Blogi

Lastentarhanopettajilla KVTES:n laajimmat edut

Lastentarhanopettajien palkat ovat nousseet syksyn keskustelunaiheeksi.

Lastentarhanopettajaliitto ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ haluavat siirtää lastentarhanopettajat kunnallisen opetusalan virkaehtosopimuksen (OVTES) piiriin. Vaatimus on yhdistetty tarpeeseen uudistaa neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää.

Lastentarhanopettajien palvelussuhteen ehdot ovat olleet kunnallisessa sopimusjärjestelmässä jo noin neljäkymmentä vuotta. Muutto opettajien palkkaluokista yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) piiriin tapahtui 1970-luvun puolivälissä. Nykyään lastentarhaopettajien, erityislastentarhanopettajien ja päiväkodin johtajien palvelussuhteen ehdot on määritelty KVTES:n liitteessä 5.

Näillä ammattiryhmillä on merkittävä etu: täyttäessään tietyn palvelussuhdeajan jokainen saa kalenterivuosittain normaalien vuosilomien lisäksi viisi ylimääräistä vapaapäivää.

Toinenkin erityisehto löytyy. Lastentarhanopettajan säännöllisestä työajasta noin kahdeksan prosenttia on sidottu ns. suunnitteluajaksi eli lapsiryhmän ulkopuoliseksi työajaksi.

Vuosien varrella KT on usein vinkannut, että vapaapäivät voitaisiin ostaa pois. Se lisäisi viidellä päivällä operatiivisia työpäiviä, mutta nostaisi samalla lastentarhanopettajien palkkatasoa. Työntekijäpuoli ole innostunut vaihtamaan etuutta rahaksi.

Peruspalkan tasoa nostettu muita enemmän

KVTES:n ammattiryhmiin sovelletaan tehtävän vaativuuden arviointia. Todellinen palkkataso siis määritellään paikallisesti, vain peruspalkkataso on valtakunnallisessa työehtosopimuksessa. Lastentarhanopettajien peruspalkan tasoa on korotettu monella sopimuskierroksella suhteellisesti muita enemmän, viimeksi vuonna 2015.

Varhaiskasvatusalan merkitys kunta-alalla kasvaa, jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu. Alan asema kasvaa myös neuvottelupöydissä. Lastentarhanopettajien siirto opetusalan sopimukseen ei siis tämän takiakaan ole tarpeellista.

KT:n suurimmille varhaiskasvatustyönantajille tekemän kyselyn perusteella työnantajat eivät kannata lastentarhanopettajien siirtoa OVTES:iin, koska siirrosta ei ole hyötyä. Päinvastoin, kentälle ei kaivata lisää repiviä rakenteita.

KVTES koetaan joustavampana ja yksinkertaisempana verrattuna OVTES:n monimuotoiseen palkkausjärjestelmään. Työnantajien mielestä siirto myös aiheuttaisi sen, että kesäajan toiminta tapahtuisi ilman lastentarhanopettajia, mikä vaikuttaisi palvelun sisältöön.

Varhaiskasvatusalan kuulumisia voit lukea laajemmin tuoreesta Kuntatyönantaja-lehdestä 5/2017.

Henrika Nybondas-Kangas

Henrika Nybondas-Kangas
Henrika Nybondas-Kangas on KT:n neuvottelupäällikkö. Viime vuosina hän on vastannut sopimus-neuvotteluiden lisäksi sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta KT:n toimialalla. Varatuomari Nybondas-Kangas on toiminut eri tehtävissä KT:ssä vuodesta 1999.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <p> <br>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
CAPTCHA Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja painamalla Enter-painiketta. Image CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkemäsi merkit laatikkoon.

Lisää kirjoittajalta