På svenska
KVTES
KVTES 2022–2025, voimassa 1.2.2025 lukien (Tasopalkkamääräykset)

Liite 4 Ruokapalvelut

KVTES 2022–2025 1.2.2025 voimaan tulleita palkkauslukua, palkkaliitteitä 1–7 ja suositusliitteitä 8–9 sovelletaan aikaisintaan 1.2.2025 lukien ja viimeistään 1.10.2025 lukien, riippuen milloin kunnassa/kuntayhtymässä otetaan tasopalkkajärjestelmä käyttöön. Katso KT:n yleiskirjeet 3/2025 ja 5/2025.

Tätä ennen sovelletaan KVTES 2022–2025 palkkauslukua, liitteitä 1–2 ja 5–8 sekä suositusliitettä 9, jotka tulivat voimaan 1.5.2022. 


Liitteen sisältö

Soveltamisala (1 §)

Ruokapalveluiden palkkaryhmät (2 §)
•    Yksikön tai vastuualueen johto 4RUO20
•    Välitön työnjohto 4RUO30
•    Vaativat ammattitehtävät 4RUO50
•    Ammattitehtävät 4RUO60
•    Peruspalvelutehtävät 4RUO70

Palkkaryhmän tunnus muodostuu 6 merkistä, jonka jälkeen merkitään sovellettava osaamisen ja vastuun perusteella määritelty taso, esimerkiksi A1, B1, C1. Esimerkiksi 4RUO30A1.

1 § Soveltamisala

Tätä liitettä sovelletaan ruokapalveluhenkilöstöön.


Palkkaliitteen yhteinen soveltamisohje

Palkkaryhmien ulkopuolisia tehtäviä ovat mm. 
•    Kunnan/kuntayhtymän ruokapalvelun hallinnollinen ylin johto (esimerkiksi ruokapalvelupäällikkö)
•    Ruokapalvelun suunnittelu-, kehittämis- yms. asiantuntijatehtävät

Palkkaryhmien ulkopuoliset ammatti- ja peruspalvelutehtävät

Jos ammatti- tai peruspalvelutehtävissä työskentelevä toimii ruokapalvelutehtävien ohella esimerkiksi siivoustehtävissä, tehtävä on palkkaryhmien ulkopuolinen.

Palkkaryhmien ulkopuolisen tehtävän palkkauksen määrittämisestä ks. KVTESin palkkausluvun 9 § soveltamisohjeineen sekä 19 § soveltamisohjeineen.


2 § Ruokapalveluiden palkkaryhmät

Palkkaryhmien soveltamisesta ja osaamisen ja vastuun tasojen ja tasopalkan määrittelystä, ks. KVTESin palkkausluvun 7–8 § soveltamisohjeineen.

Yksikön tai vastuualueen johto (4RUO20)    

Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä ovat yksikön tai vastuualueen ruokapalvelusta vastaaminen ja tuotantoyksikön johto- ja esihenkilötehtävät.

Tehtävässä edellytetään korkeakoulututkintoa.  

Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemispäällikkö, ruokapalveluesihenkilö ja keittiöpäällikkö.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje  

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    palkkaryhmässä laaja-alaisempi esihenkilötyö: tarkastelussa huomioidaan esimerkiksi johdettavan palveluyksikön koko, palveluyksiköitten määrä ja alaisten/työntekijöitten määrä
•    johtotehtävien monipuolisuus (johdetaan esimerkiksi ruokapalvelujen ja siivouspalvelujen muodostamaa kokonaisuutta tai tehtävässä johdetaan useita toimintayksiköitä, jotka toimivat viikon jokaisena päivänä.)
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Yksikön tai vastuualueen johto (4RUO20)     

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

4RUO20C1

C1

2 387,34

4RUO20B1

B1

2 327,34

4RUO20A1

A1

2 277,34


Välitön työnjohto (4RUO30)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä on ruokapalvelusta vastaavan alaisena tehtävä välitön työnjohtotyö.

Tehtävässä edellytetään suurtalousesimiehen tutkintoa tai vastaavaa aikaisempaa koulutusta.

Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemistyönjohtaja ja ruokapalveluesihenkilö.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    palkkaryhmässä laaja-alaisempi työnjohtotyö; voi ilmetä esimerkiksi alaisten/työntekijöiden määränä, joihin välittömät työnjohtotehtävät kohdistuvat
•    tehtävien monipuolisuus (esimerkiksi ruokapalvelujen ja siivouspalvelujen muodostama työnjohdollinen kokonaisuus tai välittömät työnjohtotehtävät työpisteissä, jotka toimivat viikon jokaisena päivänä.)
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Välitön työnjohto (4RUO30)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

4RUO30C1

C1

2 270,17

4RUO30B1

B1

2 210,17

4RUO30A1

A1

2 160,17


Vaativat ammattitehtävät (4RUO50)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä on ruokapalvelun ammattitason erityisosaamista vaativa perustyö, joka edellyttää itsenäistä vastuuta ruoan valmistuksesta tai yksikön ruokapalvelusta.

Tehtävässä edellytetään catering-alan perustutkintoa tai vastaavaa aikaisempaa koulutusta.

Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ruokapalveluvastaava, kokki ja dieettikokki.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    jos tehtävä koostuu pääosin dieettikokin tehtävistä (erityisruokavalioiden valmistus, dieettien suunnittelun ja reseptien tallentaminen) ja tehtävässä edellytetään erikoisammattikoulutusta (dieettikokki).
•    suurien kokonaisuuksien ja massatuotannon hallinta
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Vaativat ammattitehtävät (4RUO50)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

4RUO50C1

C1

2 234,77

4RUO50B1

B1

2 174,77

4RUO50A1

A1

2 124,77


Ammattitehtävät (4RUO60)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä on ruokapalvelun ammattitason perustyö (ruoan valmistus) ja kuumennuskeittiön (pääasiassa kuumennetaan valmista ruokaa ja valmistetaan aterian lisäkkeet) sekä jakelukeittiön (pääasiassa tuodaan lämmin ruoka ja aterian lisäkkeet) toiminnasta ja taloudesta vastaaminen annettujen ohjeiden mukaisesti.

Tehtävässä edellytetään yleensä catering-alan perustutkintoa.

Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemistyöntekijä, keittäjä, kokki ja ruokapalveluvastaava.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    vaativa tai monipuolinen tehtäväkokonaisuus, esimerkiksi tekee itsenäisesti erityisruokavaliotuotannon eri osavaiheita  
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit

Ammattitehtävät (4RUO60)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

4RUO60C1

C1

2 177,73

4RUO60B1

B1

2 117,73

4RUO60A1

A1

2 067,73


Peruspalvelutehtävät (4RUO70)

Tähän palkkaryhmään kuuluvien ruokapalvelun peruspalvelutehtäviä ovat muun muassa ateriatuotantoon osallistuminen ja astiahuolto.

Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ruokapalvelutyöntekijä ja ravitsemistyöntekijä.


Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje  

Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.

Sovellettavaan OSVA-tasoon (B, C) vaikuttavat:
•    vaativa tai monipuolinen tehtäväkokonaisuus, esimerkiksi osallistuu erityisruokavaliotuotannon eri osavaiheisiin
•    muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.

Peruspalvelutehtävät (4RUO70)

Taso

Tasopalkka 
1.2.2025

4RUO70C1

C1

2 120,96

4RUO70B1

B1

2 060,96

4RUO70A1

A1

2 010,96