Suomeksi
Pressmeddelande

Finlands mest innovativa kommuner och mest inspirerande insatser belönas

Den 7 december på galan Kuntatyö2030 i Helsingfors firas utvecklingen av det kommunala arbetet. Under evenemanget på Finlandiahuset beviljas sammanlagt 58 priser till tiotals kommunala arbetsplatser för framgångsrikt utvecklingsarbete.

Galan Kuntatyö2030 belönar inspirerande och effektiva utvecklingsåtgärder på olika verksamhetsområden i olika delar av Finland. De utvalda åtgärderna har valts bland 192 bidrag som publicerats på Framstegsarenan under 2021. I år kom det mest utvecklingsåtgärder från undervisnings- och fostranssektorn samt social- och hälsovården. Flera bidrag gällde hela kommunorganisationen och hade teman som till exempel förbättrande av arbetshälsan eller chefsarbetet.

– Arbetslivet förändras och sätten att arbeta förnyas. Inom kommunsektorn återspeglas detta i utnyttjande av teknik samt i nya rutiner och tjänster. Vi vill ta fram gott kommunalt arbete och premiera dem som utvecklar branschen, säger programchef Anna-Mari Jaanu.

De mest innovativa kommunerna är Limingo, Kangasala och Lempäälä

Kampanjen Hyvä kiertämään (Dela med dig) sökte de mest innovativa kommunerna i Finland. Den mest innovativa är den kommun som publicerade flest utvecklingsåtgärder på Framstegsarenan i september 2021.

Limingo är Finlands mest innovativa kommun. Det kom in 30 olika utvecklingsåtgärder från olika sektorer i kommunen. Kangasala stad blev god tvåa med 20 utvecklingsåtgärder och tredje platsen togs av Lempäälä kommun med 11 utvecklingsåtgärder.

– Det görs enormt mycket utvecklingsarbete i kommunerna men det hamnar ofta i skymundan. Framstegsarenan har just nu 866 utvecklingsåtgärder från cirka 130 olika kommunala organisationer. Jag uppmanar alla att modigt och öppet dela med sig av sina innovationer så att också andra kan dra nytta av dem i utvecklingen av sitt arbete och servicen. Det är fint att Limingo, Kangasala och Lempäälä på det här sättet kan visa gott exempel, säger Jaanu.

De mest inspirerande innovationerna per sektor premieras

Under galan Kuntatyö2030 premieras fler än 50 inspirerande utvecklingsåtgärder från olika sektorer. Kommunsektorn är omfattande och yrkesområdena är många. De inspirerande åtgärderna tar fint fram branschens mångsidighet.

Särskilda hedersomnämnanden får Limingo kommuns närings- och sysselsättningstjänster samt Kangasala stads social- och hälsovårdstjänster för brett utvecklingsarbete och för att ha synliggjort utvecklingsarbetet. Alla premierade åtgärder och deras kontaktuppgifter har publicerats på webbplatsen Kuntatyö2030. 

Programmet Kuntatyö2030 främjar resultatet, produktiviteten och arbetslivskvaliteten i det kommunala arbetet och synliggör det. Programmet drivs av Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och kommunsektorns huvudavtalsorganisationer, Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Offentliga sektorns union JUKO och Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote rf.

Närmare upplysningar 

Anna-Mari Jaanu, programchef, tfn +358 50 572 4620, anna-mari.jaanu@kt.fi 

Anna-Mari Jaanu

sakkunnig, arbetsutveckling
Telefon:
+358 9 771 2727
Mobiltelefon:
+358 50 572 4620
E-post:
Anna-Mari.Jaanu@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT
Ansvarsområden:
  • Arbetslivsutvecklingsprojekt