Liite 4 Ruokapalvelut
KVTES 2022–2025 1.2.2025 voimaan tulleita palkkauslukua, palkkaliitteitä 1–7 ja suositusliitteitä 8–9 sovelletaan aikaisintaan 1.2.2025 lukien ja viimeistään 1.10.2025 lukien, riippuen milloin kunnassa/kuntayhtymässä otetaan tasopalkkajärjestelmä käyttöön. Katso KT:n yleiskirjeet 3/2025 ja 5/2025.
Tätä ennen sovelletaan KVTES 2022–2025 palkkauslukua, liitteitä 1–2 ja 5–8 sekä suositusliitettä 9, jotka tulivat voimaan 1.5.2022.
Liitteen sisältö
Soveltamisala (1 §)
Ruokapalveluiden palkkaryhmät (2 §)
• Yksikön tai vastuualueen johto 4RUO20
• Välitön työnjohto 4RUO30
• Vaativat ammattitehtävät 4RUO50
• Ammattitehtävät 4RUO60
• Peruspalvelutehtävät 4RUO70
Palkkaryhmän tunnus muodostuu 6 merkistä, jonka jälkeen merkitään sovellettava osaamisen ja vastuun perusteella määritelty taso, esimerkiksi A1, B1, C1. Esimerkiksi 4RUO30A1.
1 § Soveltamisala
Tätä liitettä sovelletaan ruokapalveluhenkilöstöön.
Palkkaliitteen yhteinen soveltamisohje
Palkkaryhmien ulkopuolisia tehtäviä ovat mm.
• Kunnan/kuntayhtymän ruokapalvelun hallinnollinen ylin johto (esimerkiksi ruokapalvelupäällikkö)
• Ruokapalvelun suunnittelu-, kehittämis- yms. asiantuntijatehtävät
Palkkaryhmien ulkopuoliset ammatti- ja peruspalvelutehtävät
Jos ammatti- tai peruspalvelutehtävissä työskentelevä toimii ruokapalvelutehtävien ohella esimerkiksi siivoustehtävissä, tehtävä on palkkaryhmien ulkopuolinen.
Palkkaryhmien ulkopuolisen tehtävän palkkauksen määrittämisestä ks. KVTESin palkkausluvun 9 § soveltamisohjeineen sekä 19 § soveltamisohjeineen.
2 § Ruokapalveluiden palkkaryhmät
Palkkaryhmien soveltamisesta ja osaamisen ja vastuun tasojen ja tasopalkan määrittelystä, ks. KVTESin palkkausluvun 7–8 § soveltamisohjeineen.
Yksikön tai vastuualueen johto (4RUO20)
Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä ovat yksikön tai vastuualueen ruokapalvelusta vastaaminen ja tuotantoyksikön johto- ja esihenkilötehtävät.
Tehtävässä edellytetään korkeakoulututkintoa.
Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemispäällikkö, ruokapalveluesihenkilö ja keittiöpäällikkö.
Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje
Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.
Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
• palkkaryhmässä laaja-alaisempi esihenkilötyö: tarkastelussa huomioidaan esimerkiksi johdettavan palveluyksikön koko, palveluyksiköitten määrä ja alaisten/työntekijöitten määrä
• johtotehtävien monipuolisuus (johdetaan esimerkiksi ruokapalvelujen ja siivouspalvelujen muodostamaa kokonaisuutta tai tehtävässä johdetaan useita toimintayksiköitä, jotka toimivat viikon jokaisena päivänä.)
• muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.
Yksikön tai vastuualueen johto (4RUO20) | Taso | Tasopalkka |
4RUO20C1 | C1 | 2 387,34 |
4RUO20B1 | B1 | 2 327,34 |
4RUO20A1 | A1 | 2 277,34 |
Välitön työnjohto (4RUO30)
Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä on ruokapalvelusta vastaavan alaisena tehtävä välitön työnjohtotyö.
Tehtävässä edellytetään suurtalousesimiehen tutkintoa tai vastaavaa aikaisempaa koulutusta.
Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemistyönjohtaja ja ruokapalveluesihenkilö.
Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje
Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.
Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
• palkkaryhmässä laaja-alaisempi työnjohtotyö; voi ilmetä esimerkiksi alaisten/työntekijöiden määränä, joihin välittömät työnjohtotehtävät kohdistuvat
• tehtävien monipuolisuus (esimerkiksi ruokapalvelujen ja siivouspalvelujen muodostama työnjohdollinen kokonaisuus tai välittömät työnjohtotehtävät työpisteissä, jotka toimivat viikon jokaisena päivänä.)
• muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.
Välitön työnjohto (4RUO30) | Taso | Tasopalkka |
4RUO30C1 | C1 | 2 270,17 |
4RUO30B1 | B1 | 2 210,17 |
4RUO30A1 | A1 | 2 160,17 |
Vaativat ammattitehtävät (4RUO50)
Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä on ruokapalvelun ammattitason erityisosaamista vaativa perustyö, joka edellyttää itsenäistä vastuuta ruoan valmistuksesta tai yksikön ruokapalvelusta.
Tehtävässä edellytetään catering-alan perustutkintoa tai vastaavaa aikaisempaa koulutusta.
Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ruokapalveluvastaava, kokki ja dieettikokki.
Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje
Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.
Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
• jos tehtävä koostuu pääosin dieettikokin tehtävistä (erityisruokavalioiden valmistus, dieettien suunnittelun ja reseptien tallentaminen) ja tehtävässä edellytetään erikoisammattikoulutusta (dieettikokki).
• suurien kokonaisuuksien ja massatuotannon hallinta
• muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.
Vaativat ammattitehtävät (4RUO50) | Taso | Tasopalkka |
4RUO50C1 | C1 | 2 234,77 |
4RUO50B1 | B1 | 2 174,77 |
4RUO50A1 | A1 | 2 124,77 |
Ammattitehtävät (4RUO60)
Tähän palkkaryhmään kuuluvien tehtävänä on ruokapalvelun ammattitason perustyö (ruoan valmistus) ja kuumennuskeittiön (pääasiassa kuumennetaan valmista ruokaa ja valmistetaan aterian lisäkkeet) sekä jakelukeittiön (pääasiassa tuodaan lämmin ruoka ja aterian lisäkkeet) toiminnasta ja taloudesta vastaaminen annettujen ohjeiden mukaisesti.
Tehtävässä edellytetään yleensä catering-alan perustutkintoa.
Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ravitsemistyöntekijä, keittäjä, kokki ja ruokapalveluvastaava.
Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje
Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.
Sovellettavaan osaamisen ja vastuun tasoon (B, C) vaikuttavat:
• vaativa tai monipuolinen tehtäväkokonaisuus, esimerkiksi tekee itsenäisesti erityisruokavaliotuotannon eri osavaiheita
• muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit
Ammattitehtävät (4RUO60) | Taso | Tasopalkka |
4RUO60C1 | C1 | 2 177,73 |
4RUO60B1 | B1 | 2 117,73 |
4RUO60A1 | A1 | 2 067,73 |
Peruspalvelutehtävät (4RUO70)
Tähän palkkaryhmään kuuluvien ruokapalvelun peruspalvelutehtäviä ovat muun muassa ateriatuotantoon osallistuminen ja astiahuolto.
Tähän palkkaryhmään voivat kuulua esimerkiksi ruokapalvelutyöntekijä ja ravitsemistyöntekijä.
Osaamisen ja vastuun tasojen soveltamisohje
Tehtävä sijoitetaan tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella OSVA-tasoille. Katso KVTESin palkkausluvun 8 §.
Sovellettavaan OSVA-tasoon (B, C) vaikuttavat:
• vaativa tai monipuolinen tehtäväkokonaisuus, esimerkiksi osallistuu erityisruokavaliotuotannon eri osavaiheisiin
• muut mahdolliset paikallisesti määritellyt tasokriteerit.
Peruspalvelutehtävät (4RUO70) | Taso | Tasopalkka |
4RUO70C1 | C1 | 2 120,96 |
4RUO70B1 | B1 | 2 060,96 |
4RUO70A1 | A1 | 2 010,96 |