På svenska
Uutinen

Uusia koronaohjeita sote-työpaikoille

Työterveyslaitos on tehnyt sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työpaikoille ohjeen, jossa annetaan työnantajille toimintaohjeita covid-19-riskinarvioinnin tekemiseen. KT on osallistunut ohjeen tekemiseen sosiaali- ja terveysministeriön sekä sote-alan järjestöjen kanssa.

Pöydällä on kertakäyttöhanskoja, käsidesiä ja kasvomaski. Kuva:  Klaus Hausmann Pixabay.

Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu arvioida henkilöstön riski saada koronavirustartunta. Riskien arvioinnissa on otettava huomioon työn tekemiseen liittyvien riskien lisäksi myös muut tilanteet kuten tauot.

Työterveyslaitoksen uusi koronaohje sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työpaikoille antaa toimintaohjeita työnantajalle covid-19-riskinarvioinnin tueksi. Ohjeen tekeminen katsottiin tarpeelliseksi, koska koronapandemia on pitkittynyt ja uudet helpommin tarttuvat virusmuunnokset ovat alkaneet levitä. Kun riskinarviointi ja sen edellyttämät toimenpiteet tehdään kaikilla sote-työpaikoilla, voidaan niillä ehkäistä sekä henkilöstön että asiakkaiden tartuntoja.

Ohjeesta löytyy vastauksia muun muassa siihen,

  • miten työntekijöiden altistumista koronavirukselle voidaan ehkäistä ehkäisyyn
  • miten altistumis- ja tartuntatilanteissa toimitaan
  • miten ammattitautia epäiltäessä toimitaan.

Ohje koskee myös kotihoidon työpaikkoja.

Ohjeet sote-työpaikkojen covid-19-riskinarviointiin tehty yhteistyössä

Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat laatineet ohjeen yhdessä sote-alan järjestöjen ja viranomaisten kanssa. KT Kuntatyönantajat on osallistunut ohjeiden tekemiseen Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin, Tehy ry:n, Hyvinvointiala Hali ry:n, Lääkäriliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ollut mukana ohjetta kommentoimassa. THL:n sivuilta löytyvät edelleen potilaiden hoitoon ja sote-henkilöstön suojautumiseen liittyvät ohjeet.

Työterveyslaitoksen uusi ohje

Muita ohjeita

Anna Kukka

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2385
Matkapuhelin:
+358 50 347 9342
Sähköposti:
Anna.Kukka@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT