Yritysten yhteistoimintalaki muuttuu heinäkuussa
Yritysten yhteistoimintalakiin on tulossa muutoksia 1.7.2025 alkaen. Muutokset koskevat lain soveltamisalaa, muutosneuvotteluiden kestoa sekä neuvotteluesityksen toimittamista työvoimaviranomaiselle. Uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa yrityksien reagointikykyä toimintaympäristön muutoksiin ja keventää pienten yritysten hallinnollista taakkaa.
Nykyisin yhteistoimintalakia sovelletaan yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Jatkossa lakia sovelletaan pääosin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 50 työntekijää. Yritysten yhteistoimintalaki koskee myös KT:n jäsenyrityksiä eli osakeyhtiöitä, osuuskuntia ja säätiöitä.
Alle 50 työntekijää työllistävien työnantajien on kuitenkin noudatettava jatkossa tiettyjä yhteistoimintalain säännöksiä. Nykyisiä määräyksiä liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta tullaan soveltamaan edelleen kaikkiin vähintään 20 työntekijää työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin.
Jatkossa alle 50 työntekijän yrityksiä ja yhteisöjä ei enää velvoiteta käymään ns. kevyitä muutosneuvotteluita työnjohtovallan piiriin kuuluvista muutoksista, joiden tavoitteena ei ole vähentää työvoimaa. Tällaiset ns. kevyet muutosneuvottelut käydään yhteistoimintalaissa määrätyissä tilanteissa, eli työnantajan harkitessa olennaisia muutoksia esimerkiksi töiden järjestelyihin tai työmenetelmiin.
Sen sijaan 20–49 työntekijää työllistävien työnantajien on käynnistettävä muutosneuvottelut, jos se suunnittelee 90 päivän aikana vähintään 20 työntekijään kohdistuvia vähentämistoimenpiteitä, kuten irtisanomista, osa-aikaistamista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai työsuhteen olennaisen ehdon muuttamista tuotannollisista tai taloudellisista syistä.
Lisäksi 20–49 työntekijää työllistävien yritysten on jatkossa käytävä menettelytavoilta kevennettyä vuoropuhelua henkilöstön edustajan tai henkilöstön kanssa. Työnantajan on luotava työpaikalle käytännöt, jotka mahdollistavat säännöllisen ja jatkuvan vuoropuhelun. Myös jo olemassa olevat vuoropuhelua koskevat käytännöt voivat täyttää tämän edellytyksen.
Työvoiman vähentämistä koskevien muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto puolittuu. Jatkossa se on vähintään kolme viikkoa tai seitsemän päivää, riippuen henkilöstömäärästä ja neuvotteluissa käsiteltävistä asioista. Nykyisen lain mukaan muutosneuvottelut kestävät vähintään 6 viikkoa tai 14 päivää. Muutos koskee kaikkia lain soveltamisalaan kuuluvia työnantajia.
Lisäksi lakiin lisätään säännös, jonka mukaan irtisanotun työntekijän työsopimus ei saa päättyä ennen kuin 30 päivää on kulunut neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle. Säännös soveltuu, jos työnantaja antaa neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää.