Suomeksi
Pressmeddelande

Centralorganisationernas samsyn om användningen av artificiell intelligens på arbetsplatserna

Arbetsmarknadens centralorganisationer uttrycker sin oro för att digital teknik, såsom artificiell intelligens, inte utnyttjas på bästa möjliga sätt. Mot denna bakgrund har organisationerna utarbetat en lista över prioriteringar för Finlands och Europas beslutsfattare om utnyttjande av artificiell intelligens på arbetsplatserna.

Tekoäly ja työelämä

Även om Finland anses vara en digital föregångare är de flesta av våra arbetsorganisationer fortfarande i test- och försöksfasen i fråga om användning av artificiell intelligens.  

”För att artificiell intelligens ska slå igenom måste Finland och Europa ha tydliga spelregler för den digitala ekonomin vid införandet och tillämpningen av teknologier som artificiell intelligens”, säger Mika Tuuliainen, ledande sakkunnig vid Finlands näringsliv EK. 

Vi är medvetna om att konsekvenserna av den artificiella intelligensens inträde på arbetsmarknaden kommer att vara omfattande, men de fördelas ojämnt.  ”Vårt mål är att främja arbetets produktivitet och arbetstagarnas välfärd genom utnyttjande av artificiell intelligens i organisationer av alla storlekar. Att öka produktiviteten och välfärden samtidigt är en hållbar väg mot framtidens arbetsliv”, säger Juha Antila, utvecklingschef vid FFC.

Det europeiska arbetslivet behöver gemensam praxis för att främja konkurrens och innovationer som ökar produktiviteten och välfärden. Centralorganisationernas synpunkter hänför sig till utarbetandet av kommissionens datastrategi och Apply AI-strategi.  

”Flera faktorer påverkar utnyttjandet av artificiell intelligens på arbetsplatserna. De främsta framgångsfaktorerna i arbetet är ändå kompetens, säkerhet, förtroende och transparens”, säger Tuuliainen och Antila. 
 


Centralorganisationernas samsyn om användningen av artificiell intelligens på arbetsplatserna

De finländska centralorganisationerna har nått samsyn om användningen av artificiell intelligens på arbetsplatserna. I promemorian presenteras åtta gemensamma synpunkter om den artificiella intelligensens möjligheter i arbetslivet. Den artificiella intelligensen påverkar arbetsmarknaden i stort, men inte samtidigt eller med samma kraft överallt.  

Statistikcentralens och EK:s egna utredningar visar att cirka 15 procent av företagen i Finland utnyttjar artificiell intelligens systematiskt. Också offentliga organisationer har börjat använda artificiell intelligens i sin verksamhet.  

Även om Finland anses vara en digital föregångare är de flesta av våra arbetsorganisationer fortfarande i test- och försöksfasen i fråga om användning av artificiell intelligens.  

Vårt mål är att främja arbetets produktivitet och arbetstagarnas välfärd genom utnyttjande av artificiell intelligens i organisationer av alla storlekar. Att öka produktiviteten och välfärden samtidigt är en hållbar väg mot framtidens arbetsliv.  

Det europeiska arbetslivet behöver gemensam praxis för att främja konkurrens och innovationer som ökar produktiviteten och välfärden. De främsta framgångsfaktorerna för användning av artificiell intelligens i arbetet är kompetens, säkerhet, förtroende och transparens.  

Centralorganisationernas synpunkter hänför sig till utarbetandet av kommissionens datastrategi och Apply AI-strategi. De centrala arbetsmarknadsorganisationernas förslag till kommissionen om utveckling av AI i arbetslivet är följande: 

1. Vårt viktigaste budskap: Det behövs tydliga spelregler för digitaliseringen och dataekonomin i Europa.
Ett effektivt genomförande av i synnerhet EU:s förordning om artificiell intelligens och dataförordningen är viktigt. Regleringen ska vara begriplig, konsekvent, icke-diskriminerande och ändamålsenlig. Den ska möjliggöra innovativ och nyskapande verksamhet och samtidigt erbjuda en säker arbetsmiljö för personal och kunder. Den algoritmiska styrningen ska vara hållbar och transparent.

2. Främja etiska standarder och rekommendationer för användning av artificiell intelligens och säkerställa att teknologin används hållbart och säkert.
Det kan betyda anvisningar om datasekretess, transparens och konsekvensbedömning av artificiell intelligens, eller iakttagelser om följderna av att anvisningar saknats eller rekommendationer försummats.

3. Erbjuda finansiering och investeringar för projekt inom artificiell intelligens, där fokus ligger på att ta i bruk teknologierna och därmed nya sätt att arbeta, nya arbetstillfällen och kompetensutveckling.
Det här kan omfatta finansiering av forskning och utveckling, pilotprojekt och utveckling av skalbara lösningar. Företag och organisationer bör sporras att utveckla och ta i bruk tillförlitliga applikationer inom artificiell intelligens, som ökar produktiviteten, förbättrar arbetsmiljön, minimerar riskerna att kränka arbetstagarnas rättigheter samt förbättrar arbetstagarnas färdigheter.  
 

4. Främja samarbetet och nätverkandet mellan aktörerna inom artificiell intelligens, företagen, forskningsinstituten och den offentliga sektorn.
Samarbete och kontakter sprider bästa praxis, främjar innovationer och driver på implementeringen av artificiell intelligens på arbetsplatserna. Samtidigt bör samarbetet mellan högskolor, yrkesutbildningsanordnare och olika arbetsgivarsektorer öka inom kompetensutveckling för att utveckla nya utbildningsprogram som motsvarar kompetensbehoven.

5. Säkerställa skyddandet av arbetstagarnas rättigheter och i vidare bemärkelse mänskliga rättigheter bland annat genom att stödja företagen att införa etiskt hållbara lösningar.
Det sker genom att ta med personalen och personalens företrädare på ett meningsfullt sätt i planeringen och genomförandet av åtgärder. Vi vill uppmuntra företagen att inkludera personalen vid införandet av artificiell intelligens redan i planerings-, utvecklings- och försöksfasen. Genom medverkan förebyggs riskerna för kränkning av arbetstagarnas och mänskliga rättigheter och samtidigt kan den artificiella intelligensens möjligheter utnyttjas effektivt.  

6. Främja ett effektivt genomförande av EU:s allmänna dataskyddsförordning, en enhetlig tolkning av den inom EU och kompatibilitet med EU:s digitaliserings- och datalagstiftning.
Det är viktigt att se till att medlemsstaternas myndigheter tolkar förordningen likadant. Intensifiering av samarbetet mellan Europeiska dataskyddsstyrelsen (European Data Protection Board), medlemsstaternas dataskyddsmyndigheter och europeiska regleringsmyndigheter inom digitalisering och förtydligande av kraven och anvisningarna för internationell informationsöverföring.

7. Främja dialogen mellan arbetsmarknadsparterna på alla nivåer om utvecklingen av artificiell intelligens, samt implementeringen och uppföljningen av den, så att arbetsgivare och arbetstagare får bättre förståelse för den artificiella intelligensen karaktär, färdigheter, möjligheter, begränsningar och konsekvenser.

8. Tillsammans bidra till en mer balanserad ton i diskussionen om artificiell intelligens.
En ensidigt positiv eller negativ synvinkel driver inte frågan i önskad riktning. Nu ar det dags att testa, lära sig och söka bästa praxis för användning av artificiell intelligens i arbetet och ge informationen stor spridning. Dessutom ska man aktivt och mångsidigt följa hur artificiell intelligens påverkar arbetsmarknaden och arbetslivet.

Helsingfors, den 19 mars 2025
Akava Finlands Näringsliv EK 
Kyrkans arbetsmarknadsverk 
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT 
Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC 
Statens arbetsmarknadsverk SAMV 
STTK

Närmare upplysningar: 
Juha Antila, juha.antila@sak.fi 
Mika Tuuliainen, mika.tuuliainen@ek.fi 
Niilo Hakonen, niilo.hakonen@kt.fi 
Marjaana Laine, marjaana.laine@gov.fi 
Anna Kaarina Piepponen, anna.kaarina.piepponen@evl.fi 
Miia Kannisto, miia.kannisto@akava.fi  
Tom-Henrik Sirviö, tom-henrik.sirvio@sttk.fi