Suomeksi
  • Bläddra i avtalets kapitel ÖppnaStäng
    TS, i kraft från 1.2.2017

    Underteckningsprotokoll till det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17)

    § 1  Verkställande av de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat om konkurrenskraftsavtalet i kommunsektorn

    Genom detta tjänste- och arbetskollektivavtal verkställs de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat 29.2.2016 om konkurrenskraftsavtalet inom tillämpningsområdet för det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal.

    § 2  Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet

    Detta tjänste- och arbetskollektivavtal är i kraft 1.2.2017–31.1.2018.

    Efter 31.1.2018 fortsätter avtalet att gälla ett år i sänder om det inte skriftligen sägs upp minst sex veckor innan avtalsperioden löper ut.

    Även om avtalet sägs upp är dess bestämmelser i kraft tills parterna gemensamt konstaterar att förhandlingarna om ett nytt avtal har slutförts eller någon avtalspart skriftligt uppger sig anse att förhandlingarna är slutförda.

    § 3  Ändringar i anställningsvillkoren

    Med anledning av de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat om konkurrenskraftsavtalet görs det inga ändringar i lönerna eller andra kostnadspåverkande ändringar i anställningsvillkoren, med undantag av de strukturella ändringar som avtalats i 4 och 5 §.

    § 4  Strukturella ändringar enligt de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat

    mom. 1 Minskning av semesterpenningen

    I det särskilda tjänste- och arbetskollektivavtal som undertecknades 31.5.2016 har det avtalats om en minskning av semesterpenningarna med 30 procent från nuvarande nivå för kvalifikationsåren 2016–2017 och 2017–2018 samt 2018–2019, vilket de centrala arbetsmarknadsorganisationerna kom överens om i förhandlingsresultatet om konkurrenskraftsavtalet.

    Det särskilda tjänste- och arbetskollektivavtalet finns i bilaga 1 till underteckningsprotokollet.

    mom. 2 Förlängning av arbetstiden

    I detta tjänste- och arbetskollektivavtal har det avtalats om en förlängning av den årliga arbetstiden med i genomsnitt 24 timmar utan ändringar i inkomstnivån, vilket centralorganisationerna kom överens om i förhandlingsresultatet om konkurrenskraftsavtalet.

    § 5  Främjande av lokala avtal enligt de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat

    mom. 1 Lokala avtal

    I detta tjänste- och arbetskollektivavtal har det avtalats om främjande av lokala avtal, vilket centralorganisationerna kom överens om i förhandlingsresultatet om konkurrenskraftsavtalet.
    Gemensamma anvisningar har utarbetats om främjande av lokala avtal.

    mom. 2 Arbetstidsbank

    I detta tjänste- och arbetskollektivavtal har det avtalats om införande av arbetstidsbanker på lokal nivå, vilket centralorganisationerna kom överens om i förhandlingsresultatet om konkurrenskraftsavtalet.

    I arbetstidskapitlet i AKTA har det införts en ny bestämmelse om arbetstidsbanker (AKTA kap. III § 32).

    Gemensamma anvisningar har utarbetats om införande av en arbetstidsbank.

    § 6  Ersättningar för resekostnader

    Utöver vad som särskilt bestäms i bilaga 16 i AKTA justeras ersättningarna för resekostnader under avtalsperioden i tillämpliga delar enligt Skatteförvaltningens beslut om justeringar av resekostnadsersättningar.

    § 7  Medlemsavgifter till fackföreningar

    Arbetstagare

    Vid inkasseringen av medlemsavgifter för fackanslutna arbetstagare följs anvisningarna från 9.4.1997 (Kommunala arbetsmarknadsverkets cirkulär 11/1997).

    § 8  Fortlöpande förhandlingar

    Avtalsparterna iakttar principerna om fortlöpande förhandlingar under avtalsperioden i de kollektivavtalsfrågor som parterna tar upp.

    § 9  Arbetsgrupper

    TS-avtalsparternas gemensamma TS-arbetsgrupp fortsätter att utveckla TS och arbetar för att de lokala lönesystemen ska fungera.

    § 10  Förfall

    Förutsättningen för att detta kollektivavtal ska träda i kraft är att alla centrala arbetsmarknadsorganisationer 13.6.2016 konstaterar att det förhandlingsresultat som centralorganisationerna nådde 29.2.2016 om ett konkurrenskraftsavtal har en tillräcklig täckningsgrad och att centralorganisationerna undertecknar konkurrenskraftsavtalet.

    Helsingfors den 31 maj 2016

    KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET

    FÖRHANDLINGSORGANISATIONEN FÖR OFFENTLIGA SEKTORNS UTBILDADE FOSU RF

    KOMMUNFACKETS UNION RF

    KOMMUNSEKTORNS UTBILDADE VÅRDPERSONAL KOHO RF


    Tjänste- och arbetskollektivavtal om semesterpenningen för kvalifikationsåren 2016–2017, 2017–2018 och 2018–2019

    § 1

    mom. 1 

    Detta tjänste- och arbetskollektivavtal tillämpas på personal som omfattas av

    • det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet,
    • det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal,
    • det kommunala tjänstekollektivavtalet för läkare,
    • det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal samt
    • det kommunala arbetskollektivavtalet för timavlönade.

    mom. 2  

    Detta tjänste- och arbetskollektivavtal tillämpas på semesterpenningen för de kvalifikationsår som anges i § 2, oberoende av vad som bestäms i de kollektivavtal som anges i mom. 1.

    § 2

    mom. 1 

    Detta tjänste- och arbetskollektivavtal tillämpas på semesterpenning som tjänats in för kvalifikationsåren 2016–2017 och 2017–2018.

    mom. 2  

    I fråga om kvalifikationsåret 2018–2019 tillämpas konkurrenskraftsavtalet, enligt vilket semesterpenningarna för offentliga sektorn (staten, kommunerna, kyrkan, FPA, Keva och Finlands Bank) skärs ner med 30 procent från den nuvarande nivån. Nedskärningen gäller semesterpenningar för semestrar som tjänats in under de kvalifikationsår som går ut 2017–2019.

    § 3  

    En tjänsteinnehavare eller arbetstagare tjänar för varje full kvalifikationsmånad
    in en semesterpenning på

    1. 4,2 % i de fall som avses i kap. IV § 5 mom. 2 punkt 1 i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet,
    2. 3,5 % i de fall som avses i kap. IV § 5 mom. 2 punkt 2 i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet,
    3. 2,8 % i de fall som avses i kap. IV § 5 mom. 2 punkt 3 i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet,

    av den ordinarie månadslönen för den juli månad som följer efter kvalifikationsåret.

    § 4  

    Enligt § 55 mom. 2 i det kommunala arbetskollektivavtalet för timavlönade beräknas semesterlönen i fråga om semester för de kvalifikationsår som anges i § 2 ovan genom att man multiplicerar den enligt TIM-AKA § 35 mom. 1 beräknade medeltiminkomsten med 1,35 eller, i de fall som avses i § 55 mom. 5 stycke 2 och mom. 6 stycke 2, med 0,35.


    Tillämpningsanvisning

    Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas på beräkningen av semesterlönen enligt arbetskollektivavtalet för timavlönade oberoende av när den semester som tjänats in för kvalifikationsåren enligt § 2 tas ut.


    § 5  

    För timlärare som omfattas av bilaga 11 (Konstskolor för barn och unga, § 10 mom. 3), bilaga 12 (Medborgarinstitut, § 16) eller bilaga 13 (Folkhögskolor, § 13) i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal bestäms semesterpenningen (när villkoren för semesterpenning uppfylls) enligt följande:

    35 % x

    Semesterersättning

    för arbetsåret

    x

    Månader med 14 arbetsdagar
    eller 35 undervisningstimmar

     

    Antalet anställningsmånader

    § 6  

    Detta avtal gäller också semesterpenning som betalas i samband med semesterersättning.

    § 7 

    Den som är bunden av detta avtal får inte under den tid avtalet gäller vidta stridsåtgärder för att avgöra en tvist som gäller avtalets giltighet, giltighetstid eller rätta innebörd eller ett anspråk som baserar sig på avtalet eller för att ändra det gällande avtalet eller för att få till stånd ett nytt avtal.

    § 8 

    Detta tjänste- och arbetskollektivavtal är i kraft 1.2.2017–30.9.2019. Avtalet kan inte sägas upp. Om semesterpenning enligt § 2 i detta avtal betalas efter att avtalet gått ut, bestäms semesterpenningen enligt § 3.

    § 9 

    Detta tjänste- och arbetskollektivavtal har inga efterverkningar.

    § 10 Förfall

    Förutsättningen för att detta kollektivavtal ska träda i kraft är att alla centrala arbetsmarknadsorganisationer 13.6.2016 konstaterar att det förhandlingsresultat som centralorganisationerna nådde 29.2.2016 om ett konkurrenskraftsavtal har en tillräcklig täckningsgrad och att centralorganisationerna undertecknar konkurrenskraftsavtalet.

    Helsingfors den 31 maj 2016

    KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET

    FÖRHANDLINGSORGANISATIONEN FÖR OFFENTLIGA SEKTORNS UTBILDADE FOSU RF

    KOMMUNFACKETS UNION RF

    KOMMUNSEKTORNS UTBILDADE VÅRDPERSONAL KOHO RF

    FÖRBUNDET FÖR DEN OFFENTLIGA SEKTORN OCH VÄLFÄRDSOMRÅDENA JHL RF