Suomeksi
Pressmeddelande
Kuntatyö2030:

”I år ska vi bryta gränsen för tusen utvecklingsåtgärder” – Nu efterlyses Finlands mest innovativa kommun

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och de kommunala huvudavtalsorganisationerna uppmuntrar återigen dem som arbetar inom kommunsektorn att dela med sig av sina förnyelse- och utvecklingsåtgärder i portalen Framstegsarenan. Vem som helst som är involverad i utvecklingen av kommunalt arbete kan delta i kampanjen ”Hyvä kiertämään – Dela med dig” genom att på plattformen föra in en beskrivning av hur arbetssätten och tjänsterna på den egna arbetsplatsen förnyas.

Kuntatyö 2030 -ohjelmassa valitaan Suomen kekseliäin kunta.

Utvecklingen av det kommunala arbetet har stor betydelse, eftersom tjänsternas smidighet och arbetstagarnas välbefinnande påverkar var och en. Alla som bor i Finland använder tjänster som produceras av kommunala organisationer. Dessutom sysselsätter sektorn 434 000 personer.

– Vi utmanar kommunsektorn att dela med sig av sina nya utvecklingslösningar från olika verksamhetsområden så att gränsen för tusen utvecklingsåtgärder överskrids på Framstegsarenan i år. Samtidigt efterlyser vi Finlands mest innovativa kommun. I fjol grep Limingo titeln med över 50 utvecklingsåtgärder, berättar programchef Anna-Mari Jaanu.

På Framstegsarenan finns idéer för utveckling av arbetslivet

På Framstegsarenan finns redan 883 utvecklingsåtgärder från mer än 130 kommunala organisationer. I portalen samlas både stora och små bidrag som visar hur praxis eller tjänster har utvecklats. Ett exempel på ny praxis är konceptet inom den grundläggande utbildningen i Limingo kommun, där barnen tas med i lärarrekryteringen. I Uleåborg utvecklar stadens olika sektorer i samarbete en intelligent virtuell assistent, en chatbot tjänst som kallas OuluBot och som ska vara i beredskap 24/7 för kundservice och informationssökning.

– Framstegsarenan har vuxit till en viktig idébank för att dela med sig av god praxis inom kommunsektorn. Portalen visar att utvecklingen är kontinuerlig på de kommunala arbetsplatserna och att funktioner och tjänster förnyas på olika nivåer och inom alla sektorer, säger Jaanu.

De mest inspirerande utvecklingsåtgärderna premieras under galan

Årets mest inspirerande utvecklingslösningar inom kommunsektorn och de kommunorganisationer som rapporterar flest utvecklingsåtgärder premieras under den riksomfattande galan i december. Du kan delta i tävlingen Hyvä kiertämään – Dela med dig ända till 15.10.2022.

Framstegsarenan drivs av Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT och kommunsektorns huvudavtalsorganisationer, dvs. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Offentliga sektorns union JAU och Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote rf.

Närmare upplysningar

Anna-Mari Jaanu, programchef för Kuntatyö2030 (Kommunjobb2030), tfn +358 50 572 4620
 

Anna-Mari Jaanu

sakkunnig, arbetsutveckling
Telefon:
+358 9 771 2727
Mobiltelefon:
+358 50 572 4620
E-post:
Anna-Mari.Jaanu@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT
Ansvarsområden:
  • Arbetslivsutvecklingsprojekt