Suomeksi
Blogginlägg
Henrika Nybondas-Kangas
Henrika Nybondas-Kangas

Barnträdgårdslärarna har de mest omfattande förmånerna i AKTA

Barnträdgårdslärarnas löner har blivit höstens samtalsämne. 

Barnträdgårdslärarförbundet och Undervisningssektorns fackorganisation OAJ vill överföra barnträdgårdslärarna till det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA). Kravet har kopplats ihop med behovet av att förnya förhandlings- och avtalssystemet.

Barnträdgårdslärarnas anställningsvillkor har hört till det kommunala avtalssystemet i redan omkring fyrtio år. Övergången från lärarnas löneklasser till det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) skedde i mitten av 1970-talet. Nuförtiden anges barnträdgårdslärarnas, specialbarnträdgårdslärarnas och daghemsföreståndarnas anställningsvillkor i bilaga 5 i AKTA.

Dessa yrkesgrupper har en betydande förmån: efter en viss anställningstid får var och en utöver den normala semestern fem extra lediga dagar varje kalenderår.

Det finns också ett annat specialvillkor. Av barnträdgårdslärarens regelbundna arbetstid är ungefär åtta procent bunden till en så kallad planeringstid, dvs. arbetstid utanför barngruppen. Under årens lopp har KT Kommunarbetsgivarna ofta antytt att de lediga dagarna kunde köpas loss. Det skulle ge fem operativa arbetsdagar till, men skulle samtidigt höja barnträdgårdslärarnas lönenivå. På arbetstagarhåll är man dock inte intresserad av att byta ut förmånen mot pengar.

Nivån på grundlönen har höjts mer än för andra

På yrkesgrupperna inom AKTA tillämpas arbetsvärdering. Den faktiska lönenivån fastställs sålunda lokalt och endast grundlönenivån anges i det riksomfattande kollektivavtalet.  Barnträdgårdslärarnas grundlönenivå har vid flera avtalsrundor höjts relativt sett mer än andras, senast skedde det år 2015.

Småbarnspedagogikens betydelse ökar inom kommunsektorn om vård- och landskapsreformen genomförs. Branschen får också en starkare ställning vid förhandlingsborden. En överföring av barnträdgårdslärarna till undervisningssektorns avtal är alltså inte nödvändig på grund av detta heller.

Enligt en enkät som KT riktade till arbetsgivarna inom småbarnspedagogiken understöder arbetsgivarna inte en överföring av barnträdgårdslärarna till UKTA, eftersom överföringen inte är till någon nytta. Tvärtom, fältet vill inte ha flera uppslitande strukturer.

AKTA upplevs som mera flexibelt och enkelt i jämförelse med UKTA:s diversifierade lönesystem. Enligt arbetsgivarna skulle en överföring också medföra att verksamheten under sommaren skulle skötas utan barnträdgårdslärare, vilket skulle påverka tjänstens innehåll.

Fler nyheter om småbarnspedagogiken finns i det färska numret av tidskriften Kuntatyönantaja 5/2017.

Henrika Nybondas-Kangas

Henrika Nybondas-Kangas

Henrika Nybondas-Kangas är förhandlingschef vid KT. Han har mer än 20 års erfarenhet av kommunala förhandlingar, och svarar bland annat för social- och hälsovårdssektorns förhandlingar.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
CAPTCHA
Verifiera att du inte är en robot. Skriv bildens tecken i rutan och tryck på Enter.

Henrika Nybondas-Kangas

förhandlingsdirektör
Telefon:
+358 9 771 2100
Mobiltelefon:
+358 50 357 4233
E-post:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Mer från denna bloggare