Uutinen

Miten Suomesta saadaan vanhuspalveluiden mallimaa?

Hyvinvointipalveluissa kuluu paljon työaikaa asiakkaalle lisäarvoa tuottamattomaan työhön. Tämä on keskeinen syy niiden heikkoon tuottavuuskehitykseen, arvioidaan Suomesta ikäihmisten mallimaa -julkaisussa. Kirjassa esitetään myös ratkaisuja vanhuspalveluiden kehittämiseen.

​Kuntien menoista yli puolet syntyy sosiaali- ja terveyspalveluista. Niistä usein lähes puolet käytetään yli 65-vuotiaiden terveydenhoito- ja hoivamenoihin. Tuloksellinen vanhuuspolitiikka onkin paras tapa hoitaa kestävyysvajetta.

Korkeat kustannukset eivät myöskään automaattisesti tarkoita hyvää palvelutasoa tai asiakastyytyväisyyttä. Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuden toimintamallien uudistamiseen, mutta julkishallinto ei pysty yksin ratkaisemaan ongelmia.

Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia -sarjassa julkaistussa Suomesta ikäihmisten mallimaa -kirjassa esitetään uudenlaisia toimintamalleja ja ajattelutapaa vanhuspalveluihin.

Keskeistä on, että ympärivuorokautisen raskaan hoidon tarvetta ennaltaehkäistään kaikin tavoin, muutoin vanhushoivan järjestämisessä ja rahoittamisessa ajaudutaan vaikeuksiin. Myös yksilöiden on otettava aiempaa enemmän vastuuta terveydestään. Lisäksi tarvitaan eri toimijoiden saumatonta yhteistyötä.

Muualla verkossa