224

    Fastställande av dödsorsak

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden innebär inte endast undertecknande av dödsattest, utan också utredning av dödsorsak enligt anvisningar och bestämmelser. Ersättning för åtgärden kommer inte i fråga t.ex. i terminalskedet hos cancerpatienter. Då är dödsorsaken redan på förhand känd och döden är att vänta.

    225

    Bedömning av behovet av varaktig läkemedelsbehandling jämte utlåtande

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden kommer i fråga då man gör en bedömning och skriver ett utlåtande för helt eller delvis ersättningsgilla mediciner.

    226

    Undersökning av berusningstillstånd

    Tillämpningsanvisning

    Med undersökning av berusningstillstånd avses klinisk undersökning för bedömning av berusningsgrad eller påverkan av narkotiska medel. Om klinisk bedömning inte görs utan endast blodprov tas, används åtgärdskoden R I 120. Om läkaren utför både en klinisk undersökning av berusningstillståndet och tar blodprov, ersätts åtgärden endast enligt denna åtgärdsgrupp.

    227

    Endoskopier

    Tillämpningsanvisning

    Med endoskopisk undersökning avses t.ex. gastroskopi, rektoskopi, rektosigmoideoskopi och koloskopi. Enbart proktoskopi ersätts endast om undersökningen till svårighetsgrad och tidsåtgång motsvarar R II-nivån.

    228

    Bakre tamponad vid näsblödning

    Tillämpningsanvisning

    Anläggning av bakre tamponad ersätts oberoende av om den anläggs med gasvävskompresser eller med ballongkatetrar.

    230

    Sondering av tårkanaler

    231

    Reposition och gipsning av benbrott

    233

    Inläggning av kanyl i central ven

     

    R III

    Ersättningsgilla åtgärder

    301 *)

    Operationer och motsvarande åtgärder
    som görs i operationssal och som fordrar antingen central ledningsanestesi eller rektal, intramuskulär eller intravenös anestesi, kort inhalationsanestesi eller omfattande infiltrationsanestesi.

    303

    Hembesök i terminalskede

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses ett hembesök som en läkare gör hos en svårt sjuk patient i terminalskedet. Utöver detta arvode betalas inget besöksarvode enligt bilaga 1.

    304

    Sjuktransport som kräver läkares närvaro

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden avser situationer då en läkare på grund av patientens kritiska tillstånd måste övervaka förflyttningen till en annan vårdplats.

    305

    Trombolytisk behandling vid hjärtinfarkt

    Tillämpningsanvisning

    Med åtgärden avses vid hälsocentral diagnostiserad hjärtinfarkt samt trombolytisk behandling.

    *) Läkare vid hälsocentral betalas utöver arvode för ovan nämnda åtgärder även arvode för ultraljudsundersökning.

    Åtgärdsgrupper RU I–RU II

    Radiologiska åtgärder tillämpliga för andra läkare vid hälsocentraler än röntgenläkare

    RU I

    Ersättningsgilla åtgärder

    101

    Allmän undersökning av bukens övre del

    102

    Allmän undersökning av bukens nedre del

    103

    Undersökning av resturin

    104

    Bedömning av spirals läge

    105

    Fastställande av graviditet i tidigt skede

    106

    Individuell mätning

    RU II

    Ersättningsgilla åtgärder

    201

    Ultraljudsundersökning av hjärtat

    Tillämpningsanvisning

    Åtgärden förutsätter en specialists kunskaper om ultraljudsundersökning av hjärta.

     

    Åtgärdsgrupper RR I–RR III

    Radiologiska åtgärder tillämpliga för röntgenläkare vid hälsocentraler

    RR I

    Ersättningsgilla åtgärder

    101

    Skoliosutredning

    102

    Provocerad belastning av led

    103

    Hypofarynx

    104

    Dubbelkontraströntgen av esofagus

    105

    Dubbelkontraströntgen av magsäcken

    106

    Utredning av passagehinder i tunntarmen

    107

    Urografi

    108

    Akut urografi

    109

    Miktionscystografi

    110

    Ultraljudsundersökning av bukens övre del

    111

    Ultraljudsundersökning av bukens nedre del

    112

    Ultraljudsundersökning av halsregionen

    113

    Ultraljudsundersökning av leder

    114

    Ultraljudsundersökning av muskler och senor

    115

    Ultraljudsundersökning av mjukdelsresistenser

    116

    Ultraljudsundersökning av urinorgan

    117

    Ultraljudsundersökning av testiklar

    118

    Ultraljudsundersökning av prostata

    119

    Ultraljudsundersökning av njurar

    120

    Ultraljudsundersökning av sköldkörtel

    121

    Ultraljudsundersökning av spottkörtel

    RR II

    Ersättningsgilla åtgärder

    201

    Provocerad belastning av flera leder

    202

    Fistelografi

    203

    Mammografi

    204

    Krävande dubbelkontraströntgen av magsäcken

    206

    Finnålsbiopsi av ytliga organ med ultraljudsassistans

    207

    Ultraljudsundersökning av bröstkörtlar

    208

    Ultraljudsundersökning av vener i extremiteterna

    209

    Ultraljudsundersökning av hjärtat

    210

    Venografi i nedre extremiteter

    RR III

    Ersättningsgilla åtgärder

    301

    Artrografi

    302

    Kolonröntgen med dubbelkontrast

    303

    Lumbal myelografi

    304

    Krävande ultraljudsundersökning av buken

    305

    Undersökning av tunntarm med dubbelkontrast