På svenska
Blogi
Henrika Nybondas-Kangas
Henrika Nybondas-Kangas

Lastentarhanopettajilla KVTES:n laajimmat edut

Lastentarhanopettajien palkat ovat nousseet syksyn keskustelunaiheeksi.

Lastentarhanopettajaliitto ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ haluavat siirtää lastentarhanopettajat kunnallisen opetusalan virkaehtosopimuksen (OVTES) piiriin. Vaatimus on yhdistetty tarpeeseen uudistaa neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää.

Lastentarhanopettajien palvelussuhteen ehdot ovat olleet kunnallisessa sopimusjärjestelmässä jo noin neljäkymmentä vuotta. Muutto opettajien palkkaluokista yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) piiriin tapahtui 1970-luvun puolivälissä. Nykyään lastentarhaopettajien, erityislastentarhanopettajien ja päiväkodin johtajien palvelussuhteen ehdot on määritelty KVTES:n liitteessä 5.

Näillä ammattiryhmillä on merkittävä etu: täyttäessään tietyn palvelussuhdeajan jokainen saa kalenterivuosittain normaalien vuosilomien lisäksi viisi ylimääräistä vapaapäivää.

Toinenkin erityisehto löytyy. Lastentarhanopettajan säännöllisestä työajasta noin kahdeksan prosenttia on sidottu ns. suunnitteluajaksi eli lapsiryhmän ulkopuoliseksi työajaksi.

Vuosien varrella KT on usein vinkannut, että vapaapäivät voitaisiin ostaa pois. Se lisäisi viidellä päivällä operatiivisia työpäiviä, mutta nostaisi samalla lastentarhanopettajien palkkatasoa. Työntekijäpuoli ole innostunut vaihtamaan etuutta rahaksi.

Peruspalkan tasoa nostettu muita enemmän

KVTES:n ammattiryhmiin sovelletaan tehtävän vaativuuden arviointia. Todellinen palkkataso siis määritellään paikallisesti, vain peruspalkkataso on valtakunnallisessa työehtosopimuksessa. Lastentarhanopettajien peruspalkan tasoa on korotettu monella sopimuskierroksella suhteellisesti muita enemmän, viimeksi vuonna 2015.

Varhaiskasvatusalan merkitys kunta-alalla kasvaa, jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu. Alan asema kasvaa myös neuvottelupöydissä. Lastentarhanopettajien siirto opetusalan sopimukseen ei siis tämän takiakaan ole tarpeellista.

KT:n suurimmille varhaiskasvatustyönantajille tekemän kyselyn perusteella työnantajat eivät kannata lastentarhanopettajien siirtoa OVTES:iin, koska siirrosta ei ole hyötyä. Päinvastoin, kentälle ei kaivata lisää repiviä rakenteita.

KVTES koetaan joustavampana ja yksinkertaisempana verrattuna OVTES:n monimuotoiseen palkkausjärjestelmään. Työnantajien mielestä siirto myös aiheuttaisi sen, että kesäajan toiminta tapahtuisi ilman lastentarhanopettajia, mikä vaikuttaisi palvelun sisältöön.

Varhaiskasvatusalan kuulumisia voit lukea laajemmin tuoreesta Kuntatyönantaja-lehdestä 5/2017.

Henrika Nybondas-Kangas

Henrika Nybondas-Kangas
Henrika Nybondas-Kangas on KT:n neuvottelupäällikkö. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus kunta-alan neuvotteluista, ja hän vastaa mm. Sote-sopimuksen neuvotteluista.

Kommentit

Eeva
26.10.2017 20:23

Kyllä lastentarhanopettajat tulisi tunnustaa opettajiksi muiden joukkoon. Sotesta siirto sitoon oli hyvä alku, mutta se ei riitä. OVTES iin siirto ja palkkauksen nosto ovat seuraavana vuorossa. Palkka ei ole vielä lähellekään kohdillaan vai millä selität markkinoiden ja tarjonnan välisen kuilun? Jo se, että lastentarhanopettajat ovat saaneet menneisyydessä KVTES n kovimmat korotukset ja silti laahavaat palkkauksessa suhteessa muihin korkeakoulutettujen palkkoihin, puhuu omaa kieltään hävyttömän surkeasta palkkakehityksestä. Jos 40 vuoteen palkka ei ole noussut niin paljon että sillä saisi lisättyä lastentarhanopettajia, niin tuskin se tulee muuttumaankaan mihinkään.

Hanna
26.10.2017 20:40

Mistähän nuo varhaiskasvatuksen kuulumiset voi lukea? Ainakaan linkin takaa en niitä löytänyt.

Henrika Nybondas-Kangas

neuvottelujohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2100
Matkapuhelin:
+358 50 357 4233
Sähköposti:
Henrika.Nybondas-Kangas@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Lisää kirjoittajalta