På svenska
  • Selaa sopimuksen lukuja AvaaSulje
    Terveyskeskusten lääkärien toimenpideluettelo

    Toimenpideluettelo

    Toimenpideryhmä R0–R III

    Terveyskeskusten kaikkiin lääkäreihin sovellettavat em. yleisohjeet huomioon ottaen

    R 0

    Korvattavat toimenpiteet

    001 Lääkärin potilaalle puhelimitse tai sähköisesti antama hoito-ohje, jonka lääkäri kirjaa sairauskertomusjärjestelmään
     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä korvataan yleensä vastaanottokäynti. Toimenpidepalkkiota ei makseta, jos potilas tulee välittömästi soiton jälkeen hoitoon. Toimenpidettä ei korvata, mikäli ohje annetaan toisen henkilön välityksellä, paitsi niissä tilanteissa, joissa potilas ei esim. ikänsä, ymmärryksensä, kieliongelmiensa tai vammaisuutensa perusteella pysty itse hoitamaan asiaansa. Tällä toimenpiteellä ei tarkoiteta terveydenhuollon henkilöstön keskinäistä konsultointia.

    002 Lääkärin muulle terveydenhuollon ammattihenkilölle suorittama konsultointi, johon liittyy potilaan hoitoa koskeva sairauskertomusjärjestelmään kirjattava hoito-ohje.
     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä korvataan yleensä vastaanottokäynti. Toimenpidepalkkiota ei makseta, jos potilas tulee konsultoinnin seurauksena välittömästi lääkärin hoitoon. Sairauskertomuksesta tulee löytyä saatu konsultaatiovastaus sekä merkintä konsultaation antavasta lääkäristä, jolle korvaus suoritetaan. Toimenpiteen käyttö perustuu terveydenhuollon ammattihenkilöstön tehtävä- ja työnjakomuutoksiin. Ne voivat liittyä lakimuutoksiin, organisaatiouudistuksiin tai palvelutarpeiden ja henkilöstön osaamisen parempaan hyödyntämiseen palvelu- ja henkilöstöstrategioiden toteuttamiseksi.

    R I

    Korvattavat toimenpiteet

    101 Lääkärin suorittama näöntutkimus silmänpohjatutkimuksineen
     

    Soveltamisohje

    Tutkimuksella tarkoitetaan lääkärin suorittamaa näöntutkimusta silmänpohjatutkimuksineen. Tutkimus on korvattava toimenpide vain silloin, kun se tehdään potilaan valittaessa näkövikaan tai silmäsairauteen liittyviä oireita tai se muuten tehdään samalla perusteellisuudella esim. diabeetikoille vuositarkastuksen yhteydessä. Tätä toimenpidettä käytetään myös annettaessa dokumentoitu lausunto silmänpohjakuvista.

    102 Lääkärin suorittama kuulontutkimus äänirautakokeineen
     

    Soveltamisohje

    Tutkimuksella tarkoitetaan yleislääkäritasoista perusteellista kuulontutkimusta. Tutkimus on korvattava toimenpide vain silloin, kun se tehdään potilaan valittaessa kuulovikaan tai korvasairauteen liittyviä oireita. Kuulontutkimukseen kuuluu otologisen statuksen teko ja kuiskaustutkimus tai audiodiagramman tulkinta.

    103 Lääkärin suorittama perusteellinen neurologinen tutkimus

     

     

     

    Soveltamisohje

    Tutkimuksella tarkoitetaan yleislääkäritasoista perusteellista neurologista tutkimusta. Tutkimus on korvattava toimenpide vain silloin, kun se tehdään potilaan valittaessa neurologisia oireita tai on syytä epäillä, että potilaan oireiden takana voi olla neurologista selvittelyä vaativa syy taikka tutkimus tehdään vastaavalla perusteellisuudella muusta syystä. Toimenpide ei ole korvattava esim. silloin kun tutkimus tehdään orientoivana neurologisena tutkimuksena ajokorttitutkimuksen yhteydessä.

    105 Kardiorespiratorinen kokonaisarvio laboratoriotutkimuksineen
     

    Soveltamisohje

    Tutkimuksella tarkoitetaan esim. vuosittain tapahtuvaa, tavanomaista vastaanottokäyntiä perusteellisempaa sydän- tai keuhkosairauspotilaan tai verenpainepotilaan tutkimusta. Tutkimus on korvattava toimenpide vain silloin, kun sen yhteydessä tulkitaan EKG-, thorax-rtg, hengitysfunktiotutkimuksia ja/tai laboratoriotutkimuksia. Lisäksi tutkimus on korvattava toimenpide silloin, kun joudutaan tekemään akuutissa vaiheessa perusteellinen sydän- ja keuhkosairauspotilaan kliininen tutkimus ja voidaan ottaa ja tulkita edellä mainittuja lisätutkimuksia.

    106 Pinnalliset leikkaukset, haavojen revisio ja suturaatio
     

    Soveltamisohje

    Arvio haavojen suturoimisessa toimenpide R I 106:n ja R II 206:n välillä tehdään tapauskohtaisesti ottaen huomioon ajankäyttö ja toimenpiteen vaativuus. Mikäli pinnalliset leikkaukset kohdistuvat selvästi eri asioihin ja niiden hoitamiseen kuluu huomattavasti aikaa ja potilas esim. joudutaan valmistelemaan kahdesti toimenpiteeseen, voidaan periä kaksi tämän ryhmän mukaista palkkiota.

    Tätä toimenpidettä käytetään myös esim. säärihaavapotilaan haavan revisiossa.

    107 Incisiot, joissa puudutus
    108 Rikan poisto silmästä puudutuksessa
    109 Korvakäytävän huuhtelu ja/tai imu
     

    Soveltamisohje

    Tätä toimenpidettä käytetään myös vaikean externin otiitin imussa, huuhtelussa ja tamponaatiohoidossa.

    110 Tärykalvopisto
     

    Soveltamisohje

    Parasenteesi on yksi toimenpide, vaikka se tehtäisiin molempiin korviin.

    111 Poskiontelopunktio/huuhtelu
     

    Soveltamisohje

    Poskiontelopunktio on yksi toimenpide, vaikka se tehtäisiin molemmin puolin. Toimenpide on maksullinen myös silloin, kun on kyseessä antrostomia-potilas, jolle tehdään huuhtelu lavaatiokärjellä.

    113 Kynsiin ja kynsivalleihin kohdistuvat leikkaukset, jotka tehdään puudutuksessa
    114 Injektiohoidot muualle kuin lihaksiin tai ihon alle
     

    Soveltamisohje

    Esimerkiksi erilaiset niveliin kohdistuvat lääkeinjektiot. Mikäli reumapotilaalle laitetaan lääkettä useampiin pikkuniveliin samanaikaisesti, on kyseessä vain yksi toimenpide. Myös injektiot, jotka kohdistetaan pehmytkudoksiin tarkoituksena esimerkiksi tulehdusprosessin rauhoittaminen jännekiinnitysalueella, ovat korvattavia toimenpiteitä.

    116 Kipsaus
    117 Psykiatrisen tilan suunnitellut terapiakäynnit (esim. perheterapia)
     

    Soveltamisohje

    Psykiatrisen tilan suunnitelluilla terapiakäynneillä tarkoitetaan käyntejä, jotka on etukäteen sovittu potilaan kanssa koskemaan tiettyä tavoitteellista hoitoa tai hoidon suunnittelua.

    118 Lääkärin suorittama konsultointi, johon liittyy potilaan tutkiminen
     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan niitä tilanteita, joissa esimerkiksi nuorempi tai kokemattomampi lääkäri kysyy kokeneemman kollegan mielipidettä potilaan hoidosta ja tämä konsultaation antava lääkäri suorittaa itse potilaan tutkimuksen. Sairauskertomuksesta tulee löytyä saatu konsultaatiovastaus sekä merkinnät konsultaation antavasta lääkäristä, jolle korvaus suoritetaan.

    119 Lääkekapselin asettaminen ihon alle
     

    Soveltamisohje

    Kyseeseen tulevat lähinnä ehkäisykapselit ja antabuskapselit. Tätä toimenpidettä käytetään myös poistettaessa esim. ehkäisykapseleita.

    120 Suonensisäisen nestehoidon aloittaminen
     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan päätöstä suonensisäisen nestehoidon aloittamisesta siihen liittyvine mahdollisine lääkehoitoineen.

    121

    Koagulaatiohoidot (nenän limakalvot, kohdunsuu, pinnalliset iho­muutokset)

    123 Gynekologinen tutkimus ja siihen liittyvä irtosolunäytteen otto
     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteeseen kuuluvalla irtosolunäytteen otolla tarkoitetaan lähinnä PAPA-tutkimuksia. Joukkotutkimuksena otettuja irtosolunäytteitä ja äitiysneuvoloissa rutiininomaisesti otettuja irtosolunäytteitä ei kuitenkaan korvata toimenpiteinä. Korvattava toimenpide solunäytteenotto on myös silloin, kun lääkäri tekee sen GC-näytteen saamiseksi tapauksissa, joissa hän itse suorittaa myös näytteen mikroskopoinnin.

    124 Akupunktiohoidot
    126 Silmänpaineen mittaus
    127 Äänihuulten tutkimus
    128 Luxoituneen nivelen reponointi
    129 Kierukan asettaminen
    130 Tamponaatiohoidot (nenään tai korvaan)
    131 Polyypin poisto
    132 Vierasesineen poisto kehon luonnollisista aukoista ja onteloista
    133 Otomikroskopia korvamikroskooppia käyttäen
    134 Ohutneulabiopsia
    136 Rakkopunktio
    137 Nivelpunktio
    139 Karsastuksen perusteellinen tutkimus
    141 Peräpukamiin kohdistuva ei-leikkauksellinen toimenpide (ligaatio, kryokoagulaatio, trombosoivat injektiohoidot)
    143 Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn selvittely, arviointi ja hoidon suunnittelu sekä hoitosuunnitelman laadinta

     

    Soveltamisohje

    Toimenpide edellyttää yleensä potilaan omakohtaista tutkimista. Toimenpide tulee kysymykseen esimerkiksi monisairaan potilaan lääke- ja muun hoidon kokonaisuutta arvioitaessa ja/tai suunniteltaessa, vanhuspotilaan hoitopaikkaa/jatkohoitopaikkaa selviteltäessä ja/tai suunniteltaessa ja potilaslaissa tarkoitettua hoitosuunnitelmaa laadittaessa. Toimenpiteestä syntyy tarvittavat merkinnät sairauskertomukseen ja/tai syntyy erillinen todistus/lausunto.

    145 Elävän henkilön kliininen (oikeuslääkeopillinen) tutkimus

     

    Soveltamisohje

    Tutkimus tulee kyseeseen esimerkiksi ulkoisten pahoinpitelyvammojen tutkimuksena.

    146 Ensikäynti äitiysneuvolassa

     

    Soveltamisohje

    Käyntiin liittyy aina asiakkaan terveydentilan arvio ja raskauden keston määritys. Lisäksi yleensä käyntiin liittyy yleinen raskauden riskien kartoitus, seulontavalistus, tupakka-alkoholi-valistus, ohjeet ravinnosta, liikunnasta jne.

    147 Lapsille suoritettava viimeinen neuvolatarkastus ennen kouluunmenoa

     

    Soveltamisohje

    Tarkastus tehdään 4 vuoden iässä ja siihen kuuluu psyykkisen ja fyysisen kehitystason arviointi sekä sosiaalisten taitojen arviointi ja mahdollisesti tarvittavien tukitoimenpiteiden suunnittelu. Lapsen ja vanhempien suhdetta ja lasten itsenäistymistä tuetaan ja opastetaan ja ohjataan hoitoon kasvatusongelmissa.

    148 Koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon kuuluva tarkastus, jonka yhteydessä tehdään lausunto

     

    Soveltamisohje

    Tarkastus tehdään koulun loppuvaiheessa ja sen yhteydessä voidaan tehdä perusteltuja kannanottoja tai lausuntoja oppilaan soveltuvuudesta suunnittelemiinsa ammatteihin tai tehdään ns. nuorison terveystodistus.

    149 Hormonikorvaushoidon aloittaminen joko naiselle tai miehelle

     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan käyntiä, jonka yhteydessä tehdään kliininen tutkimus ja selvitetään mahdollisen hoidon edut ja haitat sekä suunnitellaan hoidon toteutus ja sovitaan jatkoseurannasta.

    150 Verenkierron tutkiminen Doppler-UÄ -laitteen avulla.

     

    Soveltamisohje

    Toimenpidettä käytetään tutkittaessa esimerkiksi diabeetikon valtimoverenkiertoa tai säärihaavojen etiologiaa.

    151 Muistisairauslääkityksen aloittaminen muistisairaalle potilaalle

     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan käyntiä, jonka yhteydessä lääkkeillä hoidettavaa muistisairautta (Alzheimerin tauti, Parkinsonin tautiin liittyvä dementia) sairastavalle potilaalle tehdään kliininen tutkimus ja selvitetään lääkehoidon indikaatioiden olemassaolo, mahdollisen hoidon edut ja haitat, sekä suunnitellaan hoidon toteutus ja sovitaan jatkoseurannasta.

    Toimenpide on korvattava neurologian ja geriatrian alan erikoislääkärille lääkehoidon aloittamista koskevan päätöksenteon osalta. Toimenpidettä ei kuitenkaan käytetä, jos samassa yhteydessä tehdään lausunto lääkehoidon korvattavuudesta (R II 225).

    Lisäksi toimenpide on korvattava myös muille terveyskeskuksessa työskenteleville lääkäreille lääkehoidon muutosta koskevan arvion ja päätöksen yhteydessä (hoidon tehostaminen tai vaihtaminen, yhdistelmähoidon aloittaminen, tarpeettoman lääkehoidon lopettaminen).

    R II

    Korvattavat toimenpiteet

    201 Fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn selvittely, arviointi ja hoidonsuunnittelu.

     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan toimintakyvyn ja hoidontarpeen laajaa selvittelyä ja tähän liittyvää hoitosuunnitelman tekemistä. Toimenpidettä käytetään vastaavissa tilanteissa kuin R I 143 silloin, kun toimenpide vastaa ajankäytöltään ja vaativuudeltaan palkkioryhmän R II toimenpidettä. Toimenpidettä voidaan käyttää esimerkiksi harkittaessa M I lausunnon (tarkkailulähete M I) antamista tai arvioitaessa mahdollista lasten huostaanottoa.

    202 Kokonaisvaltainen kuntoutusarviointi

     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan laajaa toimintakyvyn arviointia, johon yleensä liittyy kuntoutussuunnitelman tekeminen käyttäen esimerkiksi muuta kuntoutushenkilökuntaa apuna. Veteraanikuntoutusta varten tarvittavat tutkimukset ja lausunnot katsotaan tämän ryhmän mukaisiksi, mikäli ne tehdään viranomaisen asiasta antamien ohjeiden perusteella ja veteraanikuntoutuksen valinnan kriteerit ovat ensisijaisesti lääketieteelliset. Mikäli näin ei ole, käytetään toimenpidettä R I 143.

    203 Työkyvyn arviointi
     

    Soveltamisohje

    Työkyvyn arvioinnilla tarkoitetaan laajaa, perusteellista työkyvyn arviointia riippumatta siitä, mikä on lopputulos. Toimenpide ei tule kyseeseen määrättäessä lyhytaikaista sairauslomaa esimerkiksi SVA-lomakkeella. Rutiininomainen työhöntulotarkastus ei myöskään ole tässä tarkoitettu toimenpide. Toimenpiteeksi ei lueta esimerkiksi asevelvollisten palvelukelpoisuuden selvittämiseksi tehtyjä tarkastuksia tai tavanomaisen T-lausunnon tekemistä. E-lausunnolla ilmaistu työkyvyn arvio on tässä tarkoitettu toimenpide vain, mikäli työkykyä joudutaan laajemmin tutkimaan ja perustelemaan.

    204 Leikkauskelpoisuuden arviointi

     

    Soveltamisohje

    Toimenpide tulee kysymykseen esimerkiksi tilanteissa, joissa terveyskeskuslääkäriltä etukäteen pyydetään arviota leikkauskelpoisuudesta silmäleikkauksia varten.

    206 Suurten haavojen hoito
     

    Soveltamisohje

    Toimenpide tarkoittaa tilanteita, joissa on kyseessä haavojen hoito, joihin liittyy esimerkiksi vaikeita ja työläitä reviisioita sekä syvempien kudosten kerroksittaista suturointia tai haavojen hoito vie huomattavasti aikaa.

    207 Syvät koepalat ja ihonalaiset operaatiot
     

    Soveltamisohje

    Toimenpidettä voidaan käyttää esimerkiksi poistettaessa ihonalaisia kasvaimia tai tehtäessä esimerkiksi imu- tai koekaavintoja, jos niitä ei tehdä selvästi leikkaussaliolosuhteissa, jolloin käytetään toimenpidettä R III 301.

    208 Rasitus-EKG
     

    Soveltamisohje

    Rasitusergometria luetaan tässä tarkoitetuksi toimenpiteeksi tilanteissa, joissa lääkäri itse valvoo ja tulkitsee tutkimuksen.

    210 Allergiatestaus
     

    Soveltamisohje

    Lääkärin suorittama allergiatestauksen arviointi jatkohoito­suosituksin.

    211

    Luuydinpunktio

    212

    Kehon ontelon tyhjennys (keuhkot, vatsa)

    216 Resuskitaatiohoito
     

    Soveltamisohje

    Toimenpide on korvattava kaikille elvytykseen osallistuville lääkäreille, kunhan asiapapereista, vähintään elvytyskertomuksesta, löytyy merkintä lääkärin osallistumisesta elvytykseen. Tätä toimenpidettä käytetään myös sähköisen rytminsiirron yhteydessä.

    217

    Ihonsiirto

    219

    Tympanostomiaputken asennus

    222

    Perkutaanisen rakkokatetrin asettaminen

    223

    Parafimoosin reponointi

    224 Kuolinsyyn selvittäminen
     

    Soveltamisohje

    Toimenpide ei tarkoita pelkästään kuolintodistuksen allekirjoittamista, vaan ohjeitten ja määräysten mukaista kuolinsyyn selvittelyä. Toimenpiteen korvaus ei tule kysymykseen esimerkiksi syöpäpotilaiden terminaalivaiheessa, jolloin kuolinsyy on etukäteen tiedossa ja kuolema on odotettavissa.

    225 Arvio jatkuvan lääkityksen tarpeesta lausuntoineen
     

    Soveltamisohje

    Toimenpide tulee kyseeseen tehtäessä arviota ja kirjoitettaessa lausuntoa kokonaan tai osittain korvattavien lääkkeiden osalta.

    226 Huume-/humalatilatutkimus
     

    Soveltamisohje

    Huume-/humalatilatutkimuksella tarkoitetaan kliinistä tutkimusta joko humalatilan tai huumeiden vaikutuksen selvittämiseksi. Mikäli kliinistä tutkimusta ei tehdä, vaan otetaan ainoastaan verinäyte, käytetään toimenpidettä R I 120. Mikäli tehdään sekä kliininen humalatilatutkimus että otetaan verinäyte, korvataan vain tämän ryhmän mukaisena toimenpiteenä.

    227 Endoskopiatutkimukset
     

    Soveltamisohje

    Endoskopiatutkimuksella tarkoitetaan esimerkiksi gastroskopiaa, rektoskopiaa, rektosigmoideoskopiaa ja kolonoskopiaa. Pelkkä proktoskopia on korvattava vain, mikäli tutkimus on vaativuudeltaan ja ajankäytöltään R II:n tasoa vastaava.

    228 Takatamponaatio nenäverenvuodon hoitona

     

    Soveltamisohje

    Takatamponaatio tulee korvattavaksi riippumatta siitä, onko teknisenä suorituksena harsosykeröillä tai pallokatetreilla tapahtuva toimenpide.

    230

    Kyynelteiden sondeeraus

    231

    Murtumareponointi + kipsaus

    233

    Keskuslaskimokanylointi

    R III

    Korvattavat toimenpiteet

    301 *) Leikkaussaliolosuhteissa tehtävät leikkaukset ja vastaavat toimenpiteet, jotka vaativat joko sentraalista johtopuudutusta, rektaalista, intramusku­laari- tai intravenöösianestesiaa tai lyhyttä inhalaatioanestesiaa tai laajaa infiltraatiopuudutusta.
    303 Saattohoidon kotikäynti
     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan vaikeasti sairaan terminaalivaiheen hoitoon liittyvää lääkärin kotikäyntiä. Tämän toimenpiteen lisäksi ei makseta liitteessä 1 määrättyjä käyntipalkkioita.

    304 Lääkärin läsnäoloa vaativa sairaankuljetus

     

    Soveltamisohje

    Toimenpiteellä tarkoitetaan niitä tilanteita, joissa lääkäri joutuu potilaan tilan vakavuuden takia saattamaan tämän seuraavaan hoitopaikkaan.

    305 Infarktin liuotushoito
     

    Soveltamisohje

    Toimenpide tarkoittaa terveyskeskuksessa diagnosoitua sydäninfarktia, sen liuotushoidon aloittamista ja toteuttamista.

    *) Tutkimusten lisäksi maksetaan terveyskeskuksen lääkärille palkkiot ultraäänitutkimuksesta.


    Toimenpideryhmä RU I–RU II

    Muihin terveyskeskusten lääkäreihin kuin röntgenerikoislääkäreihin
    sovellettavat radiologiset toimenpiteet

    RU I

    Korvattavat toimenpiteet

    101

    Ylävatsan yleistutkimus

    102

    Alavatsan yleistutkimus

    103

    Jäännösvirtsan tutkimus

    104

    Ehkäisykierukan paikantaminen

    105

    Varhaisraskauden toteaminen

    106

    Yksittäinen mittakontrolli

    RU II

    Korvattavat toimenpiteet

    201

    Sydämen ultraäänitutkimus

    Soveltamisohje

    Toimenpide edellyttää erikoislääkärin perehtyneisyyttä sydämen
    ultraäänitutkimuksiin.

    Toimenpideryhmä RR I–RR III

    Terveyskeskusten röntgenerikoislääkäreihin sovellettavat radiologiset
    toimenpiteet

    RR I

    Korvattavat toimenpiteet

    101

    Skolioositutkimus

    102

    Nivelen rasitustutkimus

    103

    Hypofarynx

    104

    Ruokatorven kaksoiskontrastitutkimus

    105

    Mahalaukun kaksoiskontrastitutkimus

    106

    Ohutsuolipasaasi

    107

    Urografia

    108

    Akuutti urografia

    109

    Miktiokystografia

    110

    Ylävatsan ultraäänitutkimus

    111

    Alavatsan ultraäänitutkimus

    112

    Kaulan alueen ultraäänitutkimus

    113

    Nivelten ultraäänitutkimus

    114

    Lihasten ja jänteiden ultraäänitutkimus

    115

    Pehmytosaresistenssin ultraäänitutkimus

    116

    Virtsaelinten ultraäänitutkimus

    117

    Kivesten ultraäänitutkimus

    118

    Prostatan ultraäänitutkimus

    119

    Munuaisten ultraäänitutkimus

    120

    Kilpirauhasen ultraäänitutkimus

    121

    Sylkirauhasen ultraäänitutkimus

    RR II

    Korvattavat toimenpiteet

    201

    Usean nivelen rasitustutkimus

    202

    Fistelitutkimus

    203

    Mammografia

    204

    Mahalaukun kaksoiskontrasti, vaativa

    206

    Ultraääniohjattu ONB pinnalliseen elimeen

    207

    Rintarauhasten ultraäänitutkimus

    208

    Raajalaskimoiden ultraäänitutkimus

    209

    Sydämen ultraäänitutkimus

    210

    Alaraajan venografia

    RR III

    Korvattavat toimenpiteet

    301

    Artrografia

    302

    Paksunsuolen kaksoiskontrastitutkimus

    303

    Lumbaalinen varjoainemyelografia

    304

    Vaativa abdomenin ultraäänitutkimus

    305

    Ohutsuolen kaksoiskontrastitutkimus