På svenska
Uutinen

KT-lehden numero 5/2023 on ilmestynyt – teemana kansainvälinen rekrytointi

Tässä numerossa tutustutaan kansainvälisen rekrytoinnin hyviin käytäntöihin, ohjeisiin ja suosituksiin. Pirkanmaalla on kokemusta hoitajien kansainvälisestä rekrytoinnista noin kahden vuoden ajalta. Helsingin päiväkodeissa kansainvälistä rekrytointia pilotoidaan.

KT-lehden numero 5/2023.

Kansainvälinen rekrytointi vaatii työtä

Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelee pian sata kansainvälisen rekrytoinnin kautta tullutta hoitoalan opiskelijaa ja ammattilaista. Pienesti aloittaminen, nimetyt vastuuhenkilöt ja työyhteisön valmistaminen ovat edellytyksiä onnistuneille rekrytoinneille, Pirhan henkilöstöjohtaja Taina Niiranen neuvoo.

Kansainvälinen rekrytointi on taitolaji, KT-lehti 5/2023>

 

Pilotoinnilla hyvään alkuun

Helsinki on palkkaamassa opettajia Espanjasta päiväkoteihin. Pääkaupungissa on jo entuudestaan paljon eri kielisiä työntekijöitä. Päiväkodinjohtaja Anssi Mannisen mielestä työntekijöiden vajavaista kielitaitoa ei kannata pelätä. 

Tärkeintä on pätevyys, ei äidinkieli, KT-lehti 5/2023>

 

Suosituksia ja ohjeita kv-rekrytointiin

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNI on laatinut vastuullisuussuositukset kansainvälisen rekrytoinnin tueksi yhteistyössä TEMin, STM:n sekä eri asiantuntijoista ja työmarkkinajärjestöistä koostuvien sidosryhmien kanssa. Suositukset on tarkoitettu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjille, sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajille ja muille alan toimijoille. KT kehottaa tutustumaan suosituksiin huolella, kirjoittaa KT:n kehittämispäällikkö Jaana Näsänen

Rekrytoi vastuullisesti, KT-lehti 5/2023>


Vuokratyö puhuttaa hyvinvointialueilla

Hyvinvointialueiden heikko taloustilanne sekä vuokratyön ja ostopalvelun korkeat kustannukset täyttävät julkisen keskustelun ilmatilan. Tilanne on vääjäämätön seuraus työvoimapulan ja lainsäädännön välisestä ristiriidasta. Tilanne on lohduton, mutta itse aiheutetut ongelmat voi aina itse korjata, kirjoittaa KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho.

Alueiden talouden valuvika, KT-lehti 5/2023>

 

Eläkkeissä miljardin säästötavoite

Hallitusohjelmassa luvattu eläkeuudistus nytkähti eteenpäin, kun KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen ja muut keskusjärjestöjen työmarkkinajohtajat vierailivat syyskuun lopulla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa salamavalojen räiskeessä. Mitä uudistukselle kuuluu nyt?

Eläkeuudistus luvassa, KT-lehti 5/2023>


Maltti on valttia 

Koska moni asia on avoinna valtiolta kunnille siirtyvän TE-henkilöstön palkkaneuvotteluissa, maltti on nyt valttia. Kunnat voivat rauhassa odottaa valtakunnallisten neuvottelujen tuloksia. Kuntien henkilöstöjohtajat ja TE-uudistuksen henkilöstöasioiden valmisteluun osallistuvat työnantajan edustajat voivat liittyä KT:n työllisyyden edistämisen työnantajaverkostoon, jossa tilanteesta saa tietoa. Verkostoon pääsee mukaan laittamalla sähköpostia osoitteeseen toimisto@kt.fi, kirjoittaa KT:n työmarkkina-asiamies Mari Kokko


Te-henkilöstön palkkauksesta neuvotellaan, KT-lehti 5/2023>

 

Hankkeet siivittämään rekrytointia

Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat ulkomaisia osaajia saadakseen riittävästi työvoimaa, etenkin sosiaali- ja terveysalalle. Isossa mittakaavassa kansainvälisiä rekrytointeja silti vasta käynnistellään. KT:n kehittämispäällikkö Sirpa Sivonen kertoo, miksi näin, vaikka työvoiman tarve ja tarpeen kasvu on tiedetty pitkään.

Vihdoinkin vauhtia kansainvälisyyteen, KT-lehti 5/2023>