Tiedote

Tehy ja Super murentavat kunta-alan sopimisen kulttuuria

KT Kuntatyönantajat tuomitsee Sote ry:n useisiin sairaanhoitopiireihin kohdistamat painostustoimet. Sote ry:n taustalla olevien hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin toiminta rapauttaa vakavasti kunta-alan sopimisen kulttuuria.

– Toiminta on erityisen tuomittavaa sen vuoksi, että kunta-alalle on juuri saatu aikaan työrauha ja uudet virka- ja työehtosopimukset erittäin vaikeiden neuvottelujen jälkeen, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Sote ry tekee nyt kyseenalaisella tavalla työmarkkinahistoriaa kunta-alalla kohdistamalla kokonaan toisen sopimusalan kiistan painostustoimia kuntatyönantajiin.

Sote ry laajensi 10.6. aloittamaansa ylityö- ja vuorovaihtokieltoa uusiin sairaanhoitopiireihin tänään keskiviikkona, jolloin kunta-alan sopimukset allekirjoitettiin.

Kiistan taustalla on kuntien ja kuntayhtymien omistamia yhtiöitä edustavan Avaintyönantajat Avainta ry:n sopimusoikeuksia koskeva erimielisyys.

Väite sopimusshoppailusta perätön

– Tehy ja Super hyödyntävät nyt häikäilemättä valmiuslainsäädännön poistumista, Markku Jalonen tulkitsee. Järjestöpolitiikka ja painostustoimet ovat sosiaali- ja terveysalan toimijoille täysin kohtuuttomia. Ne ovat olleet useita kuukausia kovassa paineessa ja juuri ryhtyneet palauttamaan toimintaa tavanomaisempiin muotoihin. Jalonen vaatii ylityö- ja vuorovaihtokieltojen lopettamista välittömästi.

Sote ry on myös uskotellut, että kunnat ja kuntayhtymät harjoittavat kuntayritysten kautta niin sanottua sopimusshoppailua polkeakseen työehtoja. Väite on perätön.

Työsuhteen ehdot ovat kunnallisissa virka- ja työehtosopimuksissa sekä Avainta ry:n sopimuksissa samantasoiset. Ainoa olennainen ero on kuntien neljä prosenttiyksikköä korkeampi eläkevakuutusmaksu. Eläkemaksun korkeammasta tasosta ovat kunta-alan palkansaajajärjestöt itse olleet päättämässä.

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT